דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מה התוקף של מבחן גוגל? אם תופעה לשונית שנחשבת בלתי-תקינה שכיחה מאוד בשימוש, האם יש בכך כדי לרמז שיש לשקול את אישורה הרשמיי? 

מאת    [ 14/11/2009 ]

מילים במאמר: 426   [ נצפה 1968 פעמים ]

פעם נימקתי כמנהגי איזשהו טיעון ב"מבחן גוגל", כלומר ספירת ממצאי גוגל להתרשמות מהשימוש הרווח, ועל כך כתבה לי עמיתה-עורכת את דברי הטעם האלה:

"מבחן גוגל" (ובמילים אחרות: 'העם החליט') נראה לי כמקבע שיבושים נפוצים יותר משהוא מצביע על שימוש נכון (ולעניין זה, אני מודה, אני פחות דמוקרטית ממך)".

אכן, מבחן גוגל הוא מבחן עממי מאוד. בין היתר נכללים בו כל שיבושי הטוקבקים והפורומים. ובכל זאת עניתי:

אל נא תפסלי כל כך בקלות את "העם החליט". הרי ביסודה כל לשון היא מאגר עצום לאין קץ של החלטות העם. כל שפה נוצרת בתהליך משולב של התהוות ספונטנית בלתי נדלית ושל גיזום, סדירה ותקנון של הברירה הטבעית (מה ששורד) וכיום גם של מוסדות תקנון דוגמת האקדמיה.
התקן אינו מוחלט, הוא בהתהוות, ובהתהוותו מתעלסים ומזדווגים כפרפרים ביום אביב זוהר הכאוס היצירתי של "העם החליט" עם כובד הראש של הרגולטורים המלומדים.
כשאת בוחרת בביטוי הנכון "הן... הן..." במקום "הן... והן..." למי את עורכת/כותבת? למאה עורכי לשון (שמהם שלושה אולי במקרה יראו את הספר) היודעים שהביטוי התקני הוא "הן... הן...." -- או לאלפי קוראים שיחשבו שנפלה שגיאה, ומבחינתם, התקן יהיה מכשול בקריאתם הרהוטה, הסחת הדעת מהתוכן והמשמעות והעברת תשומת הלב לגינוני הטקסט, ומהם שניים לכל היותר ייגשו למילון לגלות להפתעתם שאת צדקת. כך נכון גם לביטויים "שם את הדגש ב..." במקום "שם את הדגש על...", "פועל יוצא של..." במקום "פועל יוצא מ..." ואחרים.
והגבול עדין: מה לעשות עם האוגדים הנגזרים מ"להוות" או מ"הנו" (הינו, הינה, הינם), עם הביטוי "במידה ו..." במקום "במידה ש...", עם הצורות "כמעט ו..." או "כמעט ש..." במקום "כמעט", ועוד.

איני אומר חלילה שצריך ללכת חופשי בעקבות "העם החליט, גוגל שליט". אבל לדעתי העורכת צריכה להיות גם חכמה, לא רק צודקת.

על הסוגיה הזאת הרהרתי וכתבתי (והשתתפתי בדיוני פורומים) לא מעט בשנה-שנתיים האחרונות, וכיום אני בטוח שבכל טקסט ספציפי ההכרעה מצריכה שיקול דעת רגיש ומעמיק. טקסט ערוך אינו שיעור לשון ואף לא הוכחה משפטית לידע הסמכותי של העורך. הוא משמש תווך חי ונושם של תקשורת בין הכותב לקוראים, ומעורבים בו עוד כמה דברים חשובים יותר או פחות, ולמשל כרטיס הביקור של המו"ל ושל העורך, ואולי עוד משהו.

לכן נחוץ לאזן בין צרכיו המשוערים של הקורא המדומיין ובין הידע שלי ודרישות המו"ל והאקדמיה ללשון. השאלה מעניינת בייחוד בתחום הביניים של קהלים איכותיים הבוחרים להעדיף שימושי לשון שאינם תקניים. קיומה של האקדמיה טוב מאוד למקצוע שלנו, כי היא שוקדת על ניסוח התקנים. תקנים זה דבר טוב מאוד בשפה המתהווה מהר כל כך כשפתנו העברית. ובכל זאת "מי שדבק בעקרונות ללא פשרה, ממרר את חייו שלו ואת חיי הסובבים אותו". כל זה בגדר דעה אישית, לא בגדר "ויתגלה דבר האמת לאליהו בחלום".

(על עניינים כאלה אני כותב בבלוג שבאתר שלי.)
|



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב