אחד הדברים הראשונים שצריך לעשות אדם מהישוב ובייחוד זה שאובחן כחולה צליאק או כרגיש לגלוטן (או בעל כל רגישות אחרת כגון סוכר לסוכרתי) הינו ללמוד כיצד לקרוא את תווית המוצר ולהסיק ממנה מסקנה עיקרית אחת: "האם כדאי לרכוש את המוצר הזה או לא?".
תווית המוצר מכילה בתוכה מכלול של נתונים חשובים יותר וחשובים פחות. הרבה מדרישות הסימון מוגדרות בתקנות של משרד הבריאות. ישנו תקן עב כרס בשם: "תקן ישראלי 1145 – סימון מזון ארוז מראש" המגדיר לפרטי פרטים מה צריך לסמן, מאיזה כמות ואפילו באיזה גודל אות (Font) צריך להשתמש.מה צריך יצרן לסמן על תווית המוצר? התקן מתחלק למוצרים שנמכרים בתפזורת ולאלו שכל יחידת מוצר ארוזה בנפרד (גם 4 לחמניות ארוזות כחבילה אחת נקראת יחידת מוצר ארוז מראש). לדעתי מוצר ארוז הוא המוצר בו אתם נתקלים בתדירות הגבוהה ביותר ולכן אמקד את המידע למוצרים אלו. מזון ארוז מראש חייב להיות מסומן בשם המוצר (שם המזון), שם היצרן/ יבואן/ משווק/ אורז, ארץ הייצור במקרה של מזון מיובא, תכולה (משקל נטו או נפח בנוזלים), רשימת רכיבים, תאריך אחרון לשיווק וסימון תזונתי (למרות שלא בכל המקרים). סימונים נוספים מומלצים בתווית הם גם הוראות אחסנה, הוראות שימוש וכשרויות. אוכלוסיה רגישה לרכיבי מזון מסוימים חייבת לבדוק ולהתעמק בנתוני התווית על מנת שתוכל להגיע למסקנה החשובה ביותר: "האם מותר לי לצרוך מוצר זה?". עיקר המידע מגיע לצרכן באמצעות ציון הרכיבים על גבי התווית. בנוסף מידע עשוי להופיע בסימון הערכים התזונתיים או בעזרת סימנים מוסכמים אחרים.
מה חשוב לבדוק?
• רשימת רכיבים: רבים אינם יודעים אך על פי חוק מחויב היצרן לסמן את רשימת הרכיבים בסדר יורד, כלומר, הרכיב המשמעותי ביותר במוצר (הרכיב עם הריכוז הגבוה ביותר במוצר) יופיע ראשון ברשימה, כל שאר הרכיבים יסודרו באותה הדרך מהגדול לקטן כאשר את הרשימה יסגור הרכיב בעל הריכוז הנמוך ביותר במוצר. אופן סידור זה תורם לנו לשקיפות גבוהה יותר ועוזר לנו להבין ממה באמת עשוי המוצר. מי שמעוניין להפחית בצריכת הסוכר יימנע ממוצרים שהסוכר ברשימת הרכיבים מופיע בין השני או שלושת הרכיבים הראשונים וכן הלאה. עבור אוכלוסייה רגישה לקבוצות מזון מסוימות – רשימת הרכיבים הינה המקום האידיאלי לחפש רכיבים "בעייתיים" אלו. ברשימה זו ניתן לראות האם המוצר מכיל אלרגנים כגון גלוטן (דגנים), סויה, ביצים, בוטנים/ אגוזים/ שומשום, חלב (לקטוז) ועוד.
• סימון ערך תזונתי: ישנם צרכנים שצריכים להימנע מרכיבים תזונתיים ספציפיים כגון חלבונים, שומנים רוויים, כולסטרול נתרן ועוד. סימון הערכים התזונתיים תורם לנו להגיע למידע חשוב זה.
• סימונים מוסכמים אחרים:
• מידע על אלרגנים: לרוב מופיע כטבלה עם סימן קריאה ובו יהיו רשומים אלרגנים בשתי צורות אפשריות א. "מכיל" ב. "עשוי להכיל". מזון המכיל רכיבים אלרגניים מחייב סימון בהתאם בתווית המוצר ברשימת הרכיבים או בטבלת אלרגנים או בכל מקום אחר. נכון להיום, אין חובה לסמן נתונים של "עשוי להכיל" אך לא מעט יצרנים משתמשים בנתון זה על מנת להגן על עצמם מפני תביעות משפטיות ואחרים. רבים מהיצרנים יסמנו מוצרים שאינם מכילים גלוטן ישירות ברשימת הרכיבים כעשוי להכיל גלוטן וזאת בשל העובדה כי למרות שאין ברכיבי המוצר גלוטן, המכונות או פס הייצור אינם נקיים מגלוטן ולכן עשוי להיות במוצר זיהום משני. ישנו וויכוח גדול בתעשייה בנושא סימון עשוי להכיל וכיצד במקום לעזור לצרכנים ולהציף מידע חשוב אל פני השטח, יצרנים רבים מפחדים ואינם מפגינים אחריות חברתית גדולה מספיק ומסמנים כל אלרגן אפשרי ברשימה תחת עשוי להכיל גם אם אין לכך הצדקה בפועל.
• לוגו של עמותות: אני מכיר את זה מקרוב מתחום חולי הצליאק וסימון ללא גלוטן וממחלת הסוכרת ועמותת הסוכרת בישראל. בניסיון להקל על היצרנים ועל הלקוחות הרלוונטיים ישנה תופעה שהחלה דווקא בתחום המוצרים לסוכרתיים. עמותת הסוכרת בישראל בנתה לוגו שנקרא "תו אגודה א.י.ל" והיא דואגת לציבור החולים בסוכרת בעזרת בחינה של מוצרים של יצרנים שונים ובדיקת התאמתם לדרישות בסיס שהיא בחרה. מוצרים שעומדים בדרישות אלו (וגם משלמים מספר שקלים לעמותה) מקבלים את רשותה להדפיס על תווית המוצר את הלוגו שלה. עם השנים, למדו חולי הסוכרת כי מוצרים המסומנים ב"תו אגודה א.י.ל" הם מתאימים לשימוש על פי דרישות העמותה.
מה עוד כדאי לדעת?
• הגופים המפקחים על סימון ערכים תזונתיים, מאפשרים מרווחים גדולים וחריגות של עד 20% בנתוני הערכים התזונתיים.
• גם במשקל המוצר עשוי להיות מרווח גם למעלה וגם למטה.
• על התווית חייב להיות מצויין שם היצרן או מספרו במקרה של מותג פרטי (Privet Label). כמו כן, חייב להיות ציון של דרך ליצירת קשר עם היצרן או הספק באמצעות מספר טלפון ו/או כתובת דואר על מנת שהצרכן יוכל ליצור קשר איתו בכל מקרה של בעיה.
• סמל GMP על מוצרים (תנאי ייצור נאותים): תו תקן זה הינו תקן האיכות היחיד שמותר ליצרן לסמן על גבי התווית. תקן זה רשאי לקבל יצרן שעמד במספר תנאי סף ראשוניים הכוללים תקן לניהול איכות ISO9000 ותקן בטיחות המזון HACCP. סימון של מוצר מזון בסמל GMP מאשר כי היצרן עומד בתנאי הסף ובנוסף נמצא תחת פיקוח קבוע של משרד הבריאות.
• טיוטת חוק לסימון אלרגנים, סימון גלוטן וסימון "מכיל" ו- "עלול להכיל" (3 מרץ 2008) – לחץ/י כאן.
• מאמרים נוספים בנושא צליאק וגלוטן באתר בר-אל - לחץ/י כאן
תומר בר-מאיר
סמנכ"ל ומנהל אבטחת איכות
בר-אל, מוצרי בריאות טעימים
ייצור, פיתוח ושיווק מוצרים ללא גלוטן
www.BarelLife.co.il