דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


להתחמם מבפנים בחורף 

מאת    [ 13/01/2008 ]

מילים במאמר: 874   [ נצפה 4024 פעמים ]

הימים הקרים- קרים האלה שעוברים עלינו לאחרונה ממש מכריחים אותנו להתארגן אחרת עם המזון הנכנס לגופנו. בחפשנו אחר כל מקום חימום אפשרי, מן הראוי שנקדיש מעט מחשבה למנוע החימום הפנימי שלנו, זה הדורש חום ובתמורה מייצר עבורנו חום להנעת מערכות גופנו המגוונות.

הגוף שלנו דורש חום בסיסי להתנהלות השוטפת שלו. כך מערכת העיכול וכך גם מערכות נוספות.
מזג האוויר ועונות השנה בהחלט משפיעוים על מערך זה ומאפשרים לנו טווח רחב לבחירה מקירור וצינון הגוף בעונות החמות ועד לחימום המסיבי בעונות הקרות.
כשקר לנו הדברים לא זורמים בצורה היעילה ביותר. יש התכווצויות, האטה בתנועה, חוסר חשק לנוע ולשנות דברים, תחושה שהיינו רוצים רק להתכרבל בפוך ולא לצאת החוצה.
אם כך, עלינו לנסות ולפרק את התחושות הללו לאט לאט. לאו דווקא בסגנון המערבי האופייני עם עודף חימום של מזגנים ותנורים מבחוץ ויותר לפי הקצב האיטי והעמוק של הגוף. זאת מתוך ההבנה שיש לקור הזה תפקידים חשובים בגוף שלנו. יש חשיבות להאטה ולעצירה על מנת לעבד רעיונות, תהליכים, שינויים, בכדי לחשוב לעומק על מקומנו בחיים, בעולם וכדי שלא ננהג בפזיזות יתרה וכמובן מאליו. "שנת חורף" שכזו יש בה את היתרונות שלה לפי קצב התנהלות החיים על פני האדמה. זמן בו הזרעים מתחילים את נביטתם העמוקה לפני שיצאו אל פני השטח בצורה הברורה לעין כל.

איך מתרגמים את ההלכה למעשה?

איך נחמם את גופנו ונזין אותו באופן העמוק לו הוא זקוק?
באופן אידיאלי, התזונה שלנו תשתנה לפי העדפותינו ובהתאם לעונות השנה ולצרכים הפנימיים- חיצוניים. לא כדאי שהתפריט שלנו ישאר אותו הדבר לאורך כל השנה ושתמיד נקנה ונאכל את אותם המזונות.
האמת היא שאצל אנשים רבים תהליך זה קורה באופן טבעי. ככל שמזג האוויר מתקרר יש יותר חשק למזון מבושל יותר, למרקים ופחות לירקות ופירות טריים. זהו כיוון נכון ביותר.
מזון מבושל מחמם יותר מהבחינה האנרגטית ותורם להזנה עמוקה יותר.
לכן כדאי להעדיף בחורף, ובימים הקרים יותר במיוחד, תבשילים שבושלו זמן ארוך, מרקים, להעזר בתבלינים מחממים ולוותר על המזונות המעובדים- המקררים מאד- על סלטים טריים לרוב, על הרבה פירות וירקות טריים ועל חלב ומוצריו.
פשטידה על בסיס גבינות פחות תתאים לחורף ולעומתה פשטידת שורשים וטחינה, או פשטידת בשר יתייחסו טוב יותר לצורכי הגוף בשעת הקור.
תבשילים או מרקים על בסיס קטניות, ירקות שורש, דגנים מלאים ובשר מאד מתאימים לעונה זו, כמו: תבשילי שעועיות וירקות, בסגנון חמין, או מרק ירקות עשיר עם גריסים ומש, מרק גולש ועוד.

כדאי להקדיש את הזמן להכנת המזון ובישולו ולא להעדיף ארוחות קרות ומהירות של לחם, גבינות וירקות. אלה פחות יתאימו לחורף. אם באמת אין זמן לארוחה מבושלת, העדיפו לחם מלא (חיטה מלאה, שיפון, כוסמין) עם אבוקדו או טחינה משומשום מלא ועלים ירוקים עונתיים, עדיף החריפים מביניהם (בצל ירוק, כוסברה, חרדל, עלי צנונית, רוקט ועוד).
את הירוקים העונתיים, כמו החובזה, החרדל ועוד אפשר גם לצאת ולקטוף בצידי הדרכים ולשלב בתבשילים עם מנגולד, עלי סלק ותרד.

אגוזים וזרעים הם מזון מרוכז האופייני מאד לעונת החורף הקרה. הם מכילים ריכוז אנרגטי גדול עם הרבה שומן החשוב לחימום הגוף ולפעילות המוח ומערכת העצבים. יש להעדיף את מצבם הטבעי של אלה ולא את הקלויים והמומלחים.

הדגנים המלאים, כמו הגריסים, האורז המלא, הדוחן, הקינואה, החיטה המלאה ועוד מתעכלים לאט יותר מבני דודיהם המעובדים ולכן הם תורמים להזנה עמוקה יותר ולשמירה על רמות סוכר ואנרגיה מאוזנות לאורך זמן רב יותר. יש להעדיף אותם תמיד.
אפשר "לזרוק" אותם למרקים, להכין מהם תבשילים ואפילו פשטידות וקציצות.

עונות הקור הן הזמן של הפירות היבשים (אוטוטו ט"ו בשבט), מאחר ויש מבחר מצומצם יותר של פירות טריים. הפירות היבשים גם תורמים יותר לחימום הגוף והזנתו העמוקה. יש להעדיף את הצורות הטבעיות והלא מטופלות של הפירות היבשים.

שתייה חשובה אף היא בעונות הקור, היא יכולה לסייע רבות בחימום הגוף. אנשים רבים רגילים לשתות הכל בטמפרטורה קרה, אפילו את המים שלהם. גם בחורף, לצערי. זהו מנהג שאינו מתואם עם צורכי הגוף בעונה זו. הגוף דורש חימום ותחזוקה מחממת תמידית בעונה זו ואפשר לסייע לו בעזרתם של צמחי מרפא ותבלין רבים אותם ניתן לשלב במרקים, תבשילים ואף להכין מהם תה.
שום, בצל וג'ינג'ר יצטרפו בקלות לכל תבשיל ומרק.
פלפל צ'ילי, קנמון, הל, ציפורן ומוסקט נפלאים לתיבול (במקום אבקות מרק!).

משקאות מחממים

קפה ותה שחור רווחים מאד בתרבות שלנו. אלה מייצרים חום שאינו אמיתי ואינו נשאר לארוך זמן. נהפוך הוא, חום זה שודד את מאגרי הגוף ומוציא ממנו חומרים חיוניים, כמו מינרלים.
כדאי לעשות מאמץ כדי להפחית ואף להפסיק לשתות משקאות עתירי קפאין.
ניתן להחליפם בתה צמחים, מרקים ואפילו ב"סתם" מים חמימים.

הנה כמה רעיונות למשקאות מחממים:
hot lemon- ginger- honey מבשלים ג'ינג'ר במים עד לרתיחה ו 5-10 דקות נוספות. מוסיפים מיץ לימון וממתיקים בדבש או מולסה.
תה בסגנון צ'אי הודי זוהי גירסה נטולת תה, סוכר וחלב למשקה הצ'אי הידוע.
במים מבשלים מקל קנמון, 2-3 מסמרי ציפורן 1-2 תרמילי הל, 3-4 כדורי פלפל שחור ופיסת ג'ינג'ר ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל עוד כ-10 דקות (אפשר גם יותר, זה רק "יחמם" את המשקה יותר ויהפכו לחריף יותר. ניתן להמתיק בדבש או מולסה.
סיידר חם מוסיפים תרכיז סיידר למים רתוחים עם מקל קנמון. המשקיענים יוכלו לבשל את הקנמון במים לפני הוספת תרכיז הסיידר.
מרק מיסו מהיר למי שמעוניין בטעם מלוח יותר למשקה שלו, בעבודה או בבית. מערבבים כפית מיסו עם מים רתוחים. אם יש זמן אפשר להוסיף את המיסו למים שבושלו עם ירקות ולהוסיף ג'ינג'ר ובצל ירוק.

כדאי גם להקפיד להניע את הגוף בימים הקרים- קרים האלה שעוברים עלינו, כדי למנוע התפסויות, כאבים, התקשויות ומגבלות בתנועה.
הגוף שלנו נועד להיות בתנועה, גם בחורף.
הלבשו היטב וצאו להליכה נמרצת, רצוי בשעות החמימות יותר של היום, עד כמה שזה ניתן.

חורף חם ומעמיק לכולנו!
ורד לב היא נטורופתית N.D., מדריכת הנקה ואם ל-2.
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה. מקבלת מטופלים בקליניקה בפרדס חנה.
כמו כן נותנת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מנהלת פורומים בנושאים אלו: "נטורופתיה למשפחה" http://www.blabla4u.com/sites/blabla4u/ForumsII.asp?ForumID=13687 "הריון בראי הרפואה המשלימה" http://www.beok.co.il/SelectedForum.aspx?ForumID=45 וכותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב