דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מי הם הטרולים של האינטרנט? 

מאת    [ 14/12/2014 ]

מילים במאמר: 761   [ נצפה 3467 פעמים ]

משמעות המונח "טרול", בהקשר עולם האינטרנט, השתנתה במהלך השנים. המשמעות המקורית – מישהו שכותב פוסטים פרובוקטיביים במטרה לעורר ויכוח או דיון – השתנתה למשהו הרבה יותר מרושע או זדוני, והיום נהוג להצמיד את הכינוי לכל פעולה של הטרדה ברשת או פרסום תגובות הכוללות אלימות, אפליה, הסתה ואפילו הפצה של קישורים לאתרים שידביקו אתכם בווירוסים ובתוכנות ריגול למיניהן.

לרוב, התגובה המומלצת להתמודדות עם טרול היא לא להגיב, ובאנגלית יש להם אפילו משפט "אל תאכיל את הטרול". אבל לפעמים זה לא כל כך פשוט. לדוגמה, אם אתם בעלי אתר או בלוג, תגובות של טרולים יכולות להצית דיון או וויכוח שעלול לגרום לכך שגולשים שאינם מעורבים להתרחק מהאתר. ומעבר לכך, לפעמים תגובות מסיימות, במיוחד כאלה המכילות הסתה או גזענות, לא יכולות להישאר שם ללא שום תגובה בכלל.

איך תזהו טרולים?

רוב הגולשים בימינו כבר מזהים את הטרולים ברשת ולא ממש מתרגשים מהם. אבל כמות לא קטנה של גולשים עדיין נופלים במלכודות ונכנסים עם הטרולים לכל מיני וויכוחים חסרי שחר או אפילו נפגעים מהערות פוגעניות או גזעניות ועלולים להפסיק לבקר באותו אתר.

אך שימו לב שטרול הוא לא מישהו שיש לו דעה שונה משלכם. טרול הוא גולש שמפיץ תגובות אלימות, מעורר פרובוקציות ואפילו אפליה והסתה ללא שום סיבה נראית לעין מלבד הנאתו האישית. מבחינה חוקית, התגובות שלהם עלולות להיות בתחום האפור –  או לחצות את הקו כשמדובר בהסתה לרצח למשל – אך אפילו אם הם לא עוברים על חוקי המדינה, הם לכל הפחות עוברים על מדיניות האתר בו הם מפרסמים את התגובות שלהם.

פושעי הרשת מחקים את הפעולה של הטרולים על ידי פרסום תכנים שנויים במחלוקת ברשתות המדיה החברתית, וכוללים בהם קישורים שעלולים להוביל את הקוראים לאתרים המכילים ווירוסים ותוכנות זדוניות אחרות.

מי הם אותם טרולים?

קשה לתת על השאלה הזו תשובה גורפת, אבל מידע סטטיסטי אודות פשיעה מקוונת שפורסם על ידי משטרת קנדה יכול לתת כמה תובנות מעניינות: 

למשל, אחוז גבוה של פשיעה מקוונת הכוללת הטרדה ואיומים – התכנים אותם מפיצים הטרולים ברשת – מבוצעת על ידי תוקפים שמכירים את הקורבן (או לפחות אחוז גבוה מהמקרים בהם מוגשת תלונה). עוד גילה המחקר הקנדי שיותר מרבע (28%) מהנאשמים בשליחת איומים באמצעות הרשת היו מתחת לגיל 18, והיחס במספר הנאשמים קטן באופן פרופורציונאלי ככל שקבוצת הגיל עולה.

גם הקורבנות של הפשיעה ברשת הם לעיתים קרובות צעירים. 42% מהקורבנות הם בני 17 ומטה ו 17% נוספים בין הגילאים 18 ל 24 – והתוקפים, שהשתמשו בהפחדות ואיומים, היו אנשים שהם הכירו. ל 73% מכלל קורבנות האלימות ברשת הייתה הכרות כלשהי עם התוקף. מתוכם 45% היו חברים או מכרים, 24% בן זוג נוכחי או לשעבר ו- 5% מההטרדות הגיעו מבני משפחה.

מה אפשר לעשות נגד הטרולים ברשת?

כאמור, רוב האנשים ייעצו לכם פשוט להתעלם מהם, שכן אין באמת טעם להגיב או להיכנס לוויכוח עם טרולים, כיוון שזה רק יעודד אותם להמשיך. באופן כללי העצה היא נכונה, אבל ייתכן שתיתקלו במקרים בהם הבלגה אינה אפשרית – כמו למשל במקרה של תגובה גזענית או פוגענית במיוחד, או שבמקרה אתם הבעלים או העורכים של אתר, בלוג או פורום שבו טרולים נוהגים להגיב.

החקיקה בנושא הטרדה ובריונות ברשת שונה מאוד ממדינה למדינה, וזה עלול להיות אפילו קשה יותר להגיש תלונה או לתבוע אדם ממדינה זרה. אבל זה אפשרי.  עם זאת, סביר שתגובות בעלות תוכן מיני בוטה, איום באונס או אלימות, הסתה או גזענות יהיו עבירה על החוק במרבית המדינות בעולם, כולל בישראל.

הדבר הראשון לעשות במקרה כזה הוא לפנות להנהלת האתר שלכל הפחות תוכל להסיר את התגובה הפוגענית ולחסום את אותו הטרול מלהגיב שוב באותו אתר. הדבר הבא הוא לפנות לרשויות החוק ולהגיש תלונה על המקרה. למרות שפניה לרשויות האכיפה עלולה להפוך לתהליך ארוך ומייגע, מומלץ לא לוותר על הצעד הזה ולהבהיר, אפילו לרשויות האכיפה, שהתופעה דורשת את התייחסותם.

גם ברשתות החברתיות, כמו פייסבוק וטוויטר, קיים מנגנון דיווח פשוט לשימוש, באמצעותו יכולים הגולשים לדווח על כל משתמש שנוהג בבריונות, מפרסם מידע אישי של משתמש אחר, מפיץ חומרי הסתה או מעודד אלימות. פייסבוק, למשל, תחסום משתמשים כאלה ובמידת הצורך והרלוונטיות תדווח עליהם לרשויות החוק.

גם לאתרי החדשות יש מדיוניות ברורה לגבי פרסום תגובות פוגעניות, וברוב המקרים הטרולים מפרים את אותה מדיניות. למרות שלרוב לא מוגשת תביעה משפטית נגד הטרולים, בדרך כלל היכולת להגיב לכתבות באותו אתר תיחסם, בהתבסס על כתובת ה IP שלהם.

ועוד דבר אחד חשוב, לעולם אל תלחצו על קישורים בתגובות של טרולים. הקישורים האלה לעיתים קרובות ייקחו אתכם לאתרים שאוטומטית ידביקו אתכם בסוג כלשהו של תוכנה זדונית.

לסיכום, אין מה להתרגש מהטרולים ברשת, מוצר הצריכה הבסיסי שלהם הם תשומת הלב שלכם, לכן התעלמות היא הנשק הטוב ביותר שלכם נגד הטרול. גם אם אתם בוחרים להגיב כפי שהמלצנו למעלה, עשו זאת מול הנהלת האתר והימנעו מלהגיב לטרול עצמו, כי ברגע שהגבתם לו – למעשה הפסדתם.

גיל נוילנדר הוא מנכ"ל נציגות ESET בישראל. חברת ESET היא חלוצת האנטי וירוס וחברת אבטחת המידע החמישית בגודלה בעולם ובעלת קצב הגדילה המהיר ביותר (Gartner). חברת ESET היא מפתחת האנטי וירוס הפופולארי NOD32. 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב