דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מלפפון, קישוא הגינה 

מאת    [ 11/12/2012 ]

מילים במאמר: 410   [ נצפה 3328 פעמים ]

מלפפון (שם מדעי: קישוא הגינה), הוא מטפס ממשפחת הדלועיים, סוג קישוא. חד שנתי-קייצי. אינו דורש השקיה מרובה. פריו המוארך עסיסי עשיר מאוד במים. צבעו ירוק (למעט המלפפון הלימוני האוסטרלי). נאכל חי, מלוח או כבוש. הצמח שמוצאו בהודו, מגודל מזה 3,000 שנה וכיום הנו נפוץ ביותר וגדל בחממות או בשדות פתוחים.

 

קצת על הצמח:

המלפפון הוא פרי מבחינה בוטנית – בית קיבול לזרעים המוקפים ציפה בשרנית, הנוצר משחלה יחידה. המלפפון הוא בדרך כלל גלילי, מוארך, חלק או בעל בליטות. ישנם זני מלפפונים קטנים המיועדים להחמצה. צבעו בדרך כלל ירוק, אך המלפפון הארמני (המכונה בארץ פקוס או "מלפפון ערבי") צבעו ירקרק והמלפפון הלימוני כדורי וצבעו צהוב כמו כן המלפפון הוא אחד מהנפוצים במשפחת הירקות, ושימושים רבים נעשים בו, הוא נמצא בעיקר בסלט, אך מככב הרבה גם ב- מתכונים בריאותיים.

 

גידול המלפפונים:

המלפפון מגיב לאורך היום: יום קצר מעודד הופעת פרחי נקבה ויום ארוך מעודד הופעת פרחי זכר. לתגובה לאורך היום מצטרפת השפעת הטמפרטורה: טמפ' נמוכה מעודדת נקביות וטמפ' גבוהה זכריות. שני הגורמים פועלים יחד ומתגברים אחד את השני. להשפעות הסביבה מצטרפת גם התורשה. זנים קלסיים הגדלים בקיץ מתחילים בהופעת פרחי זכר, עוברים לשילוב של פרחי זכר ופרחי נקבה ולפרחים דו מיניים, ומסיימים את גידולם עם הופעת פרחי נקבה בלבד.

בטיפוח ניתן בעזרת הכלאות וברורים ליצור צמחים שהם נקביים ופרתנוקרפיים(פרחים שיוצרים פרי נטול זרעים). זנים אלה הם המקור למרבית המלפפונים שבשווקים. זני מלפפון רגילים או ישנים דורשים הפריה על ידי התערבות חרקים מאביקים. אלה מעבירים את האבקה מפרחי הזכר לפרחי הנקבה. הזנים הפרתנוקרפיים, שהם מרבית הזנים החדשים, אינם זקוקים להפריה, שעשויה לפגוע באיכות הפרי.

הזמן העובר מהזריעה לקטיף תלוי בעיקר בטמפרטורה של סביבת הצמח, כאשר בסביבה חמה הזמן בין זריעה לקטיף הוא כ-40 יום, בעוד בטמפרטורות קרות הוא יכול להגיע אף ל-80 יום ויותר.

 

ערכים תזונתיים:

מלפפון טרי הוא מקור טוב לאשלגן אשר נותן דשן לצמח, ועוזר לבריאות, ומשום כך משתמשים במלפפון המון ב- מתכונים בריאותיים ואף ב- מתכונים שאינם בריאותיים. ובכלל, המלפפון הוא אחד הירקות הנאכלים בעולם, מצד אחד בגלל בריאותו, ערכיו התזונתיים וחשיבותו לגוף האדם, ומצד שני בגלל הטעם של המלפפון.

 

שימושים שאינם למאכל:

בקוסמטיקה משתמשים בפרוסות מלפפונים המונחות על העיניים להורדת נפיחות סביב העיניים (שקיות). המלפפון המכיל 96% מים עשיר בלחות, וזו יחד עם אפקט הקירור מורידים את הנפיחות. מספר מוצרים קוסמטיים מכילים תמציות מלפפון ממספר סיבות. במלפפון חומרים המסייעים בהחדרת הלחות לעור, ופעילים נגד דלקות ומסייעים בהסרת תאים מתים.

ברפואה הסינית חשיבותו של המלפפון כירק מקרר ולכן משתן, מרווה ועוזר לנקות רעלים מהגוף וכירק מתוק מסייע לאברים האחראים על עיכול והטמעת מזון ונוזלים בגוף.

הנטורופטיה מייחסת לזרעי המלפפון תכונות קוטלות תולעים והם משמשים כתרופה ביתית כנגד תולעי מעיים.

 

המלפפון הינו פרי מופלא.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב