דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


כיצד מנתחים המראיינים את המועמדים למשרה? 

מאת    [ 02/12/2008 ]

מילים במאמר: 747   [ נצפה 2379 פעמים ]

 

ניהול קריירה הופך להיות קריטי בשוק העבודה של ימינו. מועמדים נדרשים להקפיד על מספר נושאים אשר יסייעו להם לתכנן קריירה עתידית ולהתקבל למשרות נחשקות. במקביל, הביקוש לאותן משרות רב מההיצע, דבר אשר מצריך את המגייסים בחברות ובחברות ההשמה לסנן את אותם קורות החיים שפחות רלוונטיים. לא אחת קורה שמועמדים טובים "נופלים" בשלב קורות החיים או בשלב הראיונות מחוסר תשומת לב של המועמד לנקודות הרלוונטיות שהמראיין מחפש.

מהם אותם סימנים שיש לתת עליהם את הדעת?

בשלב קורות החיים:
1.      תאימות - המנהל מחפש עובד מתאים לכל, או למרבית הדרישות שצוינו בתאור המשרה. בשלב הראיון יבדוק המנהל את אותן דרישות וכן יברר על אותם סוגי התמחות שכתב המועמד. לכן, על המועמד לבדוק אם הוא באמת מתאים לרוב דרישות המקצוע ולכתוב רק את אותן סוגי התמחויות שבהם התמחה (אותם תחומים שיש לו רק היכרות, יש לציין: "היכרות בלבד").
2.      יציבות - המגייס מחפש לפסול מקדמית קורות חיים עם שנים לא מוסברות, שנים חסרות, שנות עבודה רבות במקום אחד או החלפת עבודות תדיר בלי הסברים המניחים את הדעת. לכן, על המועמד "להקדים תרופה למכה". במהלך שנות עבודת המועמד יש להקפיד להישאר במקום עבודה לפחות שנתיים-שלוש. בנוסף, יש להיזהר לא להישאר מספר רב של שנים באותן מקום עבודה, דבר המעיד על חוסר ניסיון במגוון תחומים אחרים. במידה וישנן עבודות בהן תקופת העבודה קצרה משנתיים, יש להתכונן על מנת לתת תשובה עניינית על כך. אין להשאיר חורים בקורות חיים, דבר אשר מעלה תהיות לאן אותן שנים "נעלמו".
3.      הכשרה וניסיון - המגייס מחפש בראשונה את הרקע האקדמי של המועמד, דבר המעיד על רצינות, השקעה ויכולת. העדפותיו הן לפי הסדר כדלהלן: תואר מאוניברסיטאות מדורגות בחו"ל, תואר מאוניברסיטה בחו"ל, ולאחר מכן אוניברסיטאות בארץ ומכללות. תואר ראשון הכרחי עם עדיפות לשני. בנוסף, רצוי כי התואר יהיה רלוונטי לתחום העיסוק המבוקש. לאחר מכן, בודק המגייס אם המועמד עבר קורסים מקצועיים או חוגי העשרה שונים, דבר הנותן אינדיקציה על רבגוניות, העמקה וכושר התפתחות מקצועי. שפות נוספות מלבד אנגלית (שכבר הפכה לשפה בסיסית בכל מקום עבודה) מהוות יתרון בעיני המנהל ומצביע על היכרות עם תרבויות אחרות ויכולת התמודדות מחוץ לישראל במידת הצורך. לבסוף מסתכלים על הניסיון המקצועי, לגביו יש לכתוב בפירוט לגבי מקום העבודה האחרון ולאחר מכן בכל מקום עבודה שלאחריו יש לפרט פחות.
4.      סדר - מנהל מעדיף להעסיק עובד מסודר ונקי. גם תכונות אלו ניתן להסיק מכתיבת קורות החיים. לכן, על המועמד להגיש קורות חיים ערוכים ומסודרים כדי שיהיה קל לקרוא בהם. בנוסף, הם צריכים להיות כתובים בשפה פשוטה, מובנת וזורמים. רצוי להגישם בעמוד אחד, אך בשום אופן אין להגיש יותר משני עמודים! למרות המקצועיות שבכך, לא מומלץ להגיש קורות חיים בפורמט PDF. מערכות המחשב של חברות ההשמה וגם אגפי משאבי האנוש של החברות, לא יודעים לרוב לאתר אותם במאגר המועמדים.
בשלב הראיון:

במהלך יום עבודה מנהל משאבי אנוש (או מראיין בחברת ההשמה) מראיין מועמדים רבים. לכן, כל דקה מזמנו חשובה ומדודה. במהלך זמן הראיון הוא מנסה לדלות כל שביב מידע על המועמד המעיד על מקצועיותו ואופיו. על כן נדרשים:
1.      ממוקדות ורצינות - המראיין מצפה לתשובות ממוקדות וישירות על שאלותיו. תשובות שלא ייענו או ייענו בעקיפין יכולות להעיד על עובד לא ממוקד. לכן, על המועמד להגיע ערני ומוכן לראיון, להקשיב ולענות באופן ממוקד לשאלות. בנוסף, המראיין בודק את התחומים בהם המועמד מגלה עניין ועל כן יש לתאר את תחומי העניין המקצועיים, אולם להיות פתוח בנוסף לאחרים חדשים ו/או פחות מוכרים. במקרים בהם המועמד שם לב שהמראיין לא ירד לסוף דעתו, ישאל אם יש צורך להוסיף פרטים לבהירות העניין. כמו כן, יש להתמקד בהיבטים המקצועיים של העבודה ופחות בהיבטים הכספיים והתגמולים.
2.      נינוחות - המנהל מעדיף עובד נינוח ובעל סבלנות דבר התורם להבנת רמת השליטה שלו. על המועמד להגיע רגוע לראיון, לשבת בנינוחות על הכיסא ולא לזוז מצד לצד באופן תזזיתי. יש לשמור על קשר עין עם המראיין, דבר שמעיד על ביטחון עצמי ואמת בדברים הנאמרים. גם במידה ונאמרו דברים או נשאלו שאלות המכעיסות את המועמד יש להישאר רגוע ולענות לעניין. מראיין מקצועי, ינסה להוציא את המרואיין משיווי משקל.
3.      ביקורתיות - המראיין מחפש כלפי מי המועמד ביקורתי בחייו, דבר שיכול להצביע על יחסיו עם הסובבים אותו. לכן, על המועמד לא לדבר סרה על מעסיקיו הקודמים (פוטנציאל להתנהגות אנטגוניסטית), גם אם לדעתו הם שגו בהחלטותיהם. באותם מיקרים בהם מבקשים מהמועמד לספר על עצמו ולציין תכונות חזקות וחלשות אצלו, על המועמד להציג גם תכונות שהוא חושב שהן שליליות אצלו, אולם רצוי להראות בהן קו של שיפור על פני השנים. לא צריך להציג רבות, מספיקות שתיים או שלוש. מועמד אשר מציג חזות מושלמת הינו פוטנציאל לבעיות (הוא תמיד צודק, לא מקבל מרות ולא לומד מטעויות מכוון שאין כאלו).
לסיכום, בנייה נכונה של מהלך קריירה, כתיבת קורות חיים נכונה ושליטה ברזי הראיון תגדיל את סיכויי המועמד להתקבל למשרה.

הכותבים הינם אבי קרעין וזאב הרשקוביץ – מנכ"לים משותפים בניהול נטו. ניהול נטו עוסקת במיקור חוץ - אאוטסורסינג של מנהלי כספים וחשבים, מנטורינג (אימון) עסקי, ייעוץ עסקי, ייעוץ כלכלי, בניית תוכנית עסקית ובליווי עסקים בקבלת הלוואות מהקרן בערבות המדינה (קרן תבור קרן BDI). לאתר החברה: www.nihulneto.com




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב