הסודות מאחורי המדפים – האם החומוס יהיה להיט המזון
והטרנד הבא ?
יובל לובנשטיין
הישראלים אוהבים, משוגעים ובטוחים שהחומוסייה שלהם היא האחת והיחידה.
מה זה חומוס - מאיפה הוא בא - ממתי קיימות העדויות הראשונות לגביו - היכן מגדלים אותו ?
החומוס הוא ממשפחת הקטניות, עשיר בחלבון ובמינרלים וההיסטוריה שלו החלה באזור הים התיכון כבר לפני כ- 7000 שנה.
נמצאו עדויות לכך שהוא היה פופולארי בתקופת יון, רומי ועיקר השימוש בו היה בצורת גרגירים מבושלים במרק או בתבשיל או כקינוח, בתור חומוס קלוי.
כמו כן היה בתקופה מסיימת בגרמניה כתחליף לקפה, לאחר שקלו וטחנו אותו.
החומוס הגרגרי מצוי היום בהרבה מטבחים אתניים כמו המטבח ההודי,הפקיסטני, הבורמזי והפיליפיני.
העדויות הראשונות "לממרח החומוס" הן רק מהמאה ה- 18 והן מדמשק, שם בישלו אותו והוסיפו לו טחינה, לימון ושום.
נראה שמולדת החומוס שאנו מכירים וכל כך מזדהים, מקורותיה הם סורים, ומשם נדדו לכל הלבנט ובעיקר ללבנון.
החומוס התעשייתי, שונה בערכו בתזונתי מהחומוס המוכן בבית, משום שהוא עובר תהליכי עיבוד ובעיקר שימור על מנת להעניק לו חיי מדף ארוכים יותר, במהלן מוסף לו גם שמן.
מאחר והחומוס הוא מוצר עממי ומצוי בכל בית, ישנה נטייה להתעלם מערכי התזונה הרבים שבו.
יש לו (לחומוס הגרגרי) יחסית מעט קלוריות, חלבון איכותי, עתיר בסיבים תזונתיים, עוזר בהפחתת רמות הכולסטרול, טוב לחולי סכרת ולסובלים מבעיות מעיים ועיכול.
את בעיית הגזים ניתן להפחית באמצעות החלפת מי ההשריה
(מים קרים ואפילו בתוך המקרר), וכן על ידי הוספת תבלינים סופחי גזים בעת הבישול כמו זרעים של כמון, כוסברה או שומר.
גרגירים אותם אנו מכירים, צבעם בז', אולם קיימים גם גרגירים בצבעים שונים בעיקר צבע ירוק.
מחקר אשר בוצע במכון וולקני בישראל, מצא שדווקא הזנים הצבעוניים כמו, שחור, אדום, חום, ירוק – מכילים נוגדי חמצון בשיעור העולה פי 10-30 מכמות נוגדי החמצון בחומוס אשר צבעו בז'.
נראה שהאוסטרלים, הידועים בתודעת הבריאות הגבוהה שלהם יהיו הראשונים, אשר יאמצו ממצאים אלה הלכה למעשה.
הידעתם ?
1) הודו היא המדינה המובילה בעולם בגידול החומוס ?
כ – 65% מכלל התפוקה העולמית מקורה משם.
סך היצור העולמי מגיע לכ- 9 מיליון טונות בשנה.
אחריה באות מדינות פקיסטן, טורקיה ואוסטרליה.
2) במאה גרם חומוס מבושל יש 164 קלוריות והוא עשיר גם
באבץ כ- 15% מההמלצה היומית למינראל חשוב זה.
3) לחומוס מגוון שימושים במדינות שונות.
בפיליפינים אוכלים אותו כממתק, לאחר שהוא מושרה
בסירופ, גם בבנגלדש הגרגירים נטחנים ומהקמח עושים
מאפים מתוקים. בהודו מרבים להוסיפו לתבשילים חמים וכן
למוצרי מאפה מקמח החומוס.
נראה שאנו נמצאים רק בתחילת תור הזהב של מאכל בריא זה, אשר רק לאחרונה פרץ בסערה את השוק האמריקאי עם ממרח החומוס של חברת סברה בו שותפה שטראוס הישראלית.
יובל לובנשטיין, משמש כיועץ לחברות בתחום מוצרי הצריכה.
בעבר היה מנהל פעילות היבוא של שופרסל.
יובל לובנשטיין, יועץ בתחום הקמעונאות ומוצרי הצריכה מלווה חברות בתחום בכל הקשור למיזוגים ורכישות. שימש במגוון תפקידי ניהול בכירים ברשתות מובילות בישראל כמו שופרסל והום סנטר