דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


איך ננהל נכון את התקציב המשפחתי? 

מאת    [ 26/01/2012 ]

מילים במאמר: 553   [ נצפה 2377 פעמים ]

שלל המוצרים והשירותים שסובב אותנו בשנים האחרונות בצירוף מגוון אפשרויות המימון והקלות הרבה של שימוש באמצעי תשלום שונים, מאפשרים "אצבע קלה" על ההדק. במציאות הנוכחית ניהול כלכלת המשפחה הוא דבר הכרחי - אם איננו רוצים למצוא את עצמנו תוך זמן קצר טובעים בחובות. איך עושים את זה?

 

מזה כשלושה עשורים עובר המשק הישראלי שינויים המשפיעים בצורה ישירה על כלכלת הפרט. עד סוף שנות השמונים יחסי בנק-לקוח ברוב משקי הבית התרכזו סביב שירותים בודדים והיצע המוצרים הבנקאיים, אם בתחום האשראי ואם בתחומים אחרים היה מצומצם. ברבות השנים המשק הפך יותר ויותר משוכלל ומגוון האפשרויות התעצם.

 

  ההתפתחות הכלכלית בישראל הביאה לפריחה של חברות ובתי עסק רבים בתחומי המזון, ההלבשה התקשורת ועוד כשהיצע המוצרים הולך ומתעצם.   גופי המסחר מפעילים מערכי מכירות אגרסיביים ומפתים וגם עולם התקשורת מביא להוצאות של אלפי שקלים למשפחה ממוצעת. החיים המודרניים מזמנים שלל מוקדי בילוי ובזבוז, התחרותיות החומרית חסרת רחמים ואנחנו צורכים, קונים ומבלים.  

 

שלל אפשרויות למימון הצריכה


  אם בעבר הבנק היה הכתובת הפיננסית היחידה, הרי שכיום המשפחה נאלצת לעמוד אל מול גופים רבים כמו בנקים, חברות אשראי וחברות ביטוח, כולם מציעים שלל אפשרויות למימון הצריכה שלנו. כרטיס אשראי המונח בכיסו של כל אדם מאפשר לו לבצע רכישות של אלפי שקלים בפעולה אלקטרונית שנמשכת שניות.   למעשה, תרבות הצריכה מתחילה כבר בגילאים צעירים. במציאות הנוכחית, שבה כל משפחה צריכה לדעת כיצד יש להתנהל כלכלית נכון, הגיל לניהול כסף ולקבלת החלטות כלכליות הולך ויורד והידע שנדרש, במגוון הנושאים המרכיבים את כלכלת המשפחה, הולך ומתרחב.     על שלל הרכישות שלנו אנחנו נדרשים כמובן לשלם. אולם בפועל לא תמיד אנו בוחנים את היכולת הכספית שלנו מול שלל הפיתויים. אם נוסיף לכך את ההוצאות שהם מחוייבות המציאות כגון - שכר דירה , תשלומים לרשויות ועוד, הרי שהדרך להידרדרות כלכלית קצרה מאד.

  לאזן בין הכנסות להוצאות  

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ההכנסה הממוצעת לשכיר כיום, עומדת על כ-8,000 שקלים ברוטו בחודש. ואולם, אין בנתון זה להצביע על כך שמרבית משקי הבית נהנים משכר זה. למעשה, רוב השכירים מרוויחים הרבה פחות מכך. מנגד, ההוצאה הממוצעת למשפחה עומדת על כ- 12 אלף שקלים בחודש. ההוצאות החודשיות העיקריות, כוללות תשלומי משכנתא או שכר דירה העומדים על כ- 2,800 שקלים, חינוך לילדים כ-1,500 שקלים, תחבורה ותקשורת כ - 2,400 שקלים ומזון כ-2,000 שקלים.   במציאות כזו נדרשת מכל אחד מאיתנו חשיבה מעמיקה ותכנון מוקדם ומושכל של ההוצאות. הניהול והשליטה בהתנהלות הפיננסית של המשפחה והמודעות להוצאות שלנו היא אבן יסוד בעצמאות כלכלית. התנהלות נכונה או יציאה מאוברדרפט רצחני לחרות כלכלית, תלויה ביכולת לאזן בין ההכנסות שלנו לבין ההוצאות.    

אז מה ניתן לעשות כדי ליצור התנהלות כלכלית נכונה?  

לשם כך יש קודם כל לשקף את המצב הכלכלי של המשפחה לאשורו. השיקוף נעשה באמצעות רישום מדוקדק של כל ההוצאות והכנסות - המשפחה רושמת את ההוצאות וההכנסות שלה. בשלב זה המשפחה בודקת ומעריכה את התשלומים עליהם יש קבלות (חשבונות טלפון, חשמל וכדומה) לאחריו להעריך את סכומי התשלום להוצאות אחרות (כדוגמת מזון, תרופות וכדומה) עליהם המעקב הוא בדרך כלל קשה יותר. לאחר שיקוף נתוני ההוצאות החודשיות יש לכתוב את ההכנסות של המשפחה. מצב זה מעניק שיקוף של הוצאות לצד הכנסות, חשוב להדגיש ולשקף את הפער החודשי שבין ההוצאות להכנסות.   השלב השני והמכריע הוא יצירת האיזון בין ההוצאות להכנסות באמצעות גיבוש תכנית כלכלית פרטנית .לאחר שהמשפחה מבינה את מבנה ההוצאות וההכנסות שלה, על פי הסעיפים השונים המופיעים בטופס הוצאות והכנסות חודשי, ניגשים לתכנון התקציב המשפחתי. כאשר בסיס התכנון הוא ההכנסות של המשפחה.

 


עמותת פעמונים שואפת למציאות חיים שבה משפחות מנהלות חיים כלכליים מאוזנים ואחראיים בדרך ישרה, מציאות שתסייע לבנות חוסן כלכלי וחברתי-כלכלי. 
ארגון הפעמונים מדריך משפחות באמצעות מתנדבים, וההשתתפות בתהליך האימון איננה כרוכה בתשלום. בנוסף, מעביר הארגון הרצאות ברחבי הארץ בנושא ניהול כלכלת משק בית.
עוד על העמותה כאן:  


www.paamonim.org







מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב