דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


גיל ההתבגרות- שלב קשה למתבגר או להוריו? 

מאת    [ 11/05/2014 ]

מילים במאמר: 620   [ נצפה 2921 פעמים ]

גיל ההתבגרות של הילד במשפחה הגרעינית, תובע מהמערכת המשפחתית מידת גמישות רבה יחסית בכדי לאפשר את ההתפתחות האישית של המתבגר במעבר מתקופת הילדות לתקופת הבגרות הצעירה. תהליך האינדיבידואציה של המתבגר מהמשפחה ההורית הוא אחד המשימות ההתפתחויות החשובות ביותר הן של המתבגר והן של המשפחה כולה. המשימה ההתפתחותית של המתבגר היא גיבוש זהות עצמאית, בוגרת וייחודית וכן מימוש תהליך הפרידה הפסיכולוגית מהוריו כדי שיוכל בתקופת הבגרות הצעירה לשאת באחריות ובמחויבות שנתבעות ממנו כפרט הבוגר בחברה.

המשימה ההתפתחותית של המשפחה היא הסתגלותה לשינוי איכותי שחל באחד מחבריה, בעיקר, הפחתת התלות של המתבגר בהורים, שינוי ברמת האינטנסיביות של הקשר בין המתבגר בהוריו, הפחתת הסמכות ההורית כשהמתבגר אוטונומי חלקית בקבלת החלטות שלו, לשים לב- הפחתת הסמכות ולא ביטול של הסמכות ההורית, זאת אומרת ההכרה שישנם נושאים שהמתבגר רשאי להחליט בעצמו.

ריבוי ההתנסויות של המתבגר מחוץ למרחב המשפחתי הופכות להיות משמעותיות לגביו הן במציאת אובייקט אהבה מחוץ למשפחה ויצירת קשרים משמעותיים עם בני זוג. תקופת גיל ההתבגרות מאופיינת בהתנסות המתבגר בתפקידים חברתיים שונים שמסייעים לו לבנות את זהותו העצמית הן בתוך המשפחה והן מחוצה לה. מנקודת המוצא של המערכת המשפחתית, זוהי תקופה בה המשפחה מתנסה בניסיונות "יציאה" הדרגתיים של אחד מחבריה שמשנים איכותית את תהליכי האיזון והלכידות שהשתמרו במשפחה מהשלב ההתפתחותי הקודם.

קשריו של המתבגר מתהדקים עם מערכות חברתיות חוץ משפחתיות כגון: קבוצת השווים, קבוצות התייחסות שונות וכן קשרים משמעותיים עם מבוגרים אחרים. לפי כך גיל ההתבגרות מחייב את המשפחה להגשמת הגבולות הפנים- משפחתיים שמוביל לשינוי בדפוסי האינטראקציות בין חברי המשפחה וכן להגשמת הגמשת הגבולות בין המשפחה למערכות חברתיות חוץ- משפחתיות.

לעתים, יש אפשרות של הצטלבות בין המעבר של גיל ההתבגרות (דור הילדים) עם המעבר של שנות ארבעים (דור ההורים) שעלול להעמיק את החוסר איזון במערכת המשפחתית.

מנקודת מוצא מערכתית השינויים הבולטים במשפחה כרוכים בשינוי החוקים, שינוי הגבולות וחלוקת אחריות ופתיחת המשפחה לגורמים חוץ- משפחתיים.

אמנם היחסים בין המתבגר להוריו הם בעלי אופי היררכי במובן שההורים ממשיכים להיות אחראים למתבגר ולפי כך מקור הסמכות והמנהיגות במשפחה נשאר בידיהם, אך התפתחותו של המתבגר בהיותו בסטאטוס של כמו- בוגר הן במשפחה והן מחוצה לה מוביל לשינוי במידת הסמכותיות והשליטה שיש להורים כלפי המתבגר.

מערכת היחסים המאוזנת היא זו שמתייחסת למתבגר על בסיס שוויוני יותר תוך כדי מתן כבוד והערכה לאישיותו, רצונותיו וצרכיו בלי לצמצם את המרחב האוטונומי שהוא ראוי לו כדי לממש את משימת ההתפתחות של בניית העצמי ותהליך הפרידה מההורים. בשלב זה נחוצה תקשורת פתוחה שמאפשרת משא ומתן לגבי שינוי החוקים בהסדרים שנוגעים ישירות למתבגר והם בעלי משמעות גם לחברי המשפחה (כגון:ילדים צעירים במשפחה). המשימה ההתפתחותית של המשפחה עם ילדים בגיל ההתבגרות היא לספק סביבה שמעודדת את תהליך האינדיבידואציה תוך כדי שמירה על המבנה של המשפחה.

אנו מודעים לקשיים של המתבגרים כגון: שינויים הורמונאליים, משברים חברתיים, בלבול, זהות לא מגובשת, חצ'קונים, אבל מעט מדברים על הקשיים של ההורים בהתמודדות על המתבגר.

הורים מרגישים לעתים חסרי אונים ומדווחים על תחושות ייאוש שמתבטאות בקשיים נפשיים ופיזיים, מצד אחד יש דרישה מהסביבה להתייחס למתבגר בהבנה ובהתחשבות ולהתעלם מהמצוקה של ההורים. במקרים מסוימים תפקוד ההורים מסתכם בלתת, להניק, להתחשב, להקשיב, ללא שום דרישה או ציפייה לשיתוף פעולה מצד המתבגר. מצב זה גורם בהדרגה לביטול הסמכויות כהורים.

כמה עצות שיעזרו להתמודדות עם המתבגר:


    • לשמור על היררכיה משפחתית בה ההורים הם המבוגרים האחראים.
    • לא להפוך את המתבגר לחבר או פרטנר.
    • גבולות ברורים, גמישים, אבל עקביים.
    • המתבגר מחפש לגבש את זהותו אז בשלב זה ההורים לכאורה פחות חשובים. "לא לנסות לקנות את אהבתו".
    • הורים שמרגישים אשמה מנסים לפצות את המתבגר במקום להתמודד איתו.
    • לזכור שלמתבגר יש זכויות אבל גם חובות. לקבוע אותם בבירור.
    • לחזק ערוצי תקשורת פתוחים. זה מחזק את הקשר ומונע אי הבנות.

 

פיתוח הזהות העצמית והעצמאות של המתבגר דורש לעתים מרד וויכוחים כי הוא מתנסה בתוך המשפחה במטרה לפתח אוטונומיה. המתבגר זקוק למשענת הרגשית של ההורים כדי שהם יוכלו להעניק לו  , ההורים חייבים לשמור על עצמם

מבל אפרת פסיכותרפיסטית עובדת סוציאלית קלינית מדריכה מומחית בבריאות הנפש.  טיפול אינדיבידואלי,  זוגי ומשפחתי , הדרכת הורים, הדרכת אנשי מקצוע. בעלת קליניקה באזור המרכז ,  tratamiento  en castellano   opcional . טל. 09-9504992  ,  נייד  :  0522-529515 אתר: http://www.mabelf.co.il/ פייסבוק: https://www.facebook.com/pages/Mabel-Efrat/704153929602921   




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב