דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מיגרנה ורפואה סינית 

מאת    [ 13/11/2007 ]

מילים במאמר: 1108   [ נצפה 3260 פעמים ]

הטיפול במיגרנה ברפואה סינית

מוטי צ'חנובר L.Ac B.Sc
המרפאה לכאבי ראש ופנים, מחלקה נוירולוגית - ביה"ח איכילוב, ת"א
- acuclinic מרפאה לטיפול ברפואה סינית


מבוא
כאב ראש ומיגרנה הינם תופעות שכיחות ביותר באוכלוסיה. לחלק מהאנשים כאבים אלו הפכו לחלק בלתי נפרד משגרת החיים, לעתים מתוך השלמה עם המצב, אף אינם מיידעים את הגורם המטפל בהם. כ- 15% מהנשים סובלות ממיגרנה וכ- 6% מהגברים ובסה"כ בישראל ישנם 85000 איש הסובלים ממיגרנה קשה1. מלבד הסבל הכרוך בכאב כרוני ופגיעה באיכות החיים, כאבי ראש כרוניים מהווים נטל כלכלי לא מבוטל: ביקורי רופא, טיפול תרופתי, הוצאה על בירורי הדמיה וכן אובדן ימי עבודה. המצב בעולם אינו שונה בהרבה: אוכלוסיית הסובלים ממיגרנה באירופה עומדת על 50 מיליון איש ועלות ההוצאה לכלכלה הינה 10 מיליון יורו בשנה. בגרמניה, איגוד חברות הביטוח מקצה מימון למיליון טיפולי דיקור בשנה, שליש מהם לכאבי ראש.

רפואה סינית
כאבי ראש תוארו בתרבויות רבות בהיסטוריה: בתנ"ך, במצרים הקדומה, בכתבי רפואה יווניים ובתרבויות אינדיאניות באמריקה הלטינית. טיפול באקופונקטורה-דיקור סיני מוזכר לראשונה בספר "הקיסר הצהוב" בשנת 200 לפנה"ס. ע"פ תפיסה זו, מצבי חולי שונים נגרמים עקב חוסר איזון ביסודות היין והיאנג או במרידיאנים: אלו תעלות בלתי נראות בהם זורמת אנרגיה (צ'י) המקשרת אזורים על פני הגוף עם איברים פנימיים. הרפואה הסינית מבדילה ב-12 סוגים עיקריים של כאבי ראש. אופי הכאב, מיקומו, גורמים המחריפים את הכאב וסימנים נוספים מבדילים בין סוג אחד של כאב ראש למשנהו. דוגמא שכיחה לאבחנה של כאבי ראש מיגרניים הינם "תקיעות של אנרגיית הכבד". הסימפטומים במצב זה הינם כאבי ראש חד צידיים, בד"כ ברכות ובצידי הראש, המלווים בעורף נוקשה, לחץ בעיניים ובחילה. טריגרים שכיחים להתפרצות הכאב הינם מצבי מתח ולחץ, שינויי מזג אויר, עייפות, סוגי מזון שונים, קשר למחזור החודשי וסיבות נוספות. ע"מ לטפל בכאב ראש מסוג זה יותאמו קבוצה של נקודות דיקור ספציפיות בעלי יכולת לשכך כאב ראש ולטפל בתופעות הנלוות. חשוב להבין שאין זה אומר שהמטפל ברפואה סינית מזהה בעיה לא מאובחנת בכבד, אלה בעיה בפונקציה של הכבד מבחינה סינית.

מניעה וטיפול
נקודת החוזק העיקרית של הרפואה הסינית היא ביכולתה למנוע חולי ולטפל בבעיה קיימת בצורה יעילה, למרות שמנגנוני הפעולה של הדיקור הסיני אינם תמיד ברורים לחלוטין. נמצא כי סדרה של טיפולי דיקור יכולה למנוע כאבי ראש ומיגרנה אך בהחלט ניתן לטפל בזמן ההתקף ע"מ לשכך את הכאב. הדיקור הסיני הוא ללא תופעות לוואי, אינו סותר טיפול תרופתי כלשהו והוא מתאים לרוב האוכלוסייה: ילדים, מבוגרים, קשישים ואף נשים בהיריון. נקודת החולשה של שיטה זו היא שיש משקל נכבד לניסיון המטפל והאסטרטגיה הטיפולית אותה בחר לגבי יעילות והצלחת הטיפול. מכאן שהיכן שמטפל אחד נכשל, מטפל אחר עשוי להצליח עקב גישה טיפולית שונה (ואין זה אומר שאחד טוב יותר מהשני). נושא חשוב נוסף הינו בטיחות הטיפול: למרות החשש מהמפגש עם המחט, הטיפול בטוח ביותר בידיו של מטפל מיומן ולעיתים נדירות ישנן תופעות לוואי כגון כאב או עקצוץ מקומי החולף תוך מספר שעות. סקירה בנושא בטיחות הדיקור פורסמה במגזין היוקרתי British Medical Journal ונמצא כי מתוך 30000 טיפולי דיקור, נרשם שיעור נמוך של 42 איש (0.14%) שסבלו מתופעות לוואי קלות, שלא הצריכו טיפול רפואי וחלפו תוך מספר שעות2.
ניתן לשלב טיפול בדיקור במקביל לטיפול תרופתי כלשהו או פיזיותרפיה. אני עובד באופן סדיר עם מספר רופאים מומחים מתחום הכאב וממליץ לערב וליידע את הרופא המטפל. הצלחת הטיפול בדיקור יכולה לבוא לידי ביטוי בהקטנת הצורך בשימוש במשככי כאבים, או אז יחליט הרופא על המשך הטיפול התרופתי.

כמה טיפולים
באופן כללי, יש להשלים סדרה של 10 טיפולי דיקור, בתדירות של 1-3 בשבוע. למשך הזמן בו סובלים מכאב ראש יש השפעה על מספר הטיפולים הנדרשים. כך למשל אדם הסובל מכאבי ראש מספר חודשים ידרשו כ- 5 טיפולים ע"מ להגיע לתוצאה טובה ואילו אדם הסובל שנים רבות מכאבי ראש יזדקק לסדרת טיפולים הכוללת 10 עד 30 טיפולים. אם סיום הסדרה יש לערוך מעת לעת טיפולי "תחזוק" נוספים ע"מ לשמר את המצב ולמניעת הישנות הכאב.

צמחי מרפא
מניסיוני, כדאי לשלב צמחי מרפא סיניים במקביל לטיפול בדיקור.
אחד הצמחים הנחקרים שהראו יעילות במניעה וטיפול של כאבי ראש מיגרניים הינו בן-חרצית (feverfew)3. למרות שמנגנון הפעולה אינו ברור לחלוטין, נמצא כי מיצוי של עלי הצמח מכיל פרתנוליד (parthenolide) בריכוז 1.7%. חומר זה מעורב במניעת ייצור חומרים גורמי דלקת המופרשים בגופנו בזמן התקף מיגרנה ובעל השפעה על תהליכי כיווץ והרפיה של כלי דם. בתכשירים המכילים מיצוי בן חרצית, ריכוז החומר הפעיל משתנה מיצרן ליצרן וחשוב לבדוק את "האותיות הקטנות" על גבי המוצר. בפועל, נהוג לשלב מספר צמחים ע"מ ליצור פורמולה יעילה יותר לטיפול בכאבי ראש ומיגרנה ולתופעות הנלוות אליהם. פורמולת צמחים סיניים יכול לתת מטפל ברפואה סינית וצמחי מרפא שהוכשר לכך.

מחקרים
בעשור האחרון נערכו מחקרים 3,4,5 רבים בדבר יעילות הדיקור הסיני למניעה וטיפול של כאבי ראש ומיגרנה. נמצא כי סדרה של 12 טיפול דיקור, משפיעה על כ-60-70% מאוכלוסיית הנבדקים, ומורידה בחצי את תדירות ועוצמת כאבי הראש. לטיפול אפקט ארוך טווח: תוצאות אלו נצפו עד 9 חודשים מתום סדרת הטיפולים. סקירה של 26 מחקרים בדיקור סיני שפורסמו מעלה כי "האקופונקטורה משפיעה על 60% מהמטופלים, הינה בטוחה בידיו של מטפל מיומן, יש לעודד מטופלים הסובלים מכאבי ראש לטפל בשיטה זו אך חשוב לערוך מחקרים נוספים על מנת להבין את עיקרון הפעולה" (Cochrain review, issue 3, 2002)6.


סיכום
דיקור סיני הינו כלי חשוב במניעה וטיפול של כאב. ישנה יעילות מוכחת לטיפול בכאבי ראש ומיגרנה. כלל מפתח להצלחת הטיפול הינו תיאום ציפיות המטופל והבנת מגבלות השיטה לצד הכרה במעלותיה: שיכוך כאב ראש כרוני אינו להטוט קסמים אלה מצריך השלמת סדרת טיפולים ע"מ להגיע לתוצאות הטובות ביותר לאורך זמן.
מניסיוני, קשה לרפא לחלוטין מיגרנה חריפה לחולים כרוניים הסובלים שנים רבות, אך בהחלט ניתן להוריד משמעותי את מספר ההתקפים, עוצמתם, ומשכם ובכך לשפר את איכות החיים ולהחזיר את השליטה בחייו של המטופל.


על כותב המאמר: מוטי צ'חנובר B.Sc L.Ac
בוגר לימודי רפואה סינית במכללת רידמן, השתלם במחלקות שונות בבית חולים לרפואה סינית ובקליניקות פרטיות בצ'נגדו - סין. מרפאת acuclinic שבניהולו מתמחה בטיפול בכאב אקוטי וכרוני. עוסק בטיפול בכאב בבית חולים איכילוב - המחלקה הנוירולוגית, בעל ניסיון ייחודי בטיפול בכאבי ראש ומיגרנה. משמש כמורה לביוכימיה והדרכה קלינית במכללת רידמן. פעיל במתן הרצאות וכתיבת מאמרים מקצועיים.
כבעל תואר בוגר (B.Sc) בביוכימיה (האוניברסיטה העברית) אני משלב את הידע במדעים עם שיטת הטיפול המסורתית ברפואה סינית.
אתר: www.acuclinic.co.il
דוא"ל: moti@acuclinic.co.il


מקורות:
1. מיגרנה-השפעתה על איכות החיים, עומס כלכלי ותת הטיפול בה. ד"ר אמנון מוסק, מיגרנה - הוצאת אאורורה פרסומים רפואיים. ינואר 2007.
2. Adverse events following acupuncture: prospective survey of 32 000 consultations with doctors and physiotherapists. Adrian White et-al.
BMJ 2001;323:485-486. http://www.bmj.com
3. רפואה משלימה בטיפול במיגרנה - פולקלור או מדע ? שחר לב-ארי, מוטי צ'חנובר, אמנון מוסק. מיגרנה - הוצאת אאורורה פרסומים רפואיים. ינואר 2007.
4. Effi cacy of acupuncture for the prophylaxis of migraine:
a multicentre randomised controlled clinical trial. Diener et-al. Lancet Neurol 2006; 5: 310?16. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Acupuncture for chronic headache in primary care: large, pragmatic, randomised trial. Vickers et-al. BMJ 2004;328:744 (27 March). http://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Acupuncture for idiopathic headache. Melchart D, Linde K. Cochrane Database of Systematic Reviews 2001, Issue 1. http://www.cochrane.org





מוטי צ'חנוברL.Ac B.Sc
מטפל ברפואה סינית מתמחה בטיפול בכאב



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב