דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מה קשר בין חיידקים טובים ומלפפונים חמוצים? 

מאת    [ 01/03/2009 ]

מילים במאמר: 625   [ נצפה 8468 פעמים ]

אחד מהניסויים הראשונים שערכנו בתיכון בשיעור ביולוגיה היה להכין מלפפונים חמוצים.
היום, יותר מ-20 שנה אחרי, כשפתחתי סוף סוף את צנצנות הזיתים שכבשתי לפני מספר חודשים, נזכרתי בשאלת החקר אותה שאלה המורה "למה המים של המלפפונים הכבושים הפכו להיות עכורים?"

מי שכבש בעצמו פעם מלפפונים או זיתים ראה שהמים הופכים תוך ימים בודדים משקופים לעכורים והאחראיים לכך הם יצורים זעירים - חיידקים ופטריות.

חיידקים - מילה שלא נשמעת טוב...
אבל האמת היא שלולא היצורים הזעירים האלו לא היו לנו היום לחם, יין, בירה, גבינה, חמוצים, זיתים ואפילו לא שוקולד.
מה שקורה הוא שבתהליך שבו מלפפונים או זיתים או או ירקות אחרים הופכים לכבושים, תהליך שמבחינה מדעית נקרא תסיסה, משתתפים שלושה סוגים של יצורים חיים וכולם נמצאים שם מראש על הירק:
1. הקוליפורמים - חיידקים המהווים את רוב החיידקים המצויים על גבי הירק הטרי. פעולתם מתבטאת בתסיסה רבה.
2. חיידקי חומצת החלב - האחראים לכבישת הירק
3. שמרים - מפרקים את הסוכרים תוך כדי שחרור גז בכמות גדולה - תסיסה. שמרים בכמויות גדולות עלולים לגרום לרקב ולקלקול, לכן יש לשטוף היטב את הירק לפני כבישתו.
התסיסה היא תהליך נשימה אנאירובי שבו מתפרק סוכר אך ללא נוכחות חמצן. בסיום התהליך מתקבלים כוהל, חומצות שונות ולעיתים גם פחמן דו חמצני. בתהליך כבישת המלפפונים, מעורבים חיידקים מסוג לקטובצילוס.

אלו בדיוק החיידקים הטובים ששמענו עליהם כל כך הרבה - חיידקים פרוביוטיים.
בגוף שלנו יש המון חיידקים - טובים ורעים. כאשר כמות החיידקים הטובים יורדת, באופן טבעי מתרבים יותר החיידקים הרעים, ואז אנו חשופים יותר למחלות.
לכן אנחנו חייבים לשמור על החיידקים הטובים ולטפח אותם, בכדי שהם ישמרו עלינו. הם מונעים אלרגיות, שומרים על המעיים ומונעים בעיות במערכת העיכול כמו דלקות, שלשולים וזיהומים, מטפלים בפטריות בנרתיק, מייצרים חומרים בעלי השפעה מעכבת על תאים סרטניים ועוד. הם חשובים לנו מאוד.
היום ישנם גורמים רבים המקטינים את אוכלוסיית החיידקים הטובים בגוף למשל שימוש במזון משומר ומתועש (שאינו מכיל חיידקים טובים כמו מזונם של אבותינו) ושימוש כל כך רחב באנטיביוטיקה, שהורגת את כל החיידקים בגוף, גם את הטובים.
אפשר לקחת חיידקים טובים בצורה של כדורים, ואכן לטיפול במחלות מסויימות זה יעיל מאוד.
אולם, אם נדאג לאכול מאכלים שמכילים חיידקים טובים, נגיע לאיזון טבעי וזהו הדבר המחזק ביותר את הגוף.

אז מה לאכול?
המקור העיקרי הוא היוגורט, שהינו חלב שעבר תסיסה עם חיידקים פרוביוטיים. כתוצאה מהתרבות חיידקים אלה ופירוק הסוכרים בחלב גורם תהליך התסיסה ליצירת המרקם הייחודי ליוגורט. מאחר והלקטוז, המהווה את אחד הגורמים העיקריים לאלרגיה לחלב, עובר פירוק, היוגורט מתעכל היטב גם אצל אנשים הסובלים ממחסור בלקטאז (אנזים במעיים המפרק לקטוז). יתרונו של היוגורט הוא בתכולה הגבוהה של חיידקים פרוביוטיים חיים ובהיותו מזון קל לעיכול ועשיר בחלבון וסידן זמינים.
מקורות נוספים לחיידקים פרוביוטיים הם הכבושים למיניהם, בעיקר כרוב כבוש.
מאוד קל לכבוש בבית, ואחרי שלומדים את הטכניקה זה אפילו משחק. אפשר לכבוש כל ירק. הכבושים התעשייתיים מכילים חומרים משמרים, חומץ וחומרים משפרי טעם שאינם בריאים לנו בכלל. הכבישה צריכה להיעשות במלח בלבד ולתת את התנאים המתאימים להתפתחות החיידקים הפרוביוטיים באופן טבעי.

כבישת מלפפונים או כרוב*
1 ק"ג מלפפונים קטנים ומוצקים
2 פלפלים חריפים
6 שיני שום
מלח גס
מים

אופן ההכנה
1. שוטפים את המלפפונים ומסדרים אותם בצנצנת גדולה. מסדרים אותם בצפיפות ובניהם משלבים פרוסות פלפל חריף ושיני שום.
2. ממיסים מלח: על כל כוס מים ממיסים 1 כפית מלח.
3. שופכים את תמיסת המלח מעל המלפפונים, סוגרים היטב ומעמידים יומיים שלושה. בקיץ מומלץ להכניס למקרר.
4. המלפפונים יצופו - והפטנט הוא לשים מעל צלחת חד פעמית מחוררת להשקיע אותם.

* כרוב כבוש נעשה בדיוק באותה צורה. חותכים את הכרוב לרצועות או קוביות ומעבירים לצינצנת יחד עם תמיסת מלח, ללא הפלפל החריף והשום. אפשר להוסיף בתחתית הכלי עלי סלרי וגזר קצוץ


זהו המאמר הראשון בסידרה. עד לפסח נלמד כיצד לשלב ולהיעזר ביצורים הקטנים האלו לטובת הבריאות שלנו.

בסדנאות המעשיות אנו לומדים איך לשלב מזונות מותססים (כמו מיסו למשל) במאכלים, תוך שמירה על כל שהחיידקים הטובים ישארו חיים, ולהעלות באופן משמעותי את ערכם התזונתי.
ד"ר איילת רוזנפלד PhD - בריאות טבעית ואיכות חיים

לקבלת מתנה - המדריך השלם לתזונה בריאה:
http://ayeletnewhope.googlepages.com

המרכז לתזונת המשפחה- http://ayeletrosenfeld.blogspot.com/



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב