דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


פגמים בפומביות ההליך המשפטי בישראל 

מאת    [ 13/10/2011 ]

מילים במאמר: 406   [ נצפה 2113 פעמים ]

בימי קדם היה מקובל לבצע את ההליך המשפטי בשער העיר כדי שכל אחד יוכל לראות את ההליך ולהתרשם ממנו. כיום במדינות המתוקנות משפטים מתנהלים בבתי המשפט באולמות אשר יכולים להכיל מספר מוגבל של אנשים. כתוצאה מכך נפגעת היכולת של הציבור להתרשם מההליך המשפטי בכלל ומהליך משפטי מענין במיוחד.

הערוץ הפתוח היחידי בישראל לקבלת מידע על מה שקורה באולם בית המשפט הוא דרך דווח של כתבי תקשורת שנכחו באולם בית משפט ( אם נכחו בכלל ודרך המשקפיים שלהם בלבד ). בבתי המשפט בישראל לא מתירים בצורה חפשית הקלטה של מה שנאמר בבית המשפט, והעדות היחידה שנשארת ממה שנאמר הוא רישום של קלדנית על פי הכתבת השופט. כמו כן  לא מתירים בצורה חפשית לצלם בוידיאו את ההליך המשפטי. בנושא הצילום יתכן שיש מקום להגבלות מסוימות, משום שתהליך הצילום ברמה הטכנולוגית של היום יכול להביא לתנועה באולם ( למשל כדי למצוא זוית צילום יעילה ) ותנועה כזאת עלולה להפריע להתנהלות המשפט. בנושא ההקלטה לא נראה שיש כל הצדקה לאיסור על כך, כיוון שכיום אמצעי הקלטת הקול הם קטנים ויעילים ועצם הפעלתם היא כמעט נסתרת לגמרי.

על פי הרושם המתקבל מדיווחים בתקשורת בתי המשפט אינם פתוחים לפרסום ההליך המשפטי ואולי הגיע הזמן ללחוץ עליהם לשינוי הגישה לנושא. דוגמא להעדר הפתיחות ניתן למצוא בהחלטה של נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, השופט מנחם בן דוד, שלא להתיר לפרסום חלקים מכתבת תחקיר של התכנית "מבט שני" שעסקה בחקירת המשטאה בפרשת רציחתה של תאיר ראדה ז"ל, על אף הענין הציבורי בנושא. חוסר הפתיחות של השופט לנושא פומביות ההליך המשפטי מתבטא בנימוקים להחלטתו, וכך כתב:

"פרסום הקטעים האמורים בטרם עת עשוי לפגוע בטוהר ההליך השיפוטי. מעשה השידור עשוי לגבש עמדה מסוימת בדעת הקהל, אשר לא תהיה זהה בהכרח להכרעה השיפוטית שתינתן בסופו של יום – וכך עשוי להיווצר יחס של חוסר אימון מצידו של הציבור במערכת המשפט, תופעה שתגרום לנזק חברתי בל ישוער" ( מעריב, 5.4.2007 ). השופט הנכבד מתעלם מכך שכל ניסיון להסתיר מהציבור את מה שקורה בהליך המשפטי באולם בית המשפט גורם מידית, ובצדק, להיווצרות חוסר אימון במערכת המשפט מצידו של הציבור. 

אין שום הצדקה בהידבקות לשיטות התנהלות אנכרוניסטיות של שימוש בשמיעה אנושית ותיעוד בניר בלבד של מהלך משפט, כאשר הטכנולוגיה כיום מאפשרת להתקרב למימוש מוצלח יותר של המודל הראשוני של "משפט בשער העיר". המחסום למימוש העקרון היפה הזה מופעל על ידי השופטים, המתנהלים בשמרנות, כי ככה פשוט יותר קל להם לנהל את המשפט. כמה מרענן היה למשל לצפות בטלביזיה בשידורי החדשות צילומים מאולם בית המשפט בניו יורק של הדיון בפרשת שטראוס-קאהן הצרפתי והכרזת השופט על שחרורו ממעצר.

יוסף יעלי הינו בוגר הטכניון, ובעל תואר Ph.d בפיזיקה מהטכניון. עבד ברפאל ובאלביט בהנדסת אופטיקה כחוקר, כמנהל, כמהנדס מערכת וכמדען בכיר. לימד בבתי ספר ובמוסדות אקדמים בארץ ובחו"ל. כעת גימלאי, מתנדב בקהילה ומתמחה בניתוח מערכות חברתיות.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב