דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


הילד לא שקט? ריטלין עלול להיות הגורם 

מאת    [ 16/02/2011 ]

מילים במאמר: 704   [ נצפה 2802 פעמים ]

  ריטלין הנו סם ממריץ

מה שפחות ידוע הוא כי ריטלין הינו סם ממריץ. ריטלין איננו סם הרגעה. בראש העלון לצרכן המצורף לתרופה כתוב בפירוש כי מדובר ב"סטימולנט"- סם ממריץ.

כיצד ייתכן שסם ממריץ נרשם להרגעת ילדים? מסתבר שבריכוז גבוה (בבוקר) יש לריטלין השפעה מרסנת, ואילו בריכוז נמוך (לקראת שעות הצהריים) יש לו השפעה מעוררת וממריצה.   למעשה רוב החומרים פועלים כך על מערכת העצבים, זה קשור לדרך פעילותו של המוח. קפה הינו חומר מעורר כאשר שותים כוס אחת, אולם כאשר שותים כמה כוסות ברצף הוא עלול לגרום לכבדות ולצורך לישון. אלכוהול הוא חומר מעורר ומרומם כאשר לוגמים כוסית, אולם מי שמגזים בנטילתו עשוי למצוא עצמו מנמנם על כיסאו או על המדרכה... אין זה נדיר למצוא אדם שרק התעורר מהרדמה לאחר ניתוח, וכבר הוא מספר בדיחות או מדבר בשטף לא מוסבר. חומר ההרדמה בריכוז הרגיל דיכא את הכרתו של המטופל, אולם כשפחת הריכוז, לא רק שהוא התעורר, אלא שהפך ערני ועליז כילד בשעת משחק.   ריטלין מרסן את הילד בבוקר, לאחר נטילתו, בגלל ריכוזו הגבוה. כאשר ריכוזו פוחת, הוא יתחיל בבת אחת להמריץ אותו. הילד עלול להפוך לפתע לבלתי נשלט, לדבר בשטף, לקום מכיסאו, לקלל, לצאת מן הכיתה ואף לגרום נזק.   איך המורה יודעת שלא נתנו לילד ריטלין היום? ריטלין הוא חומר שומני, לכן הוא נוטה להצטבר ברקמות השומן. כאשר שוכחים לתת לו את התרופה בבוקר, החומר מתחיל לצאת מרקמות השומן אל הדם ומשם למוח. כיון שריכוזים נמוכים של ריטלין מעוררים, הילד מתנהג כמי שנטל כדור מרץ. אם מדובר בילד שהוא ממילא נמרץ ופעיל, נקבל ילד מומרץ במיוחד. זו הסיבה שכתוב בעלון התרופה כי הריטלין "עלול לגרום להתנהגות פסיכוטית". התנהגות פסיכוטית הינה, אם כן, תגובה צפויה לנטילת סמי מרץ על ידי ילדים.   מציפים את הילד בריטלין כדי שיישאר מרוסן כל היום לא במקרה רוב תכשירי הריטלין הם תכשירים בריכוזים גבוהים ובשחרור ממושך. אלה משתחררים במשך 8 עד שתים עשרה שעות במקום בארבע שעות. במקום שישפיע רק בבית הספר, מנה נוספת של ריטלין מציפה את דמו של הילד בשעות אחר הצהריים ומנה נוספת משתחררת בשעות הערב. באופן זה הריכוז של הריטלין בדם נשאר גבוה, וכך הילד נשאר מרוסן עד לשעות הלילה. מה קיבלנו? יותר סיכונים ויותר תופעות לוואי. קיבלנו ערנות יתר, ילד שלא רוצה לישון כי הוא מומרץ. ילד שעלול לסבול ממחשבות מתרוצצות, פחדים, כעסים ודמיונות שווא (הכול כתוב בעלון התרופה. ראו גם את העלון לרופא ו- המדריך התרופתי).   הילד באי שקט? ריטלין עלול להיות הגורם    אומר זאת בצורה ישירה: ריטלין עלול להפוך ילדים ליותר חסרי שקט משהיו לפני נטילתו, בדיוק כמו אלכוהוליסט ששותה כדי להירגע, אבל מדי פעם מתפרץ לפתע באלימות. אני מתנצל אם ההשוואה נראית אכזרית. פשוט בדקו את הילד שלכם, וחפשו תופעות שלא היו קיימות לפני שהתחיל ליטול אותו. שימו לב: בעדכון של ה FDA  לעלוני הריטלין והקונצרטה ב-2007 נוספו האזהרות הבאות:
  • הופעת בעיות התנהגות וחשיבה שלא היו קיימות קודם או החמרת הקיימות.
  • הופעת מצבי רוח קיצוניים (הפרעה ביפולרית) שלא היו קיימים קודם או החמרת הקיימים.
  • הופעת התנהגות תוקפנית ועוינות שלא היו קיימות קודם או החמרה בקיימות.
  • תופעות פסיכוטיות חדשות (כגון: שמיעת קולות, דמיונות שווא או אמונה בדברים תמוהים) או תופעות מאניות (מחשבות גדלות או פעלתנות יתר חריפה) שלא היו קיימות קודם.
אל תשכחו, ריטלין ניתן לילד על בסיס יומיומי למשך שנים. הפסיכיאטרים גרמו לנו להאמין שריטלין יספק למערכת החינוך שקט שיאפשר למידה. איש לא הזהיר את המורים וההורים מפני התוהו ובוהו שתגרום הצפת בתי הספר שלנו בסמים ממריצים. מספיק שילד פעלתן יפספס יום אחד של נטילת ריטלין כדי שיהפוך להיות מומרץ ובלתי נשלט. מספיק שילד אחר יקבל מחצית מהמינון שנרשם לו כדי שיהפוך לחסר שקט. מספיק שהורה יחליט להפחית את המינון על דעת עצמו כדי שכל הכיתה תופרע על ידי ילד המתנהג כפסיכוטי. מה הפלא שאנשי חינוך מסורים מוצאים עצמם מסוכסכים ללא הצדקה עם הורים בעלי כוונות טובות.   השאלה שאנו צריכים לשאול את עצמנו היא: "מי מרוויח מזה?", והתשובה לכך היא: האנשים שמאבחנים ומתייגים את ילדינו, הפסיכיאטרים המאבחנים ובעלי מכוני האבחון.  

-------------------------------------------------------------------------------

 

www.cchr.org.il

 

 כתובת: ת.ד. 37020 תל-אביב, מיקוד 61369    טלפון:             03-5660699              פקס: 050-8966377   

   




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב