דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


האם ההערכות הלקויה למלחמת לבנון השניה תחזור על עצמה גם בכלכלה? 

מאת    [ 25/04/2008 ]

מילים במאמר: 388   [ נצפה 1981 פעמים ]

מוטב שאיש לא יתבלבל מהמזומנים שנכנסים לקופת המדינה.
יתכן שאנו על סף משבר גדול - וכעת הזמן לנסות לעצור אותו.

טבעם של בני אדם וממשלות שהם פועלים רק בשעת משבר, שבה נוצר הכורח לשתף פעולה, לנקוט בצעדים משמעותיים ולהשקיע את המשאבים הדרושים להצלחתם.

קובעי המדיניות כנראה לא חשים כעת שהם על סף משבר כלכלי. הקופה הציבורית מלאה במזומנים, החברות מדווחות על רווחי ענק מהשנה הקודמת, השקל הפך למטבע החזק בעולם, הציבור קונה בהמוניו בחנויות וברשתות השיווק והירידות בבורסה הן עדיין בגדר הסביר.

זעקות היצואנים על הפגיעה בפעילותם כתוצאה מהשער שבו נסחר השקל נותרות ללא שום מענה רציני ואפילו העיתונים כבר עייפים מלפרסם אותן.

יש לי תחושה, והלוואי ואתבדה, שהליקויים בהערכות למלחמת לבנון השנייה שתפסה את כולנו עם המכנסיים למטה, יחזרו על עצמם גם בכלכלה. כמו לפני המלחמה הארורה, כולם מלאי ביטחון בעוצמתה של ישראל ואיש לא טורח להתעניין מה המצב במחסני החרום.

חוסנה הכלכלי של מדינת ישראל בנוי על היצואנים שהם מחסני החרום של המדינה ומזרימים את החמצן לקיומה. המשק אינו נשען על הספקולנטים שהיום הם כאן ומחר הם שם, אלא על התעשיינים, החקלאים והתיירנים שמכניסים את המטבע הזר למדינה ומאפשרים את רמת החיים שאליה התרגלנו.

ארצנו הקטנה מתבססת על יבוא של רוב המרכיבים, חומרי גלם, ציוד ליצור, מזון לבעלי חיים ועוד. על מנת לייצר מספיק אמצעי תשלום לצורך היבוא (בהנחה שאין מתנות) על מדינת ישראל לטפח ולעודד את היצוא.

כמי שמסייר מדי שבוע במפעלי התעשייה הקיבוצית ברחבי הארץ ונפגש עם מנהלים אני חש את ניצני המשבר שנובע מהשער הבלתי הגיוני אליו הגיע השקל: חברות חושבות אלף פעמים לפני כניסה לעסקאות יצוא ומבטלות עסקאות קיימות, קווי יצור שיכלו לפעול בהצלחה בארץ מועברים למדינות אחרות. תעשיין שלא כמו סוחר מטבעות שהיום משקיע בשקל ומחר ימכור אותו אם ימצא השקעה טובה יותר. קו יצור שהועתק לחו"ל, סביר שכבר לא יוקם מחדש בארץ גם אם הדולר יתאושש והנזק יהיה ארוך טווח.

בחודשים האחרונים היו העיתונים מלאים בהבטחות ממשלתיות לסיוע ליצואנים. ועדות הוקמו והגישו את המלצותיהן. רוב ההמלצות, כרגיל אצלנו, נותרו בינתיים על הנייר. אחרות אינן ישימות כי רוב התעשיינים שאינם יודעים כיצד ישלמו את משכורות עובדיהם בשקלים יירתעו כעת מלהיכנס לתוכניות והתחייבויות מסוכנות.

כתעשיינים אנו מצפים ממעצבי המדיניות הכלכלית בישראל, משרד האוצר, משרד התמ"ת ובנק ישראל שידאגו לבניית תשתיות מעודדות יצור, צמיחה, תעסוקה ויצוא, כמו הגדלת תקציבי המענקים להשקעות בתעשייה, מימון מחקר ופיתוח, סיוע בהכשרות מקצועיות ומערכות מיסוי אטרקטיביות מול אלטרנטיבות.

ראוי שנחרוג מהנוהג לחכות למשבר וניצור את הכלים כעת.
יונתן מלמד, יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב