דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


בריאות בנזיד עדשים 

מאת    [ 20/02/2008 ]

מילים במאמר: 596   [ נצפה 17988 פעמים ]

העדשים היו קיימים עוד בימי קדם, עוד בתקופה המקראית נאמר כי עשיו מכר לאחיו יעקב את הבכורה בעבור נזיד עדשים, מה שגם אז וגם היום לא נחשב יקר במיוחד.

העדשים שייכים למשפחת הקטניות והם דלים בשומן ועשירים בחלבון (מכילים 26%), מה שהופך את העדשים לקטניה השנייה בטבלה ברמת החלבון שלה (מיד לאחר פולי סויה במקום הראשון) ולמצרך חיוני ביותר במטבח הצמחוני. מלבד היותם עשירים בחלבון לעדשים יש גם אחוז גבוה של סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, מגנזיום, ויטמין A, ויטמין 1B וחומצה פולית והם מסייעים להורדת הכולסטרול בדם, לשמירה על רמת האינסולין ולהורדת לחץ הדם ובכך מסייעים להורדת הסיכוי ללקות במחלות לב. הבעיה העיקרית של הקטניות היא שהן לא קלות לעיכול והן יוצרות גזים במעיים. לעדשים אין גופרית ולכן הם גורמים לגזים במידה פחותה בהשוואה לשאר הקטניות.

בעולם יש עשרות סוגי עדשים, שונים זה מזה בצבע ובצורה. בארץ נמכרים ארבעה סוגים של עדשים: ירוקים, כתומים, שחורים וחומים. אין הבדלים משמעותיים בערכים התזונתיים בין הסוגים השונים אולם הבישול משפיע קצת אחרת על הסוגים השונים. העדשים השחורים והחומים אינם מאבדים את צורתם הם נשארים שלמים לאחר הבישול ולכן הם מאוד מתאימים להכנה של סלטים. העדשים הירוקים לרוב מאבדים את קליפתם במהלך הבישול ולכן מתאימים יותר לתבשילים ומרקים והעדשים הכתומים מאבדים את צורתם ואת צבעם במהלך בישול, כך שגם הם מתאימים יותר לתבשילים ומרקים.

מומלץ להשרות את העדשים לפני הבישול (למעט העדשים הכתומים) למשך לילה וניתן גם להנביט אותם. קל מאוד להנביט עדשים, ההנבטה מגדילה את כמות הויטמינים, המינרלים וחומצות האמינו, אותן אנו צורכים בקטניות בעשרות עד מאות אחוזים והיא יכולה להתבצע בכלי מיוחד להנבטה או במסננת מכוסה במגבת.

עדשים מצריכים זמן בישול קצר יחסית, ועוד קצר יותר אם הם מונבטים. את המלח מומלץ להוסיף למים רק לקראת סוף הבישול.

שילוב נפוץ הוא השילוב בין עדשים לדגנים, כמו מג'דרה למשל (תבשיל של אורז ועדשים), וזאת מכיוון ששילוב בין קטניות לדגנים יוצר חלבון מלא שהוא יכול לשמש תחליף לחלבון המגיע מהבשר.

מרק משלושה סוגים של עדשים
(5 מנות)
-------------------------

רכיבים:
1 בצל בינוני קצוץ דק
1 שן שום כתושה
1/3 כוס עדשים שחורים
1/3 כוס עדשים חומים
1/3 כוס עדשים כתומים
1 בטטה בינונית חתוכה בחיתוך גס
1 בצל בינוני חתוך בחיתוך גס
4-5 כוסות מים
1 כף סויה
1 כף רסק עגבניות
פלפל שחור
150 גר' עלי תרד טריים (300 גר' אם משתמשים בקפואים)

אופן ההכנה:
1. מטגנים במעט שמן זית בצל אחד קצוץ דק עם מעט מלח עד שהוא הופך שקוף.
2. מוסיפים את שן השום הכתושה ומטגנים 2 דקות נוספות.
3. מוסיפים את העדשים ואת הבטטה ומטגנים דקה נוספת.
4. מוסיפים את הבצל הנוסף ואת המים.
5. מוסיפים את הסויה את רסק העגבניות ומעט פלפל שחור ובוחשים.
6. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים מכוסה כ - 25 דקות או עד שהעדשים רכים.
7. מוסיפים את עלי התרד, מכסים את הסיר וכעבור דקה מכבים את האש.
8. טועמים, אם יש צורך מוסיפים מעט מלח.


סלט קר של עדשים שחורים ותירס
(5 מנות)
----------------------------

רכיבים:

1/2 2 כוסות של תירס קפוא
1 כף שמן זית
2 שיני שום קצוצות
פפריקה אדומה מתוקה
מלח
1 כוס עדשים שחורים (או חומים)
2 גזרים בינוניים קצוצים דק
1 בצל סגול קטן קצוץ דק
חופן פטרוזיליה קצוצה דק
פלפל שחור
מיץ מחצי לימון

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור לחום בינוני.
2. מערבבים את התירס עם שמן זית, שום, פפריקה ומעט מלח ושמים בתנור למשך 15-20 דקות (מערבבים מידי פעם) או עד שהתירס מעט פריך.
3. בזמן שהתירס בתנור מבשלים את העדשים ב- 3 כוסות מים עד שהעדשים מתרככים, אבל לא יותר מדי (כ - 25 דקות).
4. את התירס, עם שאריות שמן הזית, מעבירים לקערה וכשהוא מתקרר מוסיפים את העדשים (שהתקררו), עם הגזר, הבצל והפטרוזיליה.
5. מטבלים בפלפל שחור ומיץ לימון ומגישים.

זמן הכנות:זמן בישול:סה"כ זמן הכנה:


ליה שומרון - יועצת קולינארית לאוכל בריא ולבישול בריא

www.healthycooking.co.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב