דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


העולם כולו במה: עסק משפחתי 

מאת    [ 19/12/2010 ]

מילים במאמר: 553   [ נצפה 2209 פעמים ]

מה יכול לשכלל את ההתנהלות במסגרת עסק משפחתי, כך שהמורכבות שנובעת מן השילוב בין עסק למשפחה לא תפגום בעסקים ובאווירה?

בעסק משפחתי, שבמהותו מושתת על שותפות בין בני זוג, אחים, הורים וילדים, ונכדים, בכל יום עבודה מתבצעות פעולות עסקיות שבני משפחה שלובים בהם. במאמר קצר זה ברצוני להתייחס להקשר המשפחתי ולאופן בו הוא בא לידי ביטוי במסגרת העסק המשפחתי.

נמצא, שבעסקים משפחתיים אנשים מביאים עמם לעבודה את ה"תפקיד" המשפחתי אותו הם "משחקים" במשפחה. מספר דוגמאות לתפקידים בהקשר המשפחתי הן: "האבא שיודע הכול", "הילדה שאי אפשר לסמוך עליה", "הילדה הטובה שתעשה הכל כדי לרצות את ההורים", "האח הבכור", ועוד. לא ניכנס במסגרת מאמר זה לשורשים בפסיכולוגיה המשפחתית, שגורמים לכך שלכל בן משפחה יש תפקיד כזה, אלא נחזור ונדגיש שהעובדה שבני המשפחה (בעלי העסק) מביאים עמם לעבודה את התפקיד אותו הם ממלאים בהקשר הביתי, מוסיפה פן חדש, חשוב ומעניין למאפייניו העסקיים של העסק המשפחתי.

כידוע, כללי המשחק בעולם העסקים שונים מכללי המשחק במשפחה. מקורו של הבדל זה הוא במטרת קיומה של כל מסגרת. מטרתו המרכזית של העסק, היא לפרנס. בכך, המדד המרכזי שנפעיל כדי למדוד את הצלחת העסק הוא מדד כספי. מטרת קיומה של המשפחה שונה לחלוטין ולכן המדדים למשפחה מוצלחת ודרכי הפעולה במסגרת המשפחה יהיו שונים. אחד ההבדלים העיקריים שנצפה לראות בין אופן הפעולה בהקשר העסקי לבין אופן הפעולה בהקשר המשפחתי הוא המאזן בין השימוש ברגש לשימוש בשכל.

עסקים משפחתיים פונים לעזרה ייעוצית או אימונית על מנת לפתור אתגרים עסקיים ומשפחתיים, אשר בעסק המשפחתי הם שלובים זה בזה.

שלשה מוטיבים מרכזיים מאפיינם את עבודתו של היועץ / המאמן הארגוני בעסק המשפחתי:

  1. ניהול על פי קריטריונים מקצועיים: רווחיות, יעדים, מדדים, חלוקת תפקידים, תהליכי עבודה, ניהול ובקרה מיטביים וכד'. בנושא זה דומה הטיפול בעסק משפחתי לטיפול בכל עסק אחר.
  2. חלוקת העבודה על פי תחומי כישרון ולא רק על פי תפקיד בהקשר המשפחתי (ראה/י לעיל). בנושא זה תפקידו של היועץ לסייע לכל בן משפחה לזהות את תחומי הכישרון האישיים שלו וליצור מרחב, שיאפשר לאלה לבוא לידי ביטוי גם כשהם אינם חופפים את התפקיד האופייני לו במשפחה.
  3. לקיחת אחריות על העסק על פי השלב הבין דורי. עסק משפחתי מצליח, שקיים שנים רבות, יגיע לשלב בו יש צורך לשנות את מאזן הנשיאה בעול העבודה והניהול בין הדור המייסד לדור הממשיך. תהליך זה הינו תהליך מורכב מבחינה עובדתית ורגשית וכדאי שייעשה בליווי מומחה שייצור את המרחב הנכון לדיאלוג שיביא לתוצאה שתשביע את רצון שני הדורות.

לסיכום, עסק משפחתי מגלם בתוכו מורכבות שנובעת מן השילוב בין ההקשר האישי-משפחתי לבין ההקשר העסקי. על מנת לטפל באופן מיטבי באתגרים שנובעים ממאפיין זה, יש צורך במודעות, הקשבה ומכוונות לפתרון בעיות. ההקשר המשפחתי, ההקשר העסקי והמאפיינים האישיים של בני המשפחה שעובדים בעסק המשפחתי (במנותק מן ההקשר המשפחתי) יכוונו את עבודת פיתוח העסק המשפחתי. בתהליך בנייה וחיזוק של עסק משפחתי, תיווצר דינאמיקה שתוביל להצלחה עסקית תוך שמירה על אווירה משפחתית טובה.

דינה קידר
יועצת ארגונית, מאמנת אישית ועסקית, מגשרת


פתרון בעיות.........התפתחות אישית.........צמיחה עסקית


בעלת תואר שני מהטכניון במדעי ההתנהגות והניהול, מאמנת ומגשרת מוסמכת. בעלת למעלה מ-17 שנות ניסיון בעבודה. בין לקוחותיה: חברות בבעלות משפחתית, עסקים קטנים ובינוניים מתחומי התעשיה והשירותים, ארגונים ציבוריים, יזמים ועוד.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב