המרוץ התזונתי אחר דגנים חדשים לוקח תזונאים ומומחי מזון עד לקצווי עולם בניסיונות לאתר דגנים חדשים שההרכב התזונתי שלהם יכול להתאים לתזונה מאוזנת, בריאה ובעיקר חדשנית ומרגשת. הכירו את הטף, הוא נטול גלוטן לחובבי תזונה ללא גלוטן המחפשים לגוון, הוא עשיר מאד במיוחד בסידן, בברזל ואפילו בחלבון. ד"ר אסנת רזיאל מציגה לכם את הדגן הכי אופנתי כרגע בקרב פריקים של תזונה נכונה, הטף.
ד"ר אסנת רזיאל
מוצאו הוא ביבשת השחורה או ליתר דיוק באתיופיה ומהרבה מאד בחינות הוא תופס אט אט את מקומה של הקינואה כדגן הבריא הפופולארי. בשנים האחרונות הוא מתחיל להגר למדינות המערב לאט ובאופן בטוח וניתן כבר להשיג אותו בלא מעט חנויות בריאות בארצות הברית וגם בארץ.
מומחי תזונה וגם אנשים שפשוט אוהבים לדעת מה הם אוכלים לא מפסיקים לדבר בשבחו של הטף שהפרופיל התזונתי שלו אכן מסקרן מאד והוא עונה על לא מעט דרישות תזונתיות מודרניות מדגנים חדשים. מסתבר, כי לעיתים דווקא הדגנים הוותיקים ביותר בעולם והפחות מוכרים טומנים בחובם את הפוטנציאל להפוך למענה התזונתי המושלם לחובבי תפריט בריא ומושקע.
באתיופיה הטף הוא בעצם הדגן הלאומי. זרעיו זעירים מאד והוא נטחן לאבקת קמח המשמשת לאפיה מסורתית של מאפים. מעבר לסידן, ברזל וחלבון הנמצאים בו בכמויות גבוהות והעובדה שהוא נטול גלוטן [שהפך בשנים האחרונות לאויב התזונתי מספר אחת בעיני רבים], הוא מכיל גם תכולה גבוהה של חומצות אמינו בריאות.
הלחם האתיופי המסורתי נקרא אינג'רה והוא מאכל לאומי של ממש באתיופיה. מדובר בלחם ספוגי מותסס שהוא הבסיס למטבח האתיופי. הוא עשוי מקמח טף והמגדלים החקלאים האתיופים אינם מצליחים בשנים האחרונות לעמוד בביקוש האדיר לדגן שמתחיל אט אט לחצות את גבולות המדינה.
היתרון המרכזי של הטף הוא העובדה שהוא נטול גלוטן. תזונאים רבים מחשיבים את הגלוטן למרכיב מיותר, קשה לעיכול ובעל ערכים תזונתיים בעייתיים. המרוץ לדגנים נטולי גלוטן הוא מרוץ ארוך שנים והקינואה, שמוצאה בדרום אמריקה, הייתה עד להופעתו של הטף בשווקים, הדגן התזונתי הנחשק מכיוון שגם היא אינה מכילה גלוטן.
ההתלהבות הבין לאומית מן הדגן הישן חדש הזה גרמה לכך שהביקוש לו זינק באופן מפתיע עד כי ממשלת אתיופיה אוסרת על היצוא שלו לשווקים אחרים בכדי שהחקלאים יוכלו להמשיך ולספק את התוצרת המקומית. לאחרונה נשתלו שדות טף גם בארצות הברית והיצור שלו, בכפוף לביקוש האדיר, עולה וגובר.
רשת המזון האורגני "פלנט אורגניק" בלונדון היא אחת מן התורמות העיקריות להתעוררות הצריכה המוגברת לטף שכן היא מייצר מגוון רחב של לחמי טף נטולים גלוטן עם תוספות וגם קמח טף מעובד מוכן לשימוש.
לטף כמה זנים מרכזיים, המשובח שבהם הוא הטף הלבן שמחירו יקר יותר מהטף האדום, אך לשניהם ערכים תזונתיים דומים. הטף יכול לשמש כבסיס למאפים בפני עצמו או בצירוף לדגנים קמחיים אחרים עימם הוא משתלב באפיה באופן נהדר.
הטף מסתמן בשנים האחרונות לא כעוד דגן נטול גלוטן, אלא כדגן המרכזי נטול הגלוטן אשר יחליף בהדרגה את האחרים שכן הוא מצוין לאפיה ומתאים גם לייצור כמעט כל מוצר אפשרי מסורתי מקמח רגיל כמו פסטות ועוגיות.
לא מעט חנויות טבע בישראל גם כן החלו להחזיק על המדפים את דגן הפלא הזה אשר נוכחותו בשווקים רק הולכת וגוברת עם התאוצה בפופולאריות שלו לאור יתרונותיו התזונתיים הרבים והעובדה כי הוא נוח וקל לעיבוד.
אוהבים תזונה בריאה, חידושים ומחפשים תחליפים לקמחיים מסורתיים עם גלוטן. נסו את הטף, יתכן שהוא יפתיע ויימכר גם אתכם....
ד"ר אסנת רזיאל, רופאה כירורגית מומחית בניתוחי הרזיה, מנהלת מלבי - מרכז רפואי לטיפול בהשמנת יתר, קבוצת אסיא מדיקל, אסותא תל אביב. אתר מלבי מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזיה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה וניתוחי קיצור קיבה. כתובת: בית חולים אסותא רמת החייל, הברזל 20, תל אביב. טל: 03-7645444 http://www.hashmana.co.il drraziel@zahav.net.il