דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מחלת חניכיים איבחון טיפול ומניעה 

מאת    [ 06/07/2008 ]

מילים במאמר: 815   [ נצפה 4748 פעמים ]


מחלת חניכיים
ד"ר פרץ דוידי מישל


אחת המחלות הנפוצות באדם היא מחלת החניכיים. השיניים מונחות בעצם בתוך מכתשית ואמצעי החיבור הוא סיבים הקרויים הליגמנט הפריודונטלי. רקמת החניכיים חובקת את השן סביב אך משאירה תעלה בעומק כ-1ממ מסביב. בתעלה זו מופרש נוזל המגן על השן והחניכיים. מערכת הסיבים משמשת כבלם זעזועים ואמצעי חישה המגביר את כושרנו לחוש במזון ולדעת עקב כך איך ללעוס אותו.
גם מחלת החניכיים היא מחלה זיהומית הנובעת מפעילות חיידקים פתוגניים המפרישים רעלנים הגורמים להרס הרקמות סביב השן ולנסיגה של העצם התומכת ובשלב מתקדם יותר לניידות השן ולאובדנה המוחלט. אובחנו בין 200 ל-400זנים שונים של חיידקים השותפים בהרכבים שונים בגרימת המחלה. על השכיחים ביותר נמנים אקטינובצילוס אקטינומיצטמקומיטנס, פורפירומונס ג'ינגיבליס, טרפונמה דנטיקולה, פוזובקטריום פוזיפורמיס ועוד. חיידקים עם שמות נוראים כאלה חזקה עליהם שיגרמו לנזק. כאשר החיידקים המפרישים רעלנים, מצטברים על צוואר השן נגרם הרס לרקמת החניכיים התומכת את השן החניכיים נפרדות מהשן ונוצר כיס. הכיס מהווה משכן אידיאלי לחיידקים אנארוביים החיים בתנאים של חוסר חמצן וככל שהכיס עמוק יותר קשה לחולה לנקות את האזור והמחלה מעמיקה עד לאובדן מוחלט של השן והעצם האלביאולרית.

מחלת החניכיים הרסנית גם לשיניים וגם לרקמות התומכות אותן. אדם שאיבד את שיניו עקב דלקת חניכיים איבד במקביל גם את רכס העצם וצפויות לו בעיות גם עם תותבות היות והרכס השאריתי הוא המשען לתותבת המספק גם אחיזה וגם תמיכה, על דרך משל זהו הסוס עליו מניחים את האוכף.

קיימים סוגים שונים של דלקת חניכיים שהם בעצם שלבים שונים במהלך המחלה הסופית לגבי השיניים במידה ולא מטפלים. חניכיים בריאות הן ורודות ובמבט קרוב ניתן לראות גרגור כמו קליפת תפוז על פניהם. כמו כן אין לחניכיים תקינות ברק אלא גון ורוד מט. בשלב ראשון של המחלה מופיע דימום בשעת צחצוח ובמקומות מסוימים נפיחות קלה ורגישות עד כאב בזמן מגע. החניכיים מאבדים את הגוון הורוד לטובת גוון אדום עד סגול ומופיע ברק עקב ההתנפחות ואובדן גרגור קליפת התפוז. תעלת החניכיים הצווארית מעמיקה מעט עד כ 1.5ממ,ולכל הנ"ל מצטרף ריח רע מהפה הנגרם בעיקרו- -על ידי חיידקים אנארובים המספקים כתוצר פירוק גזים סולפוריים נדיפים המודיעים על הדלקת לאנשים בסביבה הקרובה של החולה,באתר זה מוקדש פרק נרחב לנושא ריח פה. בשלב זה של המחלה עדיין אין מעורבות של העצם והליגמנט וניתן לפתור את הבעיה בקלות יחסית על ידי ניקוי אצל רופא או שיננית והקפדה יתירה על הוראות צחצוח ושימוש בחוט מדי יום. הזנחה של מצב זה תוביל בהכרח לסיבוך המחלה ולאובדן והרס של עצם וליגמנט. בשלב זה של המחלה יש להתייצב בהקדם אצל רופא לאבחון וטיפול. מחת חניכיים המערבת את כל הרקמות התומכות עשויה לדהור קדימה עקב גורמים משניים מכניים ואחרים המזרזים את האובדן, ניידות מרחיבה את המכתשית ומערערת את היחסים הבין ליסתיים והתוך קשתיים מה שמחיש את הקץ. הטיפול בשלב זה מורכב יותר וכולל הקצעת שורשים השתלת עצם ניתוח לביטול כיסים ועוד הרשימה ארוכה. הפרוגנוזה של מחלת חניכיים מתקדמת היא בינונית עד גרועה גם היא מטופלת ולכן הרצוי הוא לא להגיע למצבים מתקדמים של המחלה.
ניתוח חניכיים הוא שם כוללני למגוון נרחב של טיפולים תומכי חניכיים. למעשה למדנו כבר בפרק על עששת כי הרובד של החיידקים נוטה להצטבר קודם כל על משטחים מחוספסים, אי לכך עלינו להחליק את המשטחים הפוטנציאלים על ידי הקצעתם ולסלק אבנית באמצעות מכשור אולטרסוני או ידני. במקרים מסוימים ניתן להחזיר את אובדן העצם על ידי השתלת עצם סינתטית או עצמונית תוך שימוש בממברנות להשגת גדילת עצם מודרכת. אמצעי נוסף העומד לרשותנו הוא קיבוע השיניים על ידי איחויים זו לזו על ידי אמצעי פרוטטי. הקיבוע מסייע בהפחתת הנזק המשני הנגרם עקב ניידות השיניים ומחזיר חלק מהביטחון של המטופל ביציבות שיניו ומאפשר שיפור תפקודי.
טיפולים כימיים למיניהם הכוללים משחות על בסיס חומרים בקטרצידיים כגון כלורהקסידין גלוקונאט או שטיפות על בסיס חומר זה מצויים בשימוש נרחב ומשפרים את המצב. אך רק שילוב של כל האמצעים העומדים לרשותנו מסוגל להתגבר על מחלה זו.
במקרים של כיסים קטנים ומקומיים או באם לא ניתן לבצע ניתוח חניכיים כמו במקרה של נטייה לדמם עקב מחלה סיסטמית או תורשתית ניתן להשתמש בפריוצ'יפ. הפריוצ'יפ הנו שבב קטן, המתאים לממדי הכיס בחניכיים ומכיל כלורהקסידין גלוקונאט 2.5מ"ג.
לאחר ניקוי האבן מוחדר הפריוצ'יפ לכיס, החומר הפעיל משתחרר במשך שבוע לערך, הורג את החיידקים ומתכלה מעצמו


סיכום מחלת החניכיים היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי חיידקים. הטיפול במחלה מורכב ותלוי בעוצמת המחלה ומשך קיומה.
הצלחת כל טיפול תלויה מאוד בשיתוף פעולה מצד החולה ובמידת נכונותו לנקות כדבעי את השיניים והחניכיים בעזרת מכשור וחומרים שיותאמו לו על ידי הרופא . יש לנקות את המרווחים בין השיניים כמו גם את כל המשטחים האחרים. חשוב לשים דגש על ניקוי התעלה המצויה מסביב לצוואר השן. יש להשתמש בחוט דנטלי או במברשת אינטרדנטלית לניקוי בין השיניים ובמרשת שיניים מותאמת למצב החניכיים, לניקוי שאר משטחי השן. ככלל כל הטיפולים הכימיים,שטיפות, ג'לים וכד' מתבצעים רק לאחר ניקוי מכני יסודי המשאיר את השן חשופה ומקל על החומרים לפעול.
בנוסף לטיפול הביתי יש לבקר במרפאה, על פי פרוטוקול שיותאם לכל מקרה , בקפדנות ובעקביות. יש לזכור כי את מחלת החניכיים על נזקיה ניתן לעצור אך קשה להחזיר את המצב לאחור וקל להידרדר למצב חולה מחדש. הטיפול מחייב קשר המשכי עם הצוות המטפל והקפדה לאורך זמן על הוראות היגיינה

בריאות ואושר
ד"ר פרץ-דוידי מישל.
רופא שיניים כללי מטפל בכל המשפחה מינקות ועד זיקנה .
הטיפול מבוסס בראש ובראשונה על איתור הגורמים למחלות הפה ומניעתן.
שיקום פה כללי על גבי שתלים עם שימת דגש על האספקטים האסטטיים.
גישה מיוחדת לטיפול באנשים החוששים מטיפולי שיניים תוך שימוש בגז צחוק ויישום עקרונות טיפול ללא כאב http://www.mypd.co.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב