דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


חייבים לך כסף? הסתבכת בחובות? חייב כספים רבים? 

מאת    [ 15/12/2008 ]

מילים במאמר: 1082   [ נצפה 2041 פעמים ]

חייבים לך כסף? הסתבכת בחובות? חייב כספים רבים?

בחיי היום יום כל אחד מאיתנו עלול להיקלע לסיטואציה בה אדם חייב לנו כסף או לחילופין אנחנו חייבים כסף לאדם אחר.

במידה ונקלעת לאחת מהסיטואציות האמרות או במידה והנך מעוניין לכלכל צעדך לצורך מניעה מוקדמת של סיטואציה לא נעימה, חשוב ומומלץ להכיר את לשכת הוצאה לפועל אשר עיקר מטרתה הינו מתן פיתרון יעיל למצבים שיפורטו בהמשך, הן לזוכה והן לחייב. לשם הבחנה בסיסית נזכור שבלשכת ההוצאה לפועל מכנים את בעל החוב זוכה ואת מי שחייב את החוב חייב.

מערכת הוצאה לפועל (להלן: הוצל"פ) הוקמה מכוח חוק הוצאה לפועל, תשכ"ז-1967 עיקר מטרתה של הלשכה הינה, להוציא לפועל ולממש פסק דין שניתן לטובתו של צד להליך משפטי במצב בו ניסיונותיו לממש את הפסק העלו חרס. אולם חוק הוצאה לפועל אינו חל רק על ביצועם של פסקי דין והחלטות אחרות של בית המשפט, אלא גם על משכנתאות רשומות וכן על צ'קים ללא כיסוי, שטרות, פינוי מקרקעין והרשימה עוד ארוכה. המימוש בלשכה מתבצע תוך כדי איזון בין זכותו של הזוכה לגבות את החוב לבין שמירה על כבודו של החייב ועל חירותו.

ההתפתחות הטכנולוגית העולמית והרגלי הצריכה החדשים, יצרו מציאות חדשה בה יכול הצרכן לשלם על מצרך אשר רכש באמצעים שונים ומגוונים, ההתפתחות זו הובילה למצב בו רבים מאיתנו מחזקים בצ'ק ללא כיסוי ו/או בפסק דין שלא כובד על ידי החייב. תופעה זו הפכה לנפוצה ומוכרת, אחת הסיבות לכך היא אמונה המוטעית של החייבים כי הוצאות רבות אשר תמונות בפתיחת תיק וניהולו וכן שכר טרחה לעורך הדין יגרמו לזוכים רבים שלא לפתוח בהליכי הוצאה לפועל, מחשבה זו בטעות יסודה.

לעניות דעתי, 'האזרח הפשוט' חייב להכיר ולהשתמש בכלים אשר מוענקים לו ועומדים לרשותו בלשכת ההוצאה לפועל.

זוכה המחזיק בפסק דין רשאי לפנות בעצמו או על ידי עורך דינו לכל לשכת הוצאה לפועל ללא הגבלה טריטוריאלית ולהגיש בקשה לפתיחת תיק הוצאה לפועל. פתיחת תיק מתחילה במילוי טפסים בלשכת הוצאה לפועל ובצירוף מסמכים נדרשים. מילוי טפסים הינו שלב עיקרי בפתיחת תיק הוצל"פ ולכן, דרושה תשומת לב מרבית במילויים מאחר ואי מלויים כראוי או טעות במילויים יכולה לגרור אחריה פגיעה באפשרותו של הזוכה לגבות את החוב. פתיחת התיק תחויב בתשלום אגרה, אשר לעיתים מחושבת כאחוז מקרן החוב ולעיתים נקבעת על פי פרמטרים שונים הקבועים בחוק או על פי החלטתו של ראש הוצאה לפועל.

את סניפי לשכת ההוצאה לפועל ניתן למצוא בסמוך לכל בית משפט שלום. לצורך המחשה, זוכה תושב רמת גן יכול לפנות ללשכת ההוצאה לפועל שנמצאת בסמוך לבית משפט השלום בתל אביב.

לעיתים קיימת נטייה לחשוב כי מדובר בסיטואציה של "מצב קיים" שלכאורה נראה כי הוא סופי. פעמים שאדם אומר לעצמו "חבל לבזבז את זמני במרדף לגביית החוב, שכן זמני יקר יותר מסכום החוב, והרי גם כך החייב לעולם לא ישלם" אם אכן זהו המצב, רצוי שתבחן אם המקרה שלך חוסה תחת אחת מההגדרות המפורטות בחוק הוצאה לפועל ובמידה וכן, עלייך לפנות ללשכת ההוצאה לפועל, בצירוף המסמכים הנדרשים ולפתוח תיק הוצל"פ.

לשכת הוצל"פ רשאית בשמו של הזוכה או בא כוחו ועל פי הוראתם לנקוט בפעולות לגביית החוב במקרים בהם החייב אינו עומד בתשלום החוב או בצו תשלומים. לשכת הוצל"פ רשאית לנקוט על פי בקשת החייב באחת מן הפעולות הבאות: עיקול חשבונות בנק, עיקול צד ג'-משכורתו של החייב, שכר דירה, עיקול רכבו של החייב, עיקול נכסי מיטלטלין למעט הנכסים אשר פטורים מעיקול למשל: תשמשי קדושה, כלי מיטה והרשימה עוד ארוכה, עיקול מקרקעין הרשומים על שמו של החייב ובמקרים מסוימים ניתן להוציא צו מאסר נגד חייב ואף להגביל את יציאתו מן הארץ. כל הפעולות ננקטות באותה לשכה בה נפתח תיק הוצל"פ ומוגשות באמצעות טופס, חשוב לבחון האם מדובר בטופס המתאים לבקשה הנדרשת, ולשים לב לעובדה שמקרים מסוימים יהיה צורך בנימוקים וצירוף מסמכים התומכים בבקשה.

חשוב להדגיש שתהליך גביית החוב עלול להיות ארוך וכרוך בהוצאות כספיות, בחירת הטופס הנכון ומילויו כנדרש תקצר את הזמן ואת העלויות שיהיו כרוכות במימוש החוב.
במידה והחייב לא משלם את חובו או טוען שאינו יכול לשלמו רשאי הזוכה להגיש בקשה לביצוע חקירת יכולות, קרי, לבדוק את יכולתו של החייב לשלם את החוב ולקבוע צו תשלומים. את חקירת היכולת יכול ליזום אף החייב עצמו. חקירת יכולת הינה למעשה "פתיחת כל הקלפים בפני לשכת הוצאה לפועל" כלומר, מתן כל המידע על הכנסות והוצאות של החייב וזאת על מנת לקבוע כיצד יתפרס תשלום החוב, ולכן עם קבלת ההזמנה לחקירה מומלץ להיוועץ עם עורך דין לצורך ביצוע הכנה מוקדמת אשר תימנע נזק.
ניתן להתחיל בנקיטת פעולות כנגד חייב רק לאחר מסירת אזרה על פתיחת תיק הוצל"פ לחייב, אזהרה נמסרת על ידי לשכת הוצל"פ בדואר רשום אולם לעיתים יהיה צורך במסירה אישית של האזהרה לחייב על ידי הזוכה או על ידי שלוח מטעמו. במקרים מיוחדים ניתן להגיש בקשה לראש הוצאה לפועל לנקוט בפעולה כנגד חייב בטרם מסירת אזהרה, וזאת אם קיים ספק סביר שמסירת אזהרה תסכל את גביית החוב. חשוב לדעת שעל כל החלטה של ראש ההוצאה לפועל ניתן להגיש ערעור או בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי ולכן, במידה והנך סבור שההחלטה אשר ניתנה שגויה, ניתן לבקש בחינה מחודשת בדרך של ערעור.
כפי שציינתי בפתח דברי, החוק מעניק הגנות בסיסיות גם לחייב, אחת הטענות הבולטות העומדות לחייב הינה טענת 'פרעתי', טענה זו יכול החייב להעלות לאחר מתן פסק דין במקרה בו פסק הדין בוצע על ידו, או בהתקיים טענה אחרת אשר פוטרת אותו מלמלא אחר פסק הדין. 'טענת פרעתי' יש לעלות במועד, זאת על מנת שכל ההליכים בתיק הוצל"פ יפסקו אוטומטית לשם בירור העניין. במידה והחייב אינו יכול לעמוד בתשלום חובו עקב ריבוי תיקי הוצאה לפועל הפתוחים נגדו, רשאי הוא לפנות ללשכת הוצל"פ בבקשת 'איחוד תיקים' ולשלם סכום חודשי אשר יחולק בין כל הזוכים עד לפירעונם המלא של כל החובות. אם גם לאחר 'איחוד תיקים' החייב אינו מסוגל לעמוד בתשלום חובותיו בפרק הזמן שהוקצה לו, רשאי הוא להגיש בקשה להכריז עליו כ'חייב מוגבל באמצעים' במקרה זה לא ניתן יהיה לנקוט נגד החייב בפעולות גבייה כל עוד הוא משלם את תשלום אשר קבע ראש הוצאה לפועל.
במקרה בו מת החייב עוד בטרם נגבה מלוא החוב, חשוב להבין כי מות החייב אינו מפסיק את ההליכים הפתוחים או מונע פתיחת הליך חדש בלשכת הוצאה לפועל, בית המשפט נתן פרשנות לחוק בפסק דינו רע"א 1449/05 וקבע כדלקמן: "ניתן להמשיך לפעול בהוצאה לפועל או לפתוח תיק הוצאה לפועל חדש לאחר שהחייב נפטר, גם אם עדיין לא מונה מנהל עיזבון ולא ניתן צו ירושה או צוואה. ניתן גם לפעול נגד נכסי המנוח במסגרת מימוש משכנתא".

לאחר שסקרנו באופן תמציתי את 'לשכת הוצאה לפועל' נכונו לראות שמערכת המשפט בישראל מקפידה לסייע גם בשלב שלאחר ההכרעה המשפטית, תוך הפעלת רשות מבצעת ליישום החלטותיה, כשלעיתים אותה רשות מבצעת יכולה ליטול לעצמה את שרביטו של בית המשפט, בבואה להכריע בעניינים משפטיים המסורים להכרעתה ע"פ חוק.

ריבוי המצבים בהם ניתן לפנות ללשכת ההוצאה לפועל ומורכבותם, מצריך התייעצות עם איש מקצוע, זאת על מנת להגיע לניצול מקסימאלי של הכלים המשפטיים הנתונים ללשכה על פי חוק.



שלי שוסטר, עו"ד
077-5006363
http://msadv.co.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב