דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


אייקידו - התנהלות בזמן עימות 

מאת    [ 28/03/2009 ]

מילים במאמר: 694   [ נצפה 2613 פעמים ]

התנהלות בזמן עימות - תובנות מעולם ה-אייקידו.

החיים היום-יומיים מלאים במצבים בהם אנו מוצאים את עצמנו פועלים להגשמת יעד שאינו תואם במלואו את כוונות הסביבה. בחירת סרט עם בת הזוג, בקשה מהבוס לצאת ליום עיון, וגם מצבים קיצוניים יותר שבהם הביטחון האישי שלנו או של יקירנו בסכנה, כל אלו עונים להגדרה של עימות. נכון שלא כל העימותים עוסקים במצב קיצוני של חיים ומוות, אך בכולם אנו שואפים להתנהל בצורה שתאפשר לנו להגשים את היעד, ולמזער את מחיר שאנו וסביבתנו נאלץ לשלם.

אייקידו היא אומנות לחימה יפנית, ששורשיה בתרבות הסמוראים המסורתית. ברמה הפיסית, האימון באייקידו עוסק בעימות החמור ביותר בו אנו חייבים להגן על עצמנו מפני תוקף, אך את העקרונות שהאייקידו מלמד ככלים להתנהלות יעילה בעימות ניתן ליישם בכל סוג של עימות בין אישי. מעצם הגדרתו (משמעות המילה אייקידו בתרגום חופשי היא "הדרך להרמוניה אנגרטית") האייקידו מושתת על שימוש בכוונותיו השליליות של התוקף, ובעזרתן יצירת הרמוניה שדרכה ניתן לנהל את העימות ולהובילו אותו למצב בטוח. כדי לאפשר לנו ליצור את ההרמוניה, האייקידו מלמד אותנו מספר עקרונות או בסיסים שניתן ליישמם ברמה הפיסית על כל סוג של התקפה, וברובד הבין-אישי, על כל מערכת יחסים שנמצאת בעימות.

מנקודת המבט של האייקידוקא (השם היפני למתאמן באייקידו), העימות נתפס כהזדמנות ליישם את עקרונות האייקידו. מתוך הלימוד והתרגול, שהם בעצם תהליך אין סופי של ליטוף תנועותינו ומחשבותינו, אנו מנקים את עצמנו ברמה הפיסית משרירים נוקשים ומכוחניות, וברמה האישית מווכחנות, שיפוטיות, ושאר הרגלים לא טובים. ניקיון זה (או Misogi בשמו היפני) הוא מטרתו של לימוד האייקידו, שכן גוף ונפש נקיים משמעם חיים בריאים ומאושרים.

בסיס חשוב באייקידו שאנו מוצאים בכל אימון ובכל טכניקה הוא המשכיות של התנועה, או ביפנית - Ki No Nagare. המשכיות התנועה משמעותה הצטרפות אל תנועתו של התוקף, כלומר לעולם לא נעצור את התנועה של התוקף בכח, אלא נאפשר לו להמשיך מעט את תנועתו וכך נוכל להדריך אותה ולנטרל אותו במידת הצורך.באייקידו לעולם לא פוגשים כוח בכוח, כיוון שבמצב כזה ישנה תחרות כוחנית, כמו שני פרים מתנגחים. בתחרות כזו, שני הצדדים מפסידים ומשלמים מחיר, ואף צד אינו מרוויח. ברמה הביו-מכנית, קבלה של התנועה היא הצטרפות אל תנועת התוקף, לדוגמא, כאשר דוחפים אותנו נצטרף לתנועה ונבצע צעד קטן אחורנית. זהו הצעד ראשון והכרחי בדרך להרמוניה שבה שני הצדדים נעים אל אותו הכיוון. ברמה הבין-אישית, משמעות הקבלה היא התנהלות מתוך שאיפה להגשמת מטרה מקובלת על שני הצדדים (הרמוניה), ולא מתוך מצב תודעתי של וויכוח (פרים מתנגחים). וכאשר במצב של עימות פועלים מתוך קבלה אז מתגלים כלים חדשים שמאפשרים לנו להגיע לפתרונות נעימים: הסכמה עם הצד השני הופכת להיות ממשית ורצויה, נפתחת אפשרות להבנה של כוונות הצד שממול, ולפתע אנו יכולים להבחין במכנה משותף בין של שני הצדדים, ולפעול כדי להרחיב אותו.

עקרון נוסף שהאייקידו מטפח הוא יציבות. המילה היפנית היא Shise, ותרגומה המדויק הוא באנגלית Form, אך הכוונה היא ליציבה נכונה של הגוף כאשר הגב ישר, המבט קדימה, הכתפיים רפויות, ומרכז הכובד של הגוף נמוך ומחובר לקרקע. מנקודת מבטן של אומנויות הלחימה, יציבה נכונה שומרת על גוף בריא, מאפשרת תנועה קלילה, והפעלה של כל משקל הגוף כנגד תוקף במקום תנועה של אבר או גף בודד. יציבה נכונה מאפשר לאייקידוקא לנוע בחופשיות, לשמר את כוחו, ולהגיב במהירות ובקלילות למצב של ריבוי תוקפים.

ברמה הבין-אישית ניתן להבין "יציבה" כהלך רוח איתן ושליו, שבו אנחנו בוטחים בחושינו וביכולתנו להגיב למצבים חדשים, להכיר בטעויות וללמוד מהזולת. במצב של עימות, התנהלות יציבה מאפשרת לנו להיות קשובים לצרכים שלנו שהרי ללא הגדרה ברורה של מה אנו רוצים, איך נוכל לתפעל עימות באופן יעיל? בנוסף, היציבות והביטחון בעצמנו פותחים בפנינו אפשרות שנראתה כבלתי אפשרית בעימותים קודמים, והיא היכולת להכיר בטעויות של עצמנו, ואפילו ללמוד מהן, שכן כשאנו לא מנסים להוכיח דבר, אנו יכולים לשנות דעות שאחרי התבוננות נוספת מתבררות כלא מציאותיות יותר.

נוסיף ונאמר שקבלה ויציבה באייקידו הם שני עקרונות שיחד עם עוד בסיסים נוספים שקיימים באייקידו מהווים חלק מפאזל שבו חתיכות רבות מחוברות אחת לשנייה. האייקידו מאפשר לנו ללמוד כלים להתנהלות בריאה שפותחו מתוך מסורת לחימה ארוכת שנים, אך שתקפותם אינה מוגבלת ליפן הפיאודלית או למזרון האימונים. כלי האייקידו מאפשרים ניהול יעיל של עימותים מכל סוג, ומול כל אחד, וכל זאת דרך שיפור שלנו כבני אדם בריאים ושלוים.

אייקידו היא אומנות לחימה המבוססת על הרמוניה ושיתוף פעולה, שוללת כל תחרות, ומציעה דרך להתפתחות אישית וגופנית.

תרגול אייקידו מתאים לגברים ונשים כאחד, בכל גיל ובכל מצב גופני.

טל בראון הוא מורה מוסמך לאייקידו ומלמד בתל אביב. www.aikido-telaviv.co.il
אייקידו תל אביב
בריאות, שלווה, הגנה עצמית.
אייקידו תל אביב דוג'ו לאייקידו במרכז תל אביב



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב