דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


דיאטה ים תיכונית 

מאת    [ 04/04/2011 ]

מילים במאמר: 596   [ נצפה 2414 פעמים ]

דיאטה ים תיכונית

 

נקדים ונדגיש שאין "תפריט ים-תיכוני" יחיד, אופייני וקבוע במסמרות.

 

לפחות 16 מדינות גובלות בים התיכון, ופרט לנתון גיאוגרפי זה שאין עליו חולקים, ספק אם יש דמיון רב בין ארוחה יוונית, למטעמי המטבח האיטלקי, האנינות של המטבח הצרפתי, הארוחה המזרחית שכה מוכרת לנו, התפריט הלטיני מחצי האי האיברי, או המזון הצפון אפריקני הדשן, ויסלחו לי אשפי המטבח של מדינות ים תיכוניות נוספות שקופחו כאן.

 

תפריטים שונים מייצגים תרבויות אתניות, דתות ורקע כלכלי שונה, תוצרים חקלאיים מקומיים, ולעתים אף נמצא באזורים שונים באותה מדינה עצמה פריטי מזון שונים על הצלחת. למרות שמדינות אגן הים התיכון תופסות חלק קטן מאוד באוכלוסיית העולם, ההתייחסות המכובדת דווקא לתפריט ים-תיכוני, ניזונה בחלקה מהעובדה שחלק ממדינות הים התיכון הן כור ההיתוך והתהוות של התרבות האנושית העכשווית.

 

מדינות כיוון, איטליה, מצרים, לבנון וסוריה, ובל נשכח את ארץ-ישראל, מייצגות את מוקד היווצרותן של תרבויות עתיקות, שהן לבטח ערש תרבויות הקיימות כיום, וכמו תרבויות כך גם המזון שהן מייצגות, אלפי שנים תרמו לעיצובו, ואולי אף להעדפתו על סוגי מזון אחרים. אך חשובה יותר ההתייחסות לתפריט ים-תיכוני כאל תפריט בר-חיקוי בכל הקשור לעצם היותו "מזון בריא" של בריאות, מזון המעניק לדבקים בו שנים רבות יותר של חיים בריאים יותר.

 

כשתזונאים מעלים על נס את דיאטה של הים-תיכונית המסורתית, הם מתכוונים בעצם לתפריט בן מאות שנים שעוצב באי כרתים, במספר אזורים כפריים של יוון היבשתית, ובחלקים הדרומיים של איטליה וצרפת. תפריט וירטואלי לכאורה, שמתאפיין ב"עשר דברות" של אכול או אל-תאכל:

1. עודף של ירקות ופירות, קטניות, אפונים, אגוזים, זרעים ומוצרים צמחיים אחרים.

2. שפע של דגנים מלאים ולחם העשוי מחיטה מלאה.

3. שמן זית הוא השמן המועדף בהיותו עשיר בחומצה אולאית (Oleic acid) שהיא חומצה בלתי רוויה עם קשר כפול אחד (monounsaturated).

4. דגים במינון מוגבר.

5. פירות כלפתן העיקרי לאחר ארוחות, או תוספי דבש.

6. יוגורט, גבינה ומוצרי חלב אחרים נצרכים מדי יום בכמות קטנה עד בינונית.

7. צריכה שבועית של 1 עד 4 ביצים.

8. בשר עוף נצרך בכמות בינונית עד גבוהה, ולעומתו בשר בקר ("אדום") בכמות נמוכה.

9. צריכה מעטה של מזון מעובד.

10. צריכת אלכוהול בכמויות קטנות עד ממוצעות בדרך כלל כליווי לארוחה.

 

נכתב ע"י פרופ' בן-עמי סלע עבור אתר הבריאות טבעלייף

 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב