דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


כאשר המתבגרים שלנו אינם הולכים בתלם 

מאת    [ 16/10/2010 ]

מילים במאמר: 567   [ נצפה 1908 פעמים ]

 

משפחות רבות בהן מתבגר או מתבגרת אינם הולכים בתלם המשפחתי נקלעות למשבר. המשפחה  אינה מקבלת את אורח החיים שהמתבגר בוחר, המתבגר אינו מוכן לוותר על דרכו הייחודית, כל צד מתבצר בעמדותיו... והמשבר בעיצומו.

כאשר שתי בנותינו הגיעו לגיל ההתבגרות, הן בחרו בדיאטה טבעונית. הן הפסיקו לאכול כל דבר שמקורו מהחי, וכל דבר שכרוך בניצול של בעלי חיים. כך שמלבד בשר, מוצרי חלב וביצים, נמנעו אפילו מאכילת דבש - שהפקתו כרוכה בניצול הדבורים! בנותינו לא הסתפקו באימוץ הטבעונות כדיאטה וכדרך החיים שלהן. הן היו מסבירות לנו את עקרונות הטבעונות, את המחיר הסביבתי שאנו משלמים על אכילת מוצרים מהחי, ועל האכזריות הרבה הכרוכה בעניין.

אשתי ואני לא היינו מוכנים שהקשר עם בנותינו יפגע. בתחילה לא אהבנו את הביקורת שלהן על הרגלי התזונה שלנו. אולם עד מהרה הבנו שאם אנחנו רוצים לשמור על הקשרים עימהן, יהיה עלינו להגמיש את תפיסת העולם שלנו, ואף לשנות חלק מעמדותינו. לא הפכנו לטבעונים, ואפילו לא לצמחוניים. אבל אפשרנו לעצמנו להשתכנע בצדקת חלק מן הטיעונים שלהן: השתכנענו כי על אכילת מזון המופק מבעלי חיים אנו משלמים מחיר בריאותי, וכחברה אנו משלמים מחיר אקולוגי כבד. השתכנענו עוד כי הנורמה המאפשרת טבח המוני בבעלי החיים, והתעללות ממושכת בהם עודם בחיים, היא נורמה פסולה שאינה מוסרית. וכך, המאבק הפך לדיאלוג. בנותינו מבינות שלא נקבל עלינו את השקפת עולמם החדשה במלואה, אולם יודעות שאנחנו מבינים ומקבלים את הרעיונות בהם הן מאמינות.

 

כשילדינו עודם בגיל הילדות הם מזדהים עם אורח החיים של המשפחה. במשפחות דתיות הילדים דתיים, ובמשפחות חילוניות - חילונים. כך גם בשאר תחומי החיים, הילדים לפני גיל ההתבגרות מקבלים כמובן מאליו את אורח החיים של הוריהם.  ההזדהות שלהם איתנו ואם אורחות החיים של המשפחה נתפסת על ידינו כטבעית וכרצויה. בגיל ההתבגרות אחדים מהם מוצאים לעצמם אורחות חיים חדשות שלא עולות בקנה אחד עם אלו של המשפחה: חזרה בתשובה (או חילוניות), דיאטה ייחודית, אידיאולוגיה פוליטית או חברתית, והומוסקסואליות.

מה עלינו לעשות כשילדנו המתבגרים בוחרים באורח חיים שונה מזה שלנו? ככל שננסה, לא נוכל להתעלם, או להמעיט בחשיבות העניין. המציאות של המשפחה משתנה, והבחירה של המתבגרים נוכחת כל הזמן. אצל חוזרים בתשובה עולות שאלות של כשרות, שעלולות להוביל לכך שלא יהיו מסוגלים לאכול בבית המשפחה שמטבחה אינו כשר. מתבגרים ומתבגרות שיוצאים מהארון ירצו להזמין לבית המשפחה את חבריהם ההומואים ואת חברותיהן הלסביות, והטבעונים יבקשו לא לראות "חיות מתות" על שולחן האוכל...

הקונפליקט שמופיע במשפחות עשוי להיפתר במהרה, לפעמים המתבגרים זונחים את אורח החיים שבחרו, והעניין נשאר בזיכרון המשפחתי כגחמה של גיל ההתבגרות. אולם במקרים רבים המתבגרים דבקים באורח החיים החדש שלהם. במקרים בהם המשפחה אינה מסוגלת להשלים עם העובדה שילדיהם אינם ממשיכים את המסורות המשפחתיות נוצר קרע עמוק בינה לבין הבן או הבת ה"סוררים". קרע כזה כרוך במחיר כבד לכל בני המשפחה. ההורים מרגישים ש"איבדו" את ילדיהם, והאחרונים כועסים על הוריהם שאינם מקבלים את בחירתם, הם הולכים ומתרחקים, ולפעמים מעדיפים לוותר על הקשרים החמים ועל התמיכה שמשפחות מספקות בדרך כלל לבניה ולבנותיה. חלק מההורים עשויים להיזכר בתקופת ההתבגרות שלהם, במרידות שלהם כנגד הוריהם, ובתחושות הקשות שהיו מלוות לסכסוכים בינם לבין הוריהם. הם עשויים להיזכר בציפייה שלהם לזכות להבנה ולקבלה מצד הוריהם.  

יש משפחות שמצליחות לגשר על הפערים שנוצרים בתוכן בהשקפות העולם ובאורחות החיים. קרע מכאיב אינו תוצאה הכרחית עבור משפחות שצאצאיהן המתבגרים בוחרים בהשקפת עולם שונה מזו של הוריהם. ברוב המקרים, המפתח לבעיה נמצא בידי ההורים - בגמישות דפוסי המחשבה ודפוסי ההתנהגות שלהם. גם למשפחות שבהן נתגלע סכסוך סביב השקפות עולם יש דרך לישב את הסכסוך ולאחות את הקרע: אפשר להגמיש את תפיסת העולם, ולשנות את דפוסי המחשבה וההתנהגות כך שיתאימו יותר לאלו של הבנים והבנות.

 

אני פסיכולוג המסייע לגברים, נשים ובני נוער לרדת במשקל.  אני מייעץ באופן פרטי, ומנחה קבוצות של מרזים. מתוך הכרותי עם אנשים בתהליך הרזיה למדתי את חשיבות הגורמים הפסיכולוגיים של הירידה במשקל. בין האנשים להם אני מסייע רבים מתאמנים בחדרי כושר ושומרים על תוכנית דיאטה. להפתעתי גיליתי כי מרכיבי הכושר והדיאטה אינם פועלים באופן דומה על אנשים שונים. חלק מצליחים להוריד ממשקלם באופן סביר, אולם יש כאלה שלמרות האימונים המפרכים והדיאטה לא יורדים במשקל. ניתחתי את המקרים של הכשלון, ופיתחתי תובנות אחדות באשר לפסיכולוגיה של הרזיה ובאשר לגורמים הפסיכולוגים שעושים את ההבדל בין הצלחה לכשלון בהרזיה. כיום אני מכיר את דפוסי המחשבה השונים שמובילים לאכילה מופרזת, את החסרים השונים עליהם אכילה באה לפצות, ואת הרגשות המעורבים בהתמודדות עם משקל יתר. למדתי להבחין בתנאים שמאפשרים לאנשים שונים לרדת במשקל, ואני מכיר היטב את המעצורים הפסיכולוגים המגוונים שאינם מאפשרים ירידה במשקל. לכל אלה פיתחתי אסטרטגיות התמודדות המאפשרות ירידה במשקל. חלק מהתובנות האלו הובילו אותי לכתיבת מאמרים קצרים אותם ניתן למצוא באתר שלי.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב