דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


התחממות גלובלית או רק מזג אוויר קיצוני: מה משפיע על תקופת הבציר 

מאת    [ 19/08/2023 ]

מילים במאמר: 1735   [ נצפה 232 פעמים ]

התחממות גלובלית או רק מזג אויר קיצוני:בציר ענבים 2023 ( ישראל ) 

כמו בכל שנה כמה שבועות לפני תחילת הבציר מתחילה ההיסטריה, קצת גלי חום, קצת חמסינים והעורך שלי מבקש לבדוק עם הייננים האם יהיה יין השנה, דעותי לגבי פרשנות ההתחממות הגלובלית חלוקות עם העורך, הוא רואה קטסטרופות ואני טוען שהרב הוא עניין של תקציב, אני כמובן לא יכול להתעלם ממה שקור בשטח אבל אנסה להסביר את שני המונחים שאולי קצת מבלבלים " התחממות גלובלית " ו " מזג אוויר קיצוני " אני כבר בתחילת המאמר ארגיע , שאלתי מספר ייננים בארץ לגבי מצב הכרמים ואין מה לדאוג. ( המשך יבוא ). 

התחממות כדור הארץ ומזג אוויר קיצוני הם מושגים קשורים  אבל יש הרבה הבדלים בינהם:

ראשית מהי התחממות גלובלית: התחממות כדור הארץ מתייחסת לעלייה ארוכת הטווח בטמפרטורת פני השטח הממוצעת של כדור הארץ עקב פעילות אנושית ( בני אדם ), בעיקר פליטת גזי חממה (כגון פחמן דו חמצני, מתאן ותחמוצת חנקן) אשר נגרמים משריפת דלקים מאובנים, כריתת יערות, תהליכים תעשייתיים ועוד.גזי חממה אלו לוכדים חום באטמוספירה של כדור הארץ, מה שמוביל לאפקט חממה מוגבר וגורם לכדור הארץ להתחמם לאורך זמן. ההשלכות של התחממות הזו כוללות: עלייה הדרגתית בטמפרטורת פני השטח הממוצעת של כדור הארץ לאורך עשרות ומאות שנים, המסת קרחונים ועליית מפלס הים:, בנוסף מתרחשת פעילות של החמצת האוקיינוסים כאשר רמות פחמן דו חמצני מוגברות באטמוספירה נספגות באוקיינוסים, מה שמוביל לעלייה בחומציות, שעלולה לפגוע בחיי בעלי החיים הימיים והאלמוגים.

מזגי  אוויר קיצונים קשים החורגים מהתנאים הממוצעים הצפויים באזור מסוים שמאופיינים לרוב בעוצמתם, משך הזמן או התדירות שלהם ויכולים לכלול: גלי חום מוגזמים, בצורת,  תקופות ממושכות של גשמים הגורמים לחוסר מים, או מאידך שיטפונות שנגרמים על ידי גשמים כבדים וממושכים הגורמים להצטברות יתר של מים והצפה.

באזורים מועדים יש יותר הוריקנים, סופות טייפון וציקלונים אותם מכנים סופות טרופיות עזות עם רוחות חזקות וגשם כבד, טורנדו, עמודי אוויר מסתובבים באלימות מסופות רעמים לקרקע, סופות שלגים ועוד.

הקשר בין התחממות כדור הארץ ואירועי מזג אוויר קיצוניים הוא מורכב. בעוד שהתחממות כדור הארץ אינה גורמת ישירות לאירועי מזג אוויר ספציפיים, היא יכולה להשפיע על תדירותם ועוצמתם. אוויר חם יותר יכול להחזיק יותר לחות, מה שמוביל כאמור לגשמים כבדים יותר ולסופות עזות יותר. בנוסף, טמפרטורות גבוהות יותר יכולות לתרום להגברת גלי החום והבצורת. רב המחקרים מציינים  שלא ניתן לייחס אירועי מזג אוויר בודדים להתחממות כדור הארץ בלבד, מכיוון שמזג האוויר מושפע מגורמים רבים, ובמיוחד שונות באקלים טבעי. עם זאת, מדענים שעוקבים אחרי מגמות ודפוסים לאורך זמן, מצאו שהתחממות כדור הארץ תורמת להגדלת הסבירות והחומרה של אירועי מזג אוויר קיצוניים מסוימים.

 

לביצה שלנו:

 

יקב מוני : היינן ששון בן אהרון . " גפן היא צמח חזק, היודע לגדול גם במזג אויר מדברי, כאשר חם מאוד, יש סגירת פיוניות ומניעת אובדן מים והתייבשות.אף בקיץ חם נעבור את הבציר בשלום, יחד עם זאת, כנראה נראה צבירת סוכר איטית יותר ולפעמים בימים חמים מאוד תהיה עצירה בהתקדמות ההבשלה. ניתן לראות , בישראל ובעולם כולו כי ההתחממות הגלובלית גורמת להבשלה טנינית מאוחרת יותר וצריך לדחות את מעוד הבציר, זו הסיבה כי רמת הכהל ביינות במדינות כגון צרפת עלתה כיום מול רמת הכהל ביינות מלפני 20 שנה. בכל מקרה, נעבור גם את זה.

יקב תבור: היינן אור נדבך.  "בינתיים אין דרמה, טפו טפו טפו, אמנם טמפרטורות גבוהות מ 35 מאטות ומסוגלות גם לעצור הבשלה ע?י סגירת פיוניות ועצירת פוטוסינטזה, אך כרגע לפחות באזורי הגידול שלנו החום נשבר במהלך הלילה ובעזרת ניהול משק מים נכון של הגפן אנחנו לא רואים כרגע מצוקה בכרמים. כמובן שנמשיך לעקוב כי אנחנו עדיין תחת תנאי שרב."

יקב רקנאטי. היינן קובי ארביב." אין היסטריה, זה יביא בחלק מהמקרים להקדמת בצירים אבל לא בגלל לחץ לבצור ושהסוכר יברח, אלא בגלל שזה יאיץ את ההבשלה.אני רואה את זה בדיגומים שאני עושה ביחס ללפני שלושה ימים והיום. יש עליה בסוכר אבל לשמחתי גם מצטברים הארומות והטעמים. ברגע שהבציר יתחיל זה ירכז לא מעט בצירים במקביל אבל זה גם לטובה כי זה ירווח את אוגוסט שנוטה להיות צפוף". ראוי לצין שאצל קובי ארביב הבצירים מתחילים מאוד מוקדם, הוא מוביל מדיניות של לבצור מוקדם יחסית ולא לחכות, גם אם מדובר על יינות אדומים שהוא יכול לבצור לפני הלבנים אפילו, כרגע הוא מוסר שלמעט אזורים גבוהים וזנים מאחרים כל החלקות בבוחל מלא אז הבציר יתחיל כבר שבוע הבא. 

יקב עמק יזרעאל. היינן יהודה נהר. "סבירות טובה שזה יקדים בצירים ומן הסתם צריך להיות יותר עם היד על הדופק לגבי השקיות ולא לשחק עם זה יותר מידי . לא נתקלתי עדיין במשהו מדאיג מעבר לזה.

יקב שילה היינן עמיחי לוריא. "חמישי, שישי וראשון הסתובבתי כל היום בכרמים, מהזריחה ועד אחר הצהרים המאוחרות. הכרמים מתמודדים טוב מאוד עם החום הכבד, הרבה יותר טוב ממני. ביקשתי מהכורמים להוסיף קצת מים לחלק מחלקות זני הענבים הלבנים. בזנים האדומים, רק בחלקה אחת של מרלו ביקשתי להוסיף קצת מים.  לדעתי, חום קיצוני מזיק בשלב הפריחה ולקראת בציר. נכון לעכשיו רוב החלקות בקושי התחילו בוחל. רק חלקה אחת של מלבק לקראת סוף בוחל אבל נראה שמתמודדת היטב עם החום הכבד.

יקב אסף: היינן אורן קדם. " שני הדברים, תמיד יש הסטריה מיותרת בחברה הישראלית;), אבל בהחלט יש השפעה משמעותית השנה של המזג אויר , לא יודע מה כל החום יביא, אבל עד כה ברוב החלקות עדין לא הסתיימה הבשלה הפנולית באופן מלא והחומצה גבוה מאד , ונראה שהבציר יקרה תחילת שבוע הבא כבר.. עוד שנה של אתגרים טובים ביקב.

 

לסיכום:

יהיו יינות ישראלים גם שנה הבאה , לא לדאוג, הכל גועש ורועש בכל העולם בנושא היין, העיתונות אוהבת היסטריה, הייננים אוהבים עיתונאים שאוהבים היסטריה, ככה יש עוד כתבות ועוד על מה לכתוב, והתחממות גלובלית או רק מזג אויר קיצוני: 2023

כמו בכל שנה כמה שבועות לפני תחילת הבציר מתחילה ההיסטריה, קצת גלי חום, קצת חמסינים והעורך שלי מבקש לבדוק עם הייננים האם יהיה יין השנה, דעותי לגבי פרשנות ההתחממות הגלובלית חלוקות עם העורך, הוא רואה קטסטרופות ואני טוען שהרב הוא עניין של תקציב, אני כמובן לא יכול להתעלם ממה שקור בשטח אבל אנסה להסביר את שני המונחים שאולי קצת מבלבלים " התחממות גלובלית " ו " מזג אוויר קיצוני " אני כבר בתחילת המאמר ארגיע , שאלתי מספר ייננים בארץ לגבי מצב הכרמים ואין מה לדאוג. ( המשך יבוא ). 

 

 

התחממות כדור הארץ ומזג אוויר קיצוני הם מושגים קשוריםעבל יש הרבה הבדלים בינהם:

ראשית מהי התחממות גלובלית: התחממות כדור הארץ מתייחסת לעלייה ארוכת הטווח בטמפרטורת פני השטח הממוצעת של כדור הארץ עקב פעילות אנושית ( בני אדם ), בעיקר פליטת גזי חממה (כגון פחמן דו חמצני, מתאן ותחמוצת חנקן) אשר נגרמים משריפת דלקים מאובנים, כריתת יערות, תהליכים תעשייתיים ועוד.גזי חממה אלו לוכדים חום באטמוספירה של כדור הארץ, מה שמוביל לאפקט חממה מוגבר וגורם לכדור הארץ להתחמם לאורך זמן. ההשלכות של התחממות הזו כוללות: עלייה הדרגתית בטמפרטורת פני השטח הממוצעת של כדור הארץ לאורך עשרות ומאות שנים, המסת קרחונים ועליית מפלס הים:, בנוסף מתרחשת פעיתות של החמצת האוקיינוסים כאשר רמות פחמן דו חמצני מוגברות באטמוספירה נספגות באוקיינוסים, מה שמוביל לעלייה בחומציות, שעלולה לפגוע בחיי בעלי החיים הימיים והאלמוגים. 

 

מזגי  אוויר קיצונים קשים החורגים מהתנאים הממוצעים הצפויים באזור מסוים שמאופיינים לרוב בעוצמתם, משך הזמן או התדירות שלהם ויכולים לכלול: גלי חום מוגזמים, בצורת,  תקופות ממושכות של גשמים הגורמים לחוסר מים, או מאידך שיטפונות שנגרמים על ידי גשמים כבדים וממושכים הגורמים להצטברות יתר של מים והצפה.

באזורים מועדים יש יותר הוריקנים, סופות טייפון וציקלונים אותם מכנים סופות טרופיות עזות עם רוחות חזקות וגשם כבד, טורנדו, עמודי אוויר מסתובבים באלימות מסופות רעמים לקרקע, סופות שלגים ועוד.

הקשר בין התחממות כדור הארץ ואירועי מזג אוויר קיצוניים הוא מורכב. בעוד שהתחממות כדור הארץ אינה גורמת ישירות לאירועי מזג אוויר ספציפיים, היא יכולה להשפיע על תדירותם ועוצמתם. אוויר חם יותר יכול להחזיק יותר לחות, מה שמוביל כאמור לגשמים כבדים יותר ולסופות עזות יותר. בנוסף, טמפרטורות גבוהות יותר יכולות לתרום להגברת גלי החום והבצורת. רב המחקרים מציינים  שלא ניתן לייחס אירועי מזג אוויר בודדים להתחממות כדור הארץ בלבד, מכיוון שמזג האוויר מושפע מגורמים רבים, ובמיוחד שונות באקלים טבעי. עם זאת, מדענים שעוקבים אחרי מגמות ודפוסים לאורך זמן, מצאו שהתחממות כדור הארץ תורמת להגדלת הסבירות והחומרה של אירועי מזג אוויר קיצוניים מסוימים.

 

לביצה שלנו:

 

יקב מוני : היינן ששון בן אהרון . " גפן היא צמח חזק, היודע לגדול גם במזג אויר מדברי, כאשר חם מאוד, יש סגירת פיוניות ומניעת אובדן מים והתייבשות.אף בקיץ חם נעבור את הבציר בשלום, יחד עם זאת, כנראה נראה צבירת סוכר איטית יותר ולפעמים בימים חמים מאוד תהיה עצירה בהתקדמות ההבשלה.

ניתן לראות , בישראל ובעולם כולו כי ההתחממות הגלובלית גורמת להבשלה טנינית מאוחרת יותר וצריך לדחות את מעוד הבציר, זו הסיבה כי רמת הכהל ביינות במדינות כגון צרפת עלתה כיום מול רמת הכהל ביינות מלפני 20 שנה. בכל מקרה, נעבור גם את זה.

 

 

יקב תבור: היינן אור נדבך.  "בינתיים אין דרמה, טפו טפו טפו, אמנם טמפרטורות גבוהות מ 35 מאטות ומסוגלות גם לעצור הבשלה ע?י סגירת פיוניות ועצירת פוטוסינטזה, אך כרגע לפחות באזורי הגידול שלנו החום נשבר במהלך הלילה ובעזרת ניהול משק מים נכון של הגפן אנחנו לא רואים כרגע מצוקה בכרמים. כמובן שנמשיך לעקוב כי אנחנו עדיין תחת תנאי שרב."

 

יקב רקנאטי. היינן קובי ארביב." אין היסטריה, זה יביא בחלק מהמקרים להקדמת בצירים אבל לא בגלל לחץ לבצור ושהסוכר יברח, אלא בגלל שזה יאיץ את ההבשלה.אני רואה את זה בדיגומים שאני עושה ביחס ללפני שלושה ימים והיום. יש עליה בסוכר אבל לשמחתי גם מצטברים הארומות והטעמים. ברגע שהבציר יתחיל זה ירכז לא מעט בצירים במקביל אבל זה גם לטובה כי זה ירווח את אוגוסט שנוטה להיות צפוף". ראוי לצין שאצל קובי ארביב הבצירים מתחילים מאוד מוקדם, הוא מוביל מדיניות של לבצור מוקדם יחסית ולא לחכות, גם אם מדובר על יינות אדומים שהוא יכול לבצור לפני הלבנים אפילו, כרגע הוא מוסר שלמעט אזורים גבוהים וזנים מאחרים כל החלקות בבוחל מלא אז הבציר יתחיל כבר שבוע הבא. 

 

יקב עמק יזרעאל. היינן יהודה נהר. "סבירות טובה שזה יקדים בצירים ומן הסתם צריך להיות יותר עם היד על הדופק לגבי השקיות ולא לשחק עם זה יותר מידי . לא נתקלתי עדיין במשהו מדאיג מעבר לזה.

 

יקב שילה היינן עמיחי לוריא. "חמישי, שישי וראשון הסתובבתי כל היום בכרמים, מהזריחה ועד אחר הצהרים המאוחרות. הכרמים מתמודדים טוב מאוד עם החום הכבד, הרבה יותר טוב ממני. ביקשתי מהכורמים להוסיף קצת מים לחלק מחלקות זני הענבים הלבנים. בזנים האדומים, רק בחלקה אחת של מרלו ביקשתי להוסיף קצת מים.  לדעתי, חום קיצוני מזיק בשלב הפריחה ולקראת בציר. נכון לעכשיו רוב החלקות בקושי התחילו בוחל. רק חלקה אחת של מלבק לקראת סוף בוחל אבל נראה שמתמודדת היטב עם החום הכבד.

 

יקב אסף: היינן אורן קדם. " שני הדברים, תמיד יש הסטריה מיותרת בחברה הישראלית;), אבל בהחלט יש השפעה משמעותית השנה של המזג אויר , לא יודע מה כל החום יביא, אבל עד כה ברוב החלקות עדין לא הסתיימה הבשלה הפנולית באופן מלא והחומצה גבוה מאד , ונראה שהבציר יקרה תחילת שבוע הבא כבר..

עוד שנה של אתגרים טובים ביקב.

 

לסיכום:

יהיו יינות ישראלים גם שנה הבאה , לא לדאוג, הכל גועש ורועש בכל העולם בנושא היין, העיתונות אוהבת היסטריה, הייננים אוהבים עיתונאים שאוהבים היסטריה, ככה יש עוד כתבות ועוד על מה לכתוב, וגם אם יש שינויים ביינות מסוימים הייננים ידעו להתמודד הכורמים ידעו להתמודד, אולי היינות בעוד עשור או שניים יהיו אחרים ואולי לא, בכל מצב נמשיך להנות הנוזל הזה שקיים כבר אלפי שנים ולא הולך להעלם בתקופה הנראית לעין. 

 

 

 

 

 כתב ומבקר היין של אתר אכול ושאטו   ובעל טור  בהארץ  און ליין




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב