דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


כבר טעמתם קינואה? 

מאת    [ 22/08/2007 ]

מילים במאמר: 756   [ נצפה 3739 פעמים ]

לא היה קשה לשים לב איך בבת אחת יוצא דגן הפלא הזה מאלמוניותו בשנה האחרונה וחודר למדפי המוצרים הישראלים בשעטה. חברות מסחריות רבות זיהו את הפוטנציאל המסחרי והדימוי הבריאותי יקר המציאות הגלום בדגן הפלא הזה והחלו לשווק אותו במכלול המוצרים שלהם.
מערכת מלב"י

עד לפני כחמש שנים קשה היה למצוא ישראלי שידע בכלל לענות על השאלה מהי הקינואה ואולם מסתבר שבשנים האחרונות רבים מאמצים לחיקם את ה"דגן" המסתורי שהגיע מהרי האנדים הרחוקים עד אלינו והתאקלם כאן בהצלחה מרובה תודות לטרנד המזון הבריאותי שאוסף לחיקו בהתלהבות מוצרים חדשים.

בניגוד לדיעה הרווחת, קינואה, למרות מרקמה הדגני, אינה שייכת למשפחת הדגנים כלל וכלל. החלקים האכילים בה הם הזרעים והעלים. אנו מכירים לרוב את הזרעים בצורתם היבשה, אותם ניתן למצוא היום באריזות דומות לאלו של דגנים כדוגמת אורז. אלו עשו מעבר מהיר בשנים האחרונות מחנויות הטבע האקסלוסיביות אל מדפי המרכולים והסופרמרקטים והמחיר של הירק המעניין הזה צנח בהתאם. אחרונות להצטרף היו חברות המזון המתועש אשר התחילו להכליל אותו בצורה מעובדת במוצרי מזון שונים. מה דעתכם באמת על קציצות עדשים וקינואה?

מקורה של הקינואה הוא בדרום אמריקה שם היא מוכרת לילידי המקום כאחד מן הצמחים הותיקים המתועשים ומשמשת אותם במזונם כבר למעלה מ 6000 שנים. שמה של הקינואה ניתן לה על ידי הכובשים הספרדיים של דרום אמריקה. הצמח עצמו הינו צמיח עמיד מאד ומסוגל לנבוט ולהפיק יבולים כמעט בכל מזג אוויר ולפיכך הוא קל להתאקלמות כמעט בכל משק חקלאי.

צמח הקינואה כונה על ידי בני האינקה "אם הדגן" ונחשב מקודש על ידם. שליט האימפריה היה זוכה לכבוד של זריעת הזרעים הראשונים בכל שנה, פותח את עונת הזריעה של "הדגן" ומאכיל את נתיני האימפריה. הקונקיסטדורים (הכובשים) הספרדיים אסרו בתקופות מסויימות את גידולו כחלק מניסיון לדכא את בני האינקה ולהכפיף אותם למרות הספרדית ולהטמיע בהם ערכים אירופאיים. הספרדים הרשו להאכיל בו בהמות בלבד מתוך כוונה לפגוע במעמדו המקודש של הצמח.

בשנים האחרונות הפכה הקינואה לצמח מבוקש מאד בכל העולם המערבי הן על ידי הפקת מאכלים שונים מזרעיו היבשים והן על ידי השתלבותו הנוחה במוצרי מזון מעובדים.

לזרעי הקינואה ערכים תזונתיים גבוהים במיוחד. בניגוד לדגנים אחרים הקינואה עשירה בכל חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם ואיכות החלבון בה גבוהה במיוחד. הקינואה עשירה גם בזרחן, בברזל ובמגנזיום וכן בסיבים תזונתיים. הצמח עצמו מכוסה בציפוי רעלי אשר יש להסירו לפני עיבודו למאכל אדם.

עלי הקינואה מכילים כמות מעטה של רעל המצוי גם בעלי תרד וסלק, אך בבישול אין לחשוש מהם ,תוך הקפדה על צריכת כמויות מבוקרות.

הערכים התזונתיים הנמוכים יחסית של פחמימות בקינואה אל מול ערכי חלבונים איכותיים וגבוהים הם מקור לוויכוח באשר לסיווג הירק הזה כבן למשפחת הירקות או התבואות.

כך או כך, מי שמתעקש לשייכו בכל זאת למשפחת הדגנים, מכיר בערכי הפחמימות הנמוכים שבו. משום כך הקינואה יכולה להיכלל בתפריט דיאטתי שבו אנו מבקשים להוריד את ערכי הפחמימות ובאותה עת לקבל תחושת השובע הכרוכה באכילת מוצרי דגן.

הקינואה תפסה בתוך שנים אחדות מקום של כבוד והתאזרחה בארץ בכבוד רב כפי שעשתה בכל העולם המערבי. גם אלו שמעדיפים לצרוך חלבונים שלא ממקורות הקשורים בבעלי חיים ובעיקר הצימחונים מצאו בו מקור חדש ומגוון לחלבונים שלא מן החי.

טעמה של הקינואה ניטראלי מאד והיא סופגת בבישול כמעט כל טעם ותיבלון. מרקמם האוורירי של הזרעים אינו דחוס ונימוח בפה לאחר בישול קצר יחסית. הכנתה פשוטה ואפשר לשלב אותה בקלות כמעט בכל מאכל מבושל או סלטים.


אם לא נחשפתם עד עתה לירק הפלא הזה, כנראה שהגיע הזמן. נסו אותו בצורה הטבעית שלו ולא בתור תוסף במוצרי מזון מעובדים על מנת להישבות בקיסמו.

מתכון מצורף:

קינואה בטעם גזר

המצרכים:

1/2 קילו קינואה (1 שקית)
3 גזרים בינוניים, קלופים ומגורדים גס בפומפיה
1 בצל יבש, בינוני קצוץ דק
3-4 כפות שמן זית
מים קרים עד כיסוי
אופן ההכנה:
יוצקים את השמן לסיר, מוסיפים את הגזר והבצל, מציתים את האש, להבה גדולה.
מערבבים, מכסים במכסה, מאדים 2 דקות.
פותחים ומערבבים עוד כ-2 דקות.
מוסיפים את הקינואה ישר מהשקית, מערבבים.
ממשיכים לערבב עד שהקינואה מתלהטת, אפשר לבדוק עם גב כף היד.
מוסיפים את המים הקרים וכשרותח מנמיכים את האש, מכסים במכסה ולא פותחים אותו 20 דקות.כעבור 20-25 דקות פותחים את המכסה ובודקים עם מזלג עד תחתית הסיר אם המים נספגו. ואז מכבים, מכסים במגבת מעל המכסה. אחרי 15 דקות פותחים ומאווררים במזלג.
כשמבשלים את הקינואה כמו שצריך הגרגרים הזעירים נהפכים לשקופים ומולידים זנב קטנטן, לבן. בישול יתר יהפוך אותו לעמילני ודביק.
המים צריכים להיות עד כיסוי בלבד, אותה נקודה מתעתעת שבה לא בטוחים אם המים צפים מעל הגרגרים או הגרגרים מעל המים.
אפשרויות להגשה: אחת הטובות ביותר לסיר קינואה מוכן:
3 כפות שמן זית
4 כפות סויה קיקומן
מוסיפים את שמן הזית, מערבבים היטב. מוסיפים את הסויה. מערבבים היטב.
שימו לב, אין בכלל מלח בבישול הקינואה. הסויה תמליח אותה.
יש גם אפשרות להוסיף בצל ירוק קצוץ, או עגבניה ויוגורט ומלח גס מעל הכל.

אתר המרכז לטיפול בהשמנת יתר מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזייה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה, ניתוחי קיצור קיבה ועוד.
http://www.hashmana.co.il/



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב