דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


תיק אגח לפדיון 

מאת    [ 11/10/2011 ]

מילים במאמר: 1235   [ נצפה 2966 פעמים ]

איגרת חוב (אג"ח) היא למעשה כתב התחייבות לתשלום חוב. זהו מכשיר פיננסי בעזרתו מדינות, רשויות מקומיות, חברות עסקיות ואחרים לווים כסף מהציבור. מנפיק איגרת החוב מקבל סכום כסף מרוכש האיגרת מראש. סכום זה שווה לערכה הנקוב של האיגרת. בדרך כלל מתחייב המנפיק לשלם את הסכום הנקוב (לעתים בתוספת הצמדה), וכן ריבית, במועד מאוחר יותר (או במועדים מאוחרים יותר). אין חובה שתהייה בטוחה או ערבות לתשלום החוב, אך אם ישנה, הבטוחה לחוב עשויה להיות ערבות בצורה של נכס כלשהו. סוג מוכר של איגרת חוב הוא שטר המשכנתא, בו אדם לווה כספים מבנק, משלם את חובו לשיעורין ובתוספת ריבית, וכעירבון לתשלום חובו ממשכן רכוש.

 אג"ח בישראל נסחרות גם בבורסה ומכאן ערכן בארץ כפוף לשינויי שער. הסחר הבורסאי אינו משנה את גובה הפדיון של האיגרת (קרן וריבית), ומייצג רק את הביקוש וההיצע לה במהלך חייה. איגרות חוב מונפקות בעיקר על ידי גורמים ממשלתיים, רשויות ציבוריות אחרות וחברות. בנקים ומוסדות אשראי לא מנפיקים אג"ח אלא משתמשים בשטרי הון מאחר שאינם יכולים לשעבד את נכסיהם. את אגרות החוב מחזיקים לרוב גופים מוסדיים (קופות גמל ופנסיה, קרנות השתלמות, קרנות נאמנות) עבור החוסכים בהם, תוך שימוש בכספי החוסכים.

מאפייני אג"ח 


    • ערך כולל: מספר האיגרות שהוצאו במכפלת סכומן.
    • ערך נקוב: בישראל, איגרות חוב מונפקות תמיד לפי ערך ראשוני של 100 אגורות חוב כל אחת. 100 האגורות הן קבועות, ועשויות לשאת הצמדה על פי תנאי התשקיף.
    • ריבית (קופון): תוספת התשלום שמנפיק האיגרת מתחייב לשלם לבעלי איגרות החוב. תשלום ריבית מועבר בדרך כלל פעם או פעמיים בשנה.
    שיעור הריבית על איגרות חוב נקבע מראש בעת הנפקת האיגרת, מקור הכינוי "קופון" בימים בהם איגרות החוב היו אכן איגרות נייר, שאליהן היו מחוברים פתקים תלישים (קופונים) אותם ניתן היה לפדות תמורת כסף מזומן.
    • מועד לפדיון: המועד (תאריך) בו האיגרת ניתנת לפדיון ככסף מזומן.
    • מחיר שוק: מחיר הקניה של האיגרת בשוק ההון כיום. מחיר זה הוא הערך היחידי באג"ח שמושפע באופן ישיר ממצב השוק, והוא נקבע על פי הביקוש שיש לאיגרת. הביקוש, בתורו, נגזר מהאטרקטיביות של האיגרת ביחס לאפיקי השקעה עכשוויים אחרים.
    • תשואה (שנתית לפדיון): אחוז התשואה השנתי שישיג אדם שיקנה את האיגרת במחיר השוק שלה, ויחזיק בה עד למועד הפירעון. התשואה היא, כמובן, פועל יוצא של מחיר השוק ? ככל שמחיר השוק נמוך יותר כך התשואה גבוהה יותר, מפני שההפרש בין מחיר הקניה לבין מחיר הפדיון (שלא משתנה) גדול יותר.
    • משך חיים ממוצע (מח"מ): זהו הממוצע המשוקלל של הזמן עד לפירעון האיגרת. באיגרת שבה אין ריבית והקרן מסולקת בסוף התקופה, המח"מ יהיה זהה לאורך החיים ה"רגיל". ליתר דיוק מדובר בנגזרת הראשונה של הריבית אל מול מחיר האג"ח. המח"מ משמש כמדד לרגישות אגרת החוב לשינוים בריבית הקיימת במשק. נניח מח"מ של 4 והריבית עולה ב- 0.25% ייווצר הפסד במחיר האג"ח של 1%.
    • דירוג: דירוג איכותה של האיגרת בדרך כלל על?פי הערכת מומחים (בארץ עוסקות בכך חברות "מעלות" ו"מידרוג") לאמינות המנפיק ולסיכויי החזר מלא. ככל שדירוג איגרת החוב גבוה יותר, כן היא נחשבת להשקעה "בטוחה" יותר ולכן הריבית המשולמת למחזיק בה היא נמוכה יותר, ולהפך.


תיק אג"ח לפדיון

 תיק אג"ח לפדיון הינו פתרון טוב ללקוחות שרוצים להבטיח הכנסה קבועה, הידועה מראש (פחות או יותר) ובעלת תשואה עודפת לעומת חלופות כגון פיקדון בנקאי או השקעה באיגרות חוב ממשלתיות (שתי חלופות שלא עומדות בדיוק בדרישה לתזרים הכנסה שוטף וקבוע). התיק נבנה תוך התאמה  לצרכי הלקוחות וצריך לספק תשואה שנתית אטרקטיבית אך גם לקחת בחשבון שמדובר לרוב באוכלוסיה שאינה יכולה לסבול פגיעה בתזרים או בקרן במידה מהותית.

בכדי לענות על צרכים תיק אג"ח לפדיון מורכב מכ- 20 עד 45 איגרות חוב שונות. כל חברה שנמצאת בתיק הינה חברה אשר מנותחת על ידי מחלקות המחקר של בתי ההשקעות שבונים אותם, כאשר בתי ההשקעות לרוב מכירים את החברות ברמת הפעילות ומבנה החוב. חברות אשר בונות תיקי אג"ח לפדיון מנתחות את פעילות החברה, תזרים המזומנים שהחברה מייצרת ומידת עמידתה בהתחייבויותיה הפיננסיות. כמו כן נבדקים תרחישים של חדלות פירעון והאם במידה והחברה מגיעה למצב שכזה שווי נכסי החברה מספיק על מנת לכסות את התחייבויותיה. במידה וישנה הרעה בפעילות אחת החברות המוחזקות בתיק, בתי ההשקעות בוחנים האם כדאי להמשיך להחזיקה או למכור אותה בכדי לא להסב נזק בעתיד. החברות אשר נכנסות לתיקי האג"ח לפדיון הינן חברות שצלחו בצורה מרשימה את משבר האשראי האחרון ואף למדו כי עליהן להיערך למשברים בעתיד וזאת על ידי פריסת חוב ארוכה יותר והגדלת קופת המזומנים אשר גם ללא ההכנסה השוטפת "נותנת אויר" לטווח של שנתיים קדימה.

יש לציין שבתיקי אג"ח לפדיון מוחזקות גם חברות נדל"ן יזום אך בחינת פעילות חברות אלו מגלה שהיקף המכירות בשנתיים האחרונות סידר לחברות אלו תזרים מזומנים חיובי וגדול קדימה אשר ישרת את פירעונות איגרות החוב נאמנה.

סקטור נוסף בעל משקל מהותי בתיק הוא סקטור "השקעה ואחזקות". החברות אשר נכנסות לתיק אג"ח לפדיון הינן חברות שהמודל העסקי שלהן מאפשר לחברות הבנות לעלות את רווחיהם לחברת האם בכדי לשרת את החוב.

 מי בונה תיקי אג"ח לפדיון?

 מבין החברות שפיוניר עובדת עמן, החברות הבאות מתמחות בבניית תיקי אג"ח לפדיון: אנליסט, כלל, פסטרנק-שהם ותמיר פישמן.

כיום, תיק אג"ח לפדיון ללא מניות באנליסט, כלל או תמיר פישמן הינו לרוב תיק המושקע כולו באגרות חוב קונצרניות צמודות מדד בעלות דירוג ממוצע A. התיק מניב הכנסה משוערת קבועה מראש ובכך מאפשר למשקיע למשוך את הסכום הנצבר כל רבעון או להשקיע מחדש בתיק. תיק מסוג זה נותן הגנה מלאה מפני אינפלציה מכיוון שכל אגרות החוב צמודות למדד המחירים לצרכן. התשואה הפנימית של האג"חים (לפדיון) בתיקים מסוג זה נכון להיום, הינה כ- 4.6% צמוד למדד, המח"מ של התיק הינו כ- 4 שנים.

במידה ורוצים לעלות את התשואה הפנימית לפדיון ישנן שתי דרכים לעשות זאת:


    • לרדת בדירוגי האג"ח, משמע סיכון האשראי בתיק יגדל, ועימו הסבירות לכך שחלק מהחברות בתיק האג"ח לא יחזירו את הקרן.
    • לעלות את המח"מ, הסיכון בכך הוא שבמידה שיעלו את הריבית חסרת הסיכון בישראל התיק יפגע  בצורה חדה יותר.

בית ההשקעות פסטרנק-שהם בונה תיק מעט שונה וסולידי בהרבה מהמתחרים, אשר מוגדר אצלם כחלופה סולידית לפדיון לטווח קצר-בינוני. כיום התיק מושקע באגרות חוב קונצרניות צמודות מדד בעלות דירוג ממוצע A+, יחד עם זאת החברה ממליצה  לשלב 30% אג"ח מדינה במח"מ קצר נוכח האנומליה הקיימת היום בשוק הריביות.

 לסיכום, אני מאמין שתיק אג"ח לפדיון יכול להוות פתרון טוב לאלו מלקוחותינו הזקוקים לפתרון של תזרים הכנסות שוטף מתיק השקעותיהם. ניתן לבצע שינויים נקודתיים במבנה התיקים ע"י הוספה או הסרה של איגרות חוב שונות על מנת למקסם את ההתאמה לצרכי הלקוח הספציפי.

פיזור אג"חים על פי סקטורים*

 

 

כלל 

אנליסט

פסטרנק שהם

תמיר פישמן

בנקים

7.5%

21%

33%

7%

נדל"ן ובינוי

5.49%

23%

22%

31%

אחזקות והשקעות

11%

20.5%

17%

21%

מסחר ושירותים

5.13%

5.8%

11%

16%

תעשיה

2%

2%

7%

6.5%

ביטוח

5.6%

8%

0%

8%

תקשורת

5%

6%

10%

6.5%

אנרגיה

5%

1.5%

0%

4%

סה"כ

100%

100%

100%

100%

 

 נתוני תיקי האג"ח*

 

 

מח"מ

תשואה פנימית ברוטו

מרווח

מגליל

דירוג

מספר אג"חים

גליל 5472

3.91

1.3

0

AAA

 

כלל

4.51

5.0

3.7

A

43

תמיר פישמן

4.1

4.7

3.4

A

40

אנליסט

4.15

5.7

3.2

A

40

פסטרנק שהם

3.5

3.8

1.9

A+

67

  

* המאמר נכתב בשיתוף שמואל בן אריה, מתכנן פיננסי ואנליסט

רק אם מענין אותך לתכנן נכון את השקעותיך, לחץ על הקישור ותקבל בחינם את הדו"ח המיוחד לבעלי הון, החושף את הדרכים להצליח בהשקעות בשוק ההון. לקבלת הדו"ח המיוחד ? חינם ? לחץ על הקישור:http://gemel.amir-drori.com/?page_id=129




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב