דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


ענישה ללא הרשעה, מתי אפשרית? 

מאת    [ 07/07/2010 ]

מילים במאמר: 475   [ נצפה 2369 פעמים ]

סעיף 71 א (ב) לחוק העונשין תשלז-1977 מתייחס לנושא הענישה ללא הרשעה-יש מצבים בהם בית המשפט יכול לקבוע כי פלוני ביצע את העבירה המיוחסת לו אך לא להרשיעו.

האם אין סתירה? ובכן, נוכח ההשפעה הקשה של ההרשעה על פלוני שזו מעידתו הראשונה ולעיתים אפילו לא ראשונה, בתי המשפט מאזנים מחדש את ההתנגשות בין הפגיעה בנאשם כתוצאה מהרשעה בדין לבין האינטרס הציבורי.

בתי המשפט יצקו תוכן מוגדר מתי אפשר למנוע הרשעה – בעפ 2083/96 תמר כתב נגד מדינת ישראל (טרם פורסם), נדרש בית המשפט העליון לסוגיית ההימנעות אגב דיון בעניינה של פקידת מס הכנסה שהודתה בביצוע עבירה של קבלת שוחד על יסוד עסקת טיעון, סוכם כי יוגש תסקיר שירות המבחן בו יתייחס לאפשרות שהמערערת לא תורשע בדין.

בית משפט השלום קיבל את עמדת שירות המבחן, שהמליץ לא להרשיע את המערערת כדי לאפשר לה להמשיך בעבודתה כמפקחת מס, לאחר שקבע כי הסוכן הוא שהציע למערערת את ההלוואה (השוחד) ולפיכך הטיל עליה שירות לתועלת הציבור ללא הרשעה וזאת מכוח סעיף 71א(ב) לחוק העונשין תשלז - 1977 .

המדינה ערערה לבית המשפט המחוזי, בדבר הימנעות מהרשעה, והוחלט כי המערערת תורשע בדין. על פסק דינו של בית המשפט המחוזי ניתנה רשות ערעור בשתי שאלות:

 ראשית, מה הם הקריטריונים להפעלת הסמכות להטלת שירות לציבור ללא הרשעה, ושנית, האם בעבירת שוחד יכולות להתקיים נסיבות, ומהן אותן הנסיבות , המצדיקות את הפעלת הסמכות כפי שפורטה לעיל.

 בפסק דין זה נקבעו התנאים להימנעות מהרשעה אפשרית בהצטברות שני גורמים:

1. ההרשעה יכולה לפגוע פגיעה חמורה בנאשם

2. סוג העבירה מאפשר לוותר בנסיבות מקרה מסוים על הרשעה מבלי לפגוע בשיקולי ענישה אחרים.

כאשר בית משפט מתבקש להימנע מהרשעה, השיקולים הבאים או לפחות חלק מהם מובאים בחשבון: - טיב העבירה,חומרתה ונסיבות ביצועה, האם מדובר בעבירה ראשונה או יחידה, האם ביצוע העבירה משקף דפוס של התנהגות עבריינית, מסוכנות-מידת הסבירות שהנאשם יעבור עבירה נוספת,  אופי הנאשם, עברו וגילו, מעמדו ותפקידו של הנאשם, מידת פגיעת העבירה באחרים, יחס הנאשם לעבירה, היינו לקיחת אחריות, משמעות ההרשעה על הדימוי העצמי של הנאשם, השפעת ההרשעה על תחומי פעילות הנאשם בהווה ובעתיד וכל נסיבה מקלה אחרת.

גם אדם אשר נקבע כי ביצע את העבירה אך לא מורשע אינו יוצא פטור בלא כלום אלא מוטל עליו עונש חינוכי לדוגמא  צו שירות לתועלת הציבור (לא עבודות שירות), הצו לא יעלה על שנה ויינתן רק בהסכמת הנדון כאשר מספר השעות של השירות לא יקבע על ידי בית המשפט.שירות לתועלת הציבור נעשה על חשבון שעות הפנאי של האדם וללא שכר וזאת לתקופה מסוימת בהתאם להמלצת קצין מבחן.

לעיתים, בנוסף לשרות לתועלת הציבור ניתנת העמדה בפיקוח שרות מבחן לתקופה של 6 חודשים ועד 3 שנים כאשר בזמן זה האדם שומר על קשר עם שרות המבחן במועדים ובשעות שיקבע שרות המבחן.

אין ספק כי סוגיית היעדר ההרשעה הינה חלק בלתי נפרד מעקרון השיקום, שכן פגיעה בעתידו של הנאשם כתוצאה מהרשעה עשויה לפגוע בין היתר בפרנסתו, בכבודו, בשמו הטוב וכפועל יוצא בעתידו של הנאשם.

גם באי הרשעה טמונה טרחה לא מועטה ובכל מקרה כדאי להתייעץ עם עורך דין פלילי מיומן לצורך בדיקת המקרה ושינוי התוצאה בכפוף לשינוי הנסיבות.

משרד עורכי הדין חן-הראל עוסק בתחום הפלילי-צבאי, וכן בתחומי המשפחה והמקרקעין, ונותן שירות בכל רחבי הארץ.עו"ד חן שירת במשטרת ישראל שנים רבות, בין היתר בתור ראש משרד תביעות וראש משרד חקירות, ועם פרישתו הפך לעו"ד אשר מייצג חשודים ונאשמים בעבירות סמים, המתה, נשק, מין, מרמה והונאה, רכוש ואלימות. עו"ד חן מייצג אסירים בפני ועדות שליש, נותן ליווי בחקירות משטרתיות וכן מטפל בייצוג חיילים בבתי הדין הצבאיים.עו"ד הראל עוסקת במתן ייעוץ משפטי ובטיפול בתיקי משפחה - תביעות נישואין, גירושים, מזונות אישה, מזונות ילדים ומדור, משמורת, תביעות אבהות, אלימות במשפחה, ידועים בציבור, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, הסכמי הורות משותפת, הליכי אימוץ, אפוטרופסות, צוואות וירושות. עו"ד הראל הינה מומחית בענייני משפחה ומגשרת. מאז הסמכתה ניהלה תיקים רבים הקשורים לענייני משפחה על כל הבטיהם. לעו"ד הראל נסיון רב בהופעות בבתי משפט לענייני משפחה ובניהול תיקי משפחה והיא עברה השתלמויות רבות בתחום דיני משפחה. כמו כן מטפלת עו"ד הראל בליווי פרויקטים של בניה, עריכת חוזים לרכישה או למכירה מקרקעין או נדל"ן (בתים, דירות, חנויות) יד ראשונה או מקבלן לרבות רכישת נכסים בהליכי כינוס נכסים. עו"ד הראל עוסקת ברישומי פרצלציה ורישום בתים משותפים והעברת זכויות במקרקעין בכל רחבי הארץ וכן בענייני תכנון ובניה.
עו"ד הראל כיהנה כיועצת משפטית בתחום דיני משפחה, בעמותה הישראלית לסיוע משפטי (ע"ר), אשר מעניקה סיוע משפטי למעוטי-יכולת וכמייצגת מחוז חיפה מול המפקח לענייני מקרקעין מטעם האגודה לתרבות הדיור והינה מרצה למשפט ולזכויות אדם וחברה בתכנית "שכר מצווה" של לשכת עורכי הדין.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב