דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


סיוד גגות, הלבנת גגות 

מאת    [ 16/04/2008 ]

מילים במאמר: 1381   [ נצפה 11411 פעמים ]

מזה עשרות שנים נהוג היה לבצע הלבנת גגות באמצעות סיד ומכאן מקור השם "סיוד גג".

בעשור האחרון יצאו אל השוק חמרי הלבנה מתקדמים ועמידים יותר אשר נועדו להחליף את השימוש בסיד. חמרי הלבנה אלו ניתנים לשימוש גם על גבי גגות אשר נאטמו עם יריעות ביטומניות.

חמרי הלבנה הנם למעשה צבעים אקרילים לגגות אשר משווקים תחת שמות מסחריים שונים. יתרונו של חומר ההלבנה האקרילי הנו בכושר עמידות גבוה יותר מפני מי הגשמים ובאורך חיים רב יותר.

סיוד גגות היה ועדיין נהוג לבצע על גבי גגות המצופים בזפת, ואולם עקב כושר עמידותו הנמוך של הסיד אשר נשטף בקלות על ידי גשמי החורף, קיים צורך בחידוש הסיוד בתחילת כל קייץ.

לפעולות ההלבנה או הסיוד שתי מטרות:

האחת - הגנה על שכבות הזפת.
השניה- בידוד התקרה מחום קרני השמש.


הגנה על שכבות האיטום:

הגנה על האיטום נחוצה והכרחית כאשר קיימות שכבות זפת על הגג. כאשר לא קיימת שכבת הלבנה קרינת השמש הורסת את הזפת ומייבשת אותה. לאחר זמן מה מתקבלת שכבת זפת מיובשת אשר חלקים ממנה מתקלפים מהגג כתוצאה מתהליך של התחממות יתר, בתדירות גבוהה (יום יומית).

כחלק מתהליך זה קרני השמש מחממות את שכבת הזפת וגורמות לה להעשות צמיגה (נוזלית). כתוצאה מכך גולש הזפת לכיוון המרזב (עקב השיפועים בגג) ויוצר חסימה חלקית למעבר מים אל תוך המרזב. מסיבה זו ניתן להבחין בגגות רבים בהצטברות של שלוליות בסמוך לאזור המרזב.

במהלך הזמן גורמות קרני השמש לייבוש הזפת, להיווצרות פיצוצים , סדקים והתקלפויות מהתשתית. אי ביצוע הלבנה על גבי גגות עם זפת גורם להריסה מוחלטת של שכבת האיטום.

אין חובה להגן באמצעות הלבנה על גגות המצופים ביריעות ביטומניות. היריעות הביטומניות לגגות מסופקות עם שכבה עליונה של גרגרי אגרגט אפורים אשר נועדה להגן עליהן מפני קרינת השמש. יחד עם זאת, רצוי, ולעיתים הכרחי, לבצע הלבנה על יריעות ביטומניות עקבס הצורך בבידוד התקרה.

בידוד:

פעולת ההלבנה (או הסיוד) יוצרת בידוד מעולה כנגד חום קרני השמש. הצבע הלבן דוחה (מחזיר) את קרני השמש ומשאיר את הגג קר וצונן.

מסיבה זו מומלץ לבצע הלבנה גם על גבי גגות עם יריעות ביטומניות.

הלבנת הגג גורמת להבדל משמעותי מאוד בטמפרטורה הפנימית של הבית. ללא הלבנה סופג הגג את חום קרני השמש ומקרין אותו הלאה אל התקרה הפנימית של הדירה. הבדלי הטמפרטורה בין גג מולבן לגג חשוף יכולים להגיע לכדי 10 מעלות הבדל (!) בתוך הדירה.

מבחן פשוט יכול להמחיש את יעילות ההלבנה:

אם תניח/י את כף ידך על גבי גג ללא הלבנה, בשעות הצהריים החמות- תרגיש/י חום עז. אך לאחר ביצוע ההלבנה - אם תניח/י את כף ידך על גבי הגג תרגיש/י במשטח קריר וצונן. בדומה למכוניות הצבועות בשחור או בלבן- הבדלי הטמפרטורה יהיו גבוהים מאוד.

גגות המצופים ביריעות ביטומניות יהיו גם הם חמים מאוד למגע לפני ההלבנה, וקרים וצוננים לאחריה. בפנים הבית שינוי הטמפרטורה יהיה בולט מאוד אף הוא, אם כי פחות משמעותי מאשר במקרה של גג המצופה בזפת שחור. בימי הקיץ החמים היריעות מתחממות עד כדי כך שבדומה לחול בשפת הים, פשוט לא ניתן להלן עליהן יחפים.

כאמור - פעולת ההלבנה על גבי היריעות הביטומניות נועדה לצורך בידוד בלבד ולא לצרכי הגנה.

עם זאת הלבנת יריעות באמצעות חמרי הלבנה יכולה גם לשפר את עמידותן ולהאריך את חייהן.

אין לבצע הלבנה של יריעות ביטומניות באמצעות סיוד משום שהסיד גורם להתייבשות היריעה ולהפחתה מכושר גמישותה. יש להשתמש בחומרי הלבנה יעודיים , בלבד.


חמרי הלבנה אחרים:

קיימים בשוק גם צבעי הגנה כסופים (בצבע כסף) אשר מיועדים למריחה על גבי היריעות הביטומניות. צבעים אלו מגינים על היריעות מפני קרני השמש (מחזירים את קרני השמש) אך כושר בידודם איננו משמעותי.

בשנים האחרונות נפוץ ה"מנהג" של הלבנת גגות באמצעות מריחת שכבה אחת של חומר איטום אקרילי (כגון פוליגג , אקרילפז ועוד). הלבנה מסוג זה אינה הלבנה טובה וגם איננה איטום טוב. לעיתים מנסים אנשים לבצע "שתי פעולות במכה אחת" : איטום והלבנה, באמצעות מריחת שכבה כזו או אחרת של "חומר איטום לבן". פעולה זו איננה מומלצת כלל משום שחומרי איטום אקרילים מיועדים במקור לאיטום ויש לבצע אותם במספר שכבות, על פי הוראות היצרנים. ברוב המקרים שכבות הלבנה כגון אלו יתקלפו מהגג עם הזמן וכמעט תמיד יהיה צורך בקילופם מספר שנים אחר כך לצורך ביצוע איטום על גבי תשתית אחרת- ויציבה יותר. חמרי איטום אקרילים נועדו לאיטום ויש ליישמם בהתאם לסוג התשתית שקיימת בגג ובמספר שכבות- על פי הוראות יישום מדוייקות של היצרנים השונים. מרבית החומרים הללו אף אינם עמידים כלל למים עומדים (שלוליות) וגם את זאת יש לקחת בחשבון בעת בחירת החומר להלבנת הגג. למפרט טכני לבצוע איטום או הלבנה עם חומרים אקרילים משחתיים אנא פנה למאמר המתאים באתר הבית שלנו.

לסיכום הנושא - חובה לבצע הלבנה על גבי גגות עם זפת. מומלץ מאוד (אך לא חובה) לבצע הלבנה גם על גבי גגות עם יריעות ביטומניות. על גבי יריעות ביטומניות יש לבצע הלבנה אך ורק באמצעות חמרי הלבנה אקרילים ולא באמצעות סיד.


מפרט טכני:

הכנת השטח:

שלבי הכנת השטח זהים הן להלבנה בחמרים אקרילים והן לסיוד גגות.


1. נקיון יסודי של השטח מאבק ולכלוך באמצעות מטאטא.

2. נקיון מקומות בעלי הצטברות אבק דק באמצעות מטאטא ידני או מברשת.

(המקומות בהם מצטברים ערמות של אבק דקיק הנם בדרך כלל מתחת לדודי-שמש, סמוך למרזבים, ובכל מקום בו קיימות שלוליות).

3. רצוי לבצע שטיפה יסודית באמצעות צינור השקייה ,לגרוף את שאריות המים ולהמתין לייבוש הגג.


סיוד גג:


1. את התערובת לסיוד יש להכין במינון הבא:

סיד סינטטי (אבקה) - 15 קילוגרם,

40 ליטר מים,

דבק לטקס (או אקרילי) - 2.5 ליטר.


תערובת זו מספיקה לסיוד שטח של כ 70 מ"ר, אך מדובר בהערכה גסה משום שכשר הכיסוי תלוי בעובי השכבה שמיישמים על גבי הגג. יש לערבב את התערובת הנ"ל היטב ורצוי להשאירה עומדת למשך מספר דקות. לפני תחילת הסיוד יש לערבב את התערובת בשנית.

2. יש לפזר את החומר על הגג ולהבריש אותו על כל השטח באמצעות מטאטא כביש. אין להסתפק בפיזור אקראי של החומר אלא יש לשפשף אותו בחזקה אל התשתית.


הערות:

ניתן ומומלץ להוסיף ואף להכפיל את כמות הדבק שבתערובת. ככל שתגדל כמות הדבק יהיה החומר עמיד יותר כנגד הגשמים ויחזיק מעמד על הגג למשך זמן רב יותר. סיוד טוב צריך להחזיק מעמד למשך כל חדשי הקיץ והחורף שאחריו- ברוב שטחי הגג. סיוד גרוע ישטף מהגג עם הגשם הראשון, ועקב כך תעמוד שכבת הזפת חשופה ותינזק בימי השמש (גם בשמש חורפית).

חובה עלינו לציין כי המפרט המתואר לעיל איננו מתקרב כלל למפרט המקובל בשוק הזיפותים בארץ. בדרך כלל מישמים הזפתים שכבה הרבה יותר דלילה ועם הרבה פחות דבק מזו המתוארת לעיל, כמו גם הרבה פחות נקיונות של השטח. ניתן ליישם את המפרט הנ"ל באופן עצמי או לחילופין לתאם ביצוע כזה (בתוספת מחיר) עם אנשי המקצוע.

סיוד גג שמתבצע כמתואר לעיל יכול להחזיק מעמד אפילו 2-3 שנים.

הלבנת גג:

1. לשכבת יסוד ראשונה יש לדלל את חומר ההלבנה במים בשעור 30 עד 40 אחוז ולערבב היטב.

2. פזור השכבה על גבי כל שטח הגג באמצעות רולר או מברשת / מטאטא עם שער עדין. אין להשאיר שלוליות ויש לפזר ולצבוע את כל שטח הגג (כולל את הדפנות).

3. לאחר ייבוש שכבת היסוד ?מריחת שכבה ראשונה בדילול של 25 אחוז.

4. לאחר ייבוש השכבה הקודמת - בצוע שכבה נוספת בדלול כנ"ל.

הערות:

חמרי הלבנה לגגות יש ליישם על פי הוראות הבצוע של היצרנים השונים. מרבית היצרנים מייעצים על בצוע של שתי שכבות הלבנה בלבד ואולם מנסיוננו שתי שכבות אינן מספיקות בכדי להשיג הלבנה מקסימלית ואחידה על כל שטח הגג. לפיכך עדיף לבצע שכבת יסוד מדוללת ולאחריה שתי שכבות נוספות. לעיתים אף יש צורך בבצוע שכבה שלישית.

המפרט המתואר לעיל נכון לבצוע על גבי גגות שעליהם בוצע איטום עם זפת או עם יריעות ביטומניות. על גבי גגות עם יריעות ביטומניות כמות החומר המלבין הנחוצה תהיה גבוהה יותר מזו שתידרש על גבי זפת.

חומרי הלבנה לגגות:

קיימים בשוק מספר יצרנים של צבעים וחומרי הלבנה לגגות, מקצתם רשומים מטה. בנוסף למוצרים המפורטים מטה ניתן בהחלט לבצע את עבודות ההלבנה באמצעות צבע חיצוני אקרילי כגון סופרקריל (טמבור) או נירוקריל (נירלט). בשום מקרה איך להשתמש בצבע על בסיס דילול בטרפנטין משום שזה האחרון יגרום להמסת שכבת האיטום הביטומנית (יריעות או זפת).

אנו מייעצים על שימוש במוצרים של היצרנים המובילים בשוק ולא בתחליפים זולים של יצרנים לא מוכרים. להלן רשימה חלקית של מוצרים:

מלבין אקרילי לגגות (פזקר) http://www.pazkar.co.il

לובנקליר (ביטום) http://www.bitum.co.il/Bitum/Site/sealing_products/sealing_product.asp?fid=32&iid=110

דבק מסוג סיקה-לטקס (גילאר) http://www.gilar.co.il/acontent%20catalogue/c1051/8764.php

דבק מסוג בי גי בונד (בי גי פולימרים) http://www.bgpol.co.il/catalog/catalog.cgi?lag=hebrew&proname=bg-17&picnum=2

סיכום:

סיוד או הלבנת גג הנן פעולות חשובות לאין ערוך מבחינת ההגנה על מערכות האיטום ומבחינת בידוד המבנה. ביישום נכון הלבנה ואפילו סיוד גג יכולים להחזיק שנים ארוכות ללא כל בעיה.

מומלץ לבצע בדיקה תקופתית של מצב ההלבנה בגג עם תחילת האביב.

למידע נוסף בנושאים אלו מומלץ לקרוא את מאמרים נוספים באתרנו. לברורים ושאלות נוספות ניתן לפנות אלינו באמצעות פורום איטום ושיקום באתרנו, ונשמח לסייע.

בהצלחה,

גבי פייר,
איטומן -
מומחים לאיטום ושיקום מבנים

איטום ושיקום מבנים. יעוץ, פיקוח ובצוע עבודות איטום או שיקום מבנים, מכל הסוגים ובכל ההיקפים. ניתן לפנות אל הכותב ולקרוא מאמרים נוספים בתחום באתר הבית של חברת איטומן, בכתובות הבאות:
עמוד הבית
http://www.itumen.co.il
מפרטי איטום ושיקום
http://www.itumen.co.il/site/specifications.asp
פורום איטום ושיקום מבנים http://www.itumen.co.il/site/forum.asp



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב