דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


אמביוולנטיות ביחסים - להישאר? לעזוב? 

מאת    [ 19/11/2022 ]

מילים במאמר: 568   [ נצפה 789 פעמים ]

*הדברים מתייחסים בעיקר מערכת יחסים זוגית, אבל יכולים לגעת בכל מערכת יחסים משמעותית אחרת.

זוגות רבים נתקעים משך שנים במערכות יחסים, בהם לא ברור להם אם להמשיך  או לסיים את הקשר.  אמביוולנטיות  הנוכחת בקביעות  בזוגיות, הופכת למוקד מרכזי בקשר. ישנם  הלכודים  במעגל סגור של מחשבות ורגשות שאינן מובילות לשום מקום. ניתן להחליף רגשות אמביוולנטיים (רגשות מנוגדים זה לזה) בשאלה: מה יקרה וכיצד תראה מערכת היחסים אם נשנה את הדפוסים.

ישנם זוגות שאינם מאושרים, אך החלופה בלתי נסבלת עבורם. בעיקר, כאשר הקשר ממושך, יש ילדים,  רכוש, חוויות חיים משמעותיות וכו'. מחשבות על פרידה הם תמיד עצובות ומלוות בתחושת אובדן של תקווה, הרגלים והמוכר (גם אם הוא לא מספיק טוב). אנשים לכודים לאורך שנים  במחזורים של נסיון לשנות,  את עצמם, את האחר ואחד את השני. ככל שעובר הזמן, התקווה לשינוי משמעותי הולכת לאיבוד. האדם מוצא עצמו בבדידות ובתחושת אין מוצא.  

לכאב ותסכול לאורך שנים, מצטרפים  כעס, בדידות והתרחקות, הגורמים לצמצום הקשר והעצמת המחשבות מפני העתיד.  התחושה שאי אפשר להמשיך  אבל אין  יכולת רגשית ואחרת להישאר בזוגיות. מלכודת המביאה ללופ מחשבתי ורגשי של אמביוולנטיות. למשוואה נכנסים  המבנה המשפחתי, הילדים, המשפחה המורחבת, הישגים המשותפים. אף אחד לא רוצה להיות  ה"אחראי" לפרידה על משמעויותיה.

ישנם אנשים העסקים מרבית החיים באמביוולנטיות ביחס למערכת היחסים, זהו המצב הבטוח ביותר עבורם.  לרוב, מותשים, מתוסכלים וממורמרים, אבל מעדיפים מצב קיים מאשר הלא נודע. האמביוולנטיות הופכת ל"ישות" מרכזית ביחסים. השאלה "האם להישאר או ללכת"? הופכת למציאות יומיומית. אין בידם פתרון טוב יותר מהקיים. 

האם וכיצד ניתן לנסות להיחלץ מהאמביוולנטיות ולפנות מקום לשינוי?

-          אין ספק שישנו רצון לצאת מהגרסה הנוכחית של מערכת היחסים וליצור  חדש. עיסוק חוזר בשאלה, מקבע ללא תנועה. העניין נוגע פחות למבנה היחסים ויותר לשינוי דפוסים קיימים, כיצד הדברים ישפיעו על היחסים בהמשך.  "תנועה" אחת עשויה להביא  לשינוי.

-          מה ניתן לעשות? אפשר להפסיק להאשים את האחר בתגובותייך. ביכולתנו לשנות רק את עצמנו. אלה התולים את תקוותם בשינוי האחר יחושו מאוכזבים,  חסרי אונים ובמלכוד עצמי.

-          תגובות אוטומטיות.  אנשים נצמדים להתנהגויות עבר, ל"מקום הבטוח". נסה לחקור את התנהגויותיך, רגשותיך, תגובותיך מהעבר.  להטיל   ספק אם הם עדיין משרתים אותך.

שינוי גישה עשוי שלא להביא לשינוי המיוחל, אבל זו נקודת התחלה.

יציאה מאמביוולנטיות מצריכה התמקדות בעצמנו, לאופן בו מרגישים ומגיבים. מהלך המביא למודעות ולצמיחה, ולא דווקא לשינוי בן הזוג. בחינה עצמית עשויה לתרום למערכות היחסים, בהווה ובעתיד.

-          האם שינוי יביא את  התקווה המיוחלת?  השאלה שראוי שתשאל  "באיזה דרכים אני רוצה לגדול?", אחרת, מגיעים לתחושת מותשות ודריכות מתמדת ולמחשבות חוזרות.

-          הזכר לעצמך שאינך חייב להישאר במקום שלא טוב לך. למרבה אירוניה, דווקא המחשבה לעזוב, עשויה לצמצם את המחשבה שאתה לכוד בקשר. תמיד יהיו סביבך אנשים ולחץ להישאר בקשר למרות כל מה שתתאר. הפנמת מסר זה משאיר באמביוולנטיות נצחית.

-          אבל, באין ברירה, סלול את הדרך לסיום חיובי של מערכת יחסים שמוכנה להסתיים.

-          צער הפרידה הוא חלק בלתי נפרד מאובדן הפוטנציאל העתידי. כל פרידה מלווה  בכאב, בתחושת החמצה  וגם בתחושת שחרור.

-          אנשים נשארים תקועים במעגל אמביוולנטיות,  מחכים להוכחה ניצחת לפגיעה בהם (בגידה, התעללות רגשית/כלכלית וכו'), רק אז מסוגלים להתחיל לחשוב באופן מעשי על פרידה.

חוסר וודאות הוא חלק בלתי נמנע מהתהליך. קשה להרגיש בטוח כשהעתיד איננו ידוע.  ישנם הרוצים להמשיך לעבוד על הקשר, להאמין שקיימות גרסאות חדשות למערכת היחסים. לפעמים כדאי  וצריך לתת סיכוי, בלי שתהיה וודאות מלאה מה יביא העתיד.

אל תשפוט את עצמך על אי היכולת לקבל החלטה בשלב זה. כאשר אתה משקיע בצמיחה  בהווה, הפירות יבשילו בעתיד ויבואו לתועלת.

 

 

חוה אוסטרובסקי פסיכותרפיסטית עו"ס קלינית m.a. בעלת קליניקה פרטית במרכז הארץ. עובדת עם יחידים זוגות ומשפחות, הנחיית קבוצות, הדרכת הסטודנטים והדרכת עובדים סוציאליים. נסיון רב במסגרת שרותי בריאות הנפש הציבוריים.
פייסבוק: https://www.facebook.com/havaosMSW
אתר: טיפול פרטני (אישי), זוגי ומשפחתי | טיפול זוגי במרכז הארץ




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב