דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


תאונות דרכים 

מאת    [ 31/01/2010 ]

מילים במאמר: 1199   [ נצפה 1883 פעמים ]

"תאונת דרכים" מוגדרת על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (הפלת"ד) כך: " מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה..." בהתאם לחוק זה, ייחשב גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב או כל מאורע שנגרם עקב ניצול כוחו המכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש לא שינה הרכב ייעודו.
יש לציין כי הגדרת "תאונת דרכים" הינה רחבה וכוללת, בין היתר, תאונה שנגרמת תוך כניסה ו/או יציאה מרכב, תוך תיקון המתבצע ברכב (בנסיבות מסוימות), תוך נפילת מטען או הינתקות חלק מרכב וכן תאונה הנגרמת על ידי כלי רכב שונים ומגוונים.
זכויות הנפגע בתאונת דרכים לקבלת פיצוי בגין הנזקים שנגרמו לו עקב התאונה מעוגנות, כאמור, בחוק הפלת"ד. על פי חוק זה, זכאי כל אדם אשר נפגע בתאונת דרכים לקבלת פיצוי בגין נזקיו מבלי לבחון את שאלת האשם ו/או האחריות לקרות התאונה, היינו, בתביעות המוגשות עקב תאונות דרכים, תבחן שאלת הנזק שנגרם לנפגע בעקבות התאונה ולא שאלת האחריות (זאת, בד"כ, בשונה מתביעות נזיקיות אחרות המחייבות קודם לכן הוכחת "אחריות" לצורך קבלת פיצוי).
עם זאת, עפ"י חוק, קיימים מספר חריגים בהם לא יהא זכאי הנפגע לקבלת פיצוי וזאת באם גרם לתאונה במתכוון, נהג ברכב ללא רשות, נהג ללא רשיון נהיגה (פרט למקרה בו פג תוקף הרישיון עקב אי תשלום אגרה), עשה שימוש ברכב לצורך ביצוע פשע וכן נהג ו/או התיר לאדם אחר לנהוג ברכב ללא ביטוח חובה תקף.
בנוסף, לא יהא הנפגע זכאי לפיצוי על פי חוק הפלת"ד באם בנסיבות בהן ארעה התאונה אין המקרה נכלל בגדר "תאונת דרכים" כקבוע על פי החוק (במקרה זה, באם לא תוכר התאונה כ"תאונת דרכים", יכולה להיבחן התביעה ככל תביעה נזיקית ולא תתנהל על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים).

מתי יש להגיש את התביעה?
תקופת ההתיישנות בתביעה עקב תאונת דרכים הינה 7 שנים, היינו, ניתן להגיש את התביעה עד 7 שנים ממועד התאונה.
כאשר הנפגע הינו קטין, תקופת ההתיישנות מתחילה רק בהגיעו לגיל 18, לפיכך, ניתן להגיש את התביעה עד הגיעו לגיל 25.

על ידי מי יכולה להיות מוגשת התביעה וכנגד מי?
כל אדם אשר נפגע בתאונת דרכים, כהגדרתה בחוק, יכול להגיש תביעה בגין נזקיו עקב התאונה, בין אם היה הנהג ברכב, נוסע ברכב או נפגע כהולך רגל.
במקרה של נפגע שהינו קטין, תוגש התביעה באמצעות הוריו, אפוטרופסיו הטבעיים.
במקרה של מות הנפגע בתאונה, קיימת עילת תביעה ליורשיו ו/או לתלויים בו (לרבות בן זוגו, ילדיו ו/או הוריו).
התביעה תוגש כנגד חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב המעורב בביטוח חובה ובמקרים בהם לא היה ביטוח חובה לרכב במקרים מסויימים ניתן להגיש תביעה כנגד "קרנית" שהינה קרן ממשלתית שהוקמה לצורך כך ובמסגרתה זוכים לפיצוי (בכפוף לחריגים הקבועים בחוק) נפגעי תאונות דרכים שאינם זכאים לפיצוי מחברת הביטוח של הרכב.
גם במקרה של תאונת "פגע וברח" ניתן להגיש התביעה כנגד "קרנית".

תשלום תכוף
במסגרת החוק, בתאונות מסוימות, ניתן לתבוע מחברת הביטוח "תשלום תכוף" על חשבון הפיצויים הסופיים, טרם בירורה של התביעה כולה, ואת לצרכי ריפוי, סיעוד ומחייה של הנפגע בתאונה. סכום שאמור לעמוד לנפגע לעזר בתקופה הסמוכה לתאונה ולדאוג לצרכיו המיידיים.
כך, על החברה המבטחת לשלם בנסיבות מסוימות, בתוך 60 יום מקבלת הדרישה, הוצאות הנפגע לצורך ריפויו, לרבות הוצאות אשפוז בבית החולים, ולשלם לנפגע תשלומים חודשיים שיהיה בהם כדי לספק את צרכיי ריפוי הנפגע וסיעודו, ואף את צרכי מחיית הנפגע ובני משפחתו אותם הוא מפרנס, או את מחייתם של התלויים בנפגע, וזאת עד להחלטה סופית בעניין גובה הפיצויים המגיעים לנפגע.
ככל שחלפו 60 יום מהמועד שהוגשה הפניה לחברת הביטוח, בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים, ולא נתקבל התשלום המבוקש, עומדת בפני הנפגע האפשרות לפנות לבית המשפט המוסמך לדון בתביעה בבקשה מתאימה ובמסגרתה לבקש שבית המשפט ייקבע לנפגע פיצוי טרם החלטה סופית בעניינו. לשם כך, על המבקש לצרף תצהיר מטעמו, עליו צפוי להיחקר ע"י בא כוח חברת הביטוח, ולפרט את הוצאותיו הנדרשות והפסדיו הנובעים מהתאונה.

שלבי הטיפול בתביעה
בשלב ראשון, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי. חשוב לפרט בפני הגורמים המטפלים את כל סוגי הפגיעות שנגרמו עקב התאונה ולציין כי הפגיעה הינה בעקבות תאונת דרכים. בעניין זה חשוב לציין כי, לעיתים, מייד לאחר התאונה הנפגע שוכח לציין את מלוא פגיעותיו ומצב זה יוצר קושי בהמשך הטיפול והוכחת הנזקים והפגיעות הגופניות. על כן, חשוב לוודא כי מלוא הפגיעות ותלונות הנפגע מתועדות ומופיעות על גבי התיעוד הרפואי. יש לאסוף ולמסור לעוה"ד את מלוא התיעוד הרפואי הנוגע לתאונה וזאת מכל הגורמים אשר טיפלו ו/או היו מעורבים במתן הטיפול לנפגע לאחר התאונה. בעניין זה המלצתנו לנפגע היא כי לאחר התאונה יטופל ע"י רופאים המומחים בסוג הפגיעה. לדוגמא: במידה והפגיעה הינה אורטופדית, להשתדל כי הטיפול, המעקב, האבחנות וההמלצות יינתנו ע"י רופא אורטופד מומחה ולא ע"י רופא המשפחה.
לאחר התאונה יש לפנות למשטרת ישראל לצורך דווח על קרות התאונה ולקבל אשור המשטרה בדבר התאונה. יש למסור לעוה"ד עותק מאשור המשטרה וכן לדאוג להעברת העתק מאשור זה לבית החולים בו ניתן הטיפול הראשוני עקב התאונה לצורך כסוי עלויות הטיפול הרפואי.
בכדי לבחון ולקבוע את נזקיו הרפואיים של הנפגע עקב התאונה, לרבות באם נגרמה לו נכות צמיתה עקב התאונה ומה שיעורה, יש לפנות למומחה ו/או מומחים רפואיים בתחומי הפגיעה הרלוונטיים. בתביעה עקב תאונת דרכים ממונים המומחים הרפואיים על ידי בית המשפט (זאת בשונה מתביעות נזיקיות אחרות בהן על התובע לצרף לכתב תביעתו חוות דעת מומחה מטעמו להוכחת נזקיו הרפואיים).
לפיכך, עם הגשת התביעה בגין תאונת דרכים, מוגשת בפני בית המשפט בקשה למינוי מומחים רפואיים ככל שנדרש על פי נסיבות הפגיעה. יש לדאוג להעמיד בפני המומחים שימונו את מלוא האינפורמציה והתיעוד הרלוונטיים למקרה ולפגיעתו של התובע.
לאחר הגשת התביעה לבית משפט, או הפניה לחברת הביטוח, במקרים מסוימים (ורבים), נשלחים מאת חברת הביטוח לביתם של הנפגעים, או לבית עסקם/ מקום עבודתם/ חבריהם וכיוב', חוקרי ביטוח אשר תפקידם לאסוף עבור חברת הביטוח מידע רב ככל שניתן על הנפגע, התאונה ונזקיה.
חשוב לציין כי במידה והתאונה אירעה במסגרת עבודתו של הנפגע (לרבות בדרך אל העבודה וחזרה ממנה), יש להגיש תביעה גם למוסד לביטוח לאומי ולמצות את זכויותיו של הנפגע גם על פי חוק הביטוח הלאומי. כל פיצוי שיתקבל ו/או אמור היה להתקבל מהמוסד לביטוח לאומי עקב התאונה ינוכה מסכום הפיצוי שייפסק בתביעה וזאת גם במידה והנפגע לא פנה לביטוח לאומי למימוש זכויותיו.
בנוסף, יש לבדוק באם קיימים לנפגע ביטוחים כלשהם המזכים אותו בתגמולי ביטוח בגין נזקים עקב תאונה (לרבות ביטוח בגין נכות מתאונה ו/או אובדן כושר עבודה ו/או תאונות אישיות). במידה והנפגע אכן מבוטח כנגד פגיעותיו, יש להגיש תביעות גם כנגד חברות הביטוח הרלוונטיות על פי הפוליסות. במקרה זה יש לשים לב כי תקופת ההתיישנות בתביעות אלו הינה תקופת התיישנות מקוצרת בת 3 שנים בלבד.

סוגי הנזקים בגינם ניתן לתבוע פיצוי
כאב וסבל - פיצוי זה הינו פיצוי בגין נזק שאינו ממוני (כספי) אשר יקבע על ידי בית המשפט בהתאם לשיקול דעתו ועל פי קריטריונים מסוימים המבוססים על מידת פגיעתו, שיעור הנכות הצמיתה שנגרמה, גילו של הנפגע והאשפוזים להם נזקק הנפגע. במקרה ולא נקבעה לנפגע נכות צמיתה, יכול בית המשפט לפסוק פיצוי בגין ראש נזק זה בהתאם לקבוע בחוק ועד לסכום המכסימלי בגין נכות בשיעור של 10%.
הוצאות רפואיות - התובע זכאי להחזר בגין הוצאות רפואיות ששולמו על ידו ו/או להן יזקק בעתיד ושאינן כלולות במסגרת סל הבריאות. ככל שמדובר בתאונת דרכים שהינה גם תאונת עבודה, המוסד לביטוח לאומי אמור לשאת בהוצאות הרפואיות, כמו גם בהוצאות הפינוי מזירת התאונה (אמבולנס).
אובדן השתכרות בעבר ואובדן כושר השתכרות לעתיד - לעניין זה יחושבו הפסדי השכר שנגרמו למטופל עד ליום הגשת התביעה בגין ימי אי הכושר עקב פגיעתו וכן הפסדיו הצפויים בעתיד בגין אובדן חלקי או מלא של שכרו, כושר עבודתו ופוטנציאל השתכרותו עקב פגיעתו ובהתאם לאחוזי הנכות שנגרמה לו עקב התאונה.
הוצאות עזרת צד שלישי

משרד עורכי דין אייל בן ישי מתמחה בנזקי גוף ומייצג נפגעי רשלנות רפואית, תאונות דרכים, תאונות עבודה, תאונות תלמידים, משרד הביטחון ובתביעות לתגמולי ביטוח. המשרד הינו בעל נסיון רב בייצוג נפגעים למול חברות הביטוח, מוסדות המדינה ובבתי המשפט ומייצג נפגעים בלבד.
עורך דין תאונות דרכים




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב