מפיקים צבעים מצמחים
דף הבית  >>  >>  הרשם  |  התחבר
מאמרים

מפיקים צבעים מצמחים 

מאת    [ 02/02/2007 ]
מילים במאמר: 937   [ נצפה 11507 פעמים ]

 
 
מפיקים צבעים מצמחים

מקור מצוין לצבעים טבעיים נמצא אצלכם בגינה ובבית, שורשים, פרחים, זרעים, תבלינים ובלוטים הם רק מקצת החומרים מהטבע שמהם תוכלו להפיק צבעים. בוחרים את הצמח, הירק או הפרי על פי צבעם וכשהם בשלים ובשיא פריחתם. גזר למשל יפיק כתום חזק, גווני ירוק אפשר להפיק מעלים, דשא, חזזית ועלי סלק. גוונים שונים של צהוב מיוצרים מראשי שן הארי, עלי חרדל, פולי קפה ועלי אפרסק. חום אדמוני מפיקים מקליפות בצל, עלי תה ומגוון של קליפות עץ, ואוכמניות יתנו לכם סגול עמוק, אלו ועוד צבעים עומדים לרשותכם ואתם יכולים להשתמש בהם לצביעת אריגים, צמר, ונייר.

צבעים מן הצומח נמצאים בשימוש במשך דורות, ורק המצאתם של הצבעים (פיגמנטים) הסינטטיים, היוצרים צבעים מרהיבים גרמו לירידה משמעותית בשימוש של צבעים טבעיים. צבעים מהטבע יוצרים מגוון רחב של גוונים עשירים שאת רובם לא ניתן לשכפל מסיבות שונות, סוג האדמה שבהם גדלו הצמחים משפיע על הגוון שתקבלו, כמות החומר המקבע שמשתמשים גם הוא משפיע על הגוון. הסיר שבו התבשל הצבע קובע את גוון הצבע, למשל סיר עשוי ברזל גורם לגוון להיות אפרפר ואילו סירים עשויים מנחושת מפיקים צבעים חזקים יותר. עץ מסוים יכול לספק צבע מעליו, מקליפתו, מפירותיו ושורשיו, צמחים אחרים יפיקו את הצבע שאתם רואים, ולעומתם ישנם הצמחים שיפתיעו אתכם, כמו הסלק למשל, שיוצר צבע צהוב.

איסוף הצמחים
רוב הצמחים מוכנים לשימוש כשהם יבשים ומתכונים רבים לצביעה מציינים כמויות של חומר יבש, בדרך כלל צבעים מצמחים יבשים יפיקו צבעים עשירים יותר. דברים אלה נכונים בעיקר כשמדובר בשורשים וקליפות עץ, לעומתם הפרחים נותנים את התוצאות הטובות ביותר כשהם טריים ובשיא פריחתם. קליפות יש להסיר מהעץ בתחילת האביב לפני הופעת השרף, כמובן שיש להסיר קליפות רק מחלקי עץ שנגזמו, הורדת קליפה מעץ צומח עלולה להמיתו. השורשים לעומתם יהיו מוכנים בסוף הקיץ כשהצמח סיים את פריחתו. עלים כדאי לאסוף כשהם בוגרים, וצמחים אוספים כשהם יבשים ולא רטובים מגשם או טל.

הכנת התמצית, צבע
על מנת להוציא את הצבע מהצמח, או מפירות וירקות יש לחתוך לחתיכות קטנות ולהכניס למעבד מזון או מטחנת בשר, עם כמות מים שהיא כפולה מכמות החומר שהכנסתם. את התמצית הזאת מכניסים לתוך סיר עם 2-3 ליטר מים, מביאים לרתיחה ומורידים לאש קטנה כשכל העת בודקים שרמת המים נשארת אחידה, אם יש צורך, מוסיפים עוד מים. על מנת לקבל צבע חזק יותר, מאפשרים לתמצית לשבת עד למחרת. מסננים את התמיסה והיא מוכנה לשימוש, אם ברצונכם לחסוך את הסינון אפשר להרתיח את החומר בתוך שקית עשויה גרב ניילון או בד גבינה.

הכנת האריג לצביעה, קיבוע
על מנת לוודא שהצבע אכן ייקלט בבד ויחזיק מעמד יש להשרות את הבד בחומר מקבע, יש להשתמש במקבע המתאים לסוג האריג וסוג הצבע. אפשר להוסיף את המקבע לצבע עצמו בתהליך הצביעה אך עדיף להפריד בין התהליכים.

מקבע מלח, מיועד בעיקר לצבעים המופקים מתותים למיניהם כולל אוכמניות, מערבבים 1/2 כוס מלח עם 8 כוסות מים מהברז.

מקבע חומץ, מיועד לצבעים המופקים מצמחים, מערבבים חלק אחד חומץ עם ארבעה חלקים של מים מהברז.

מקבע אלומיניום אצטטי (Alum), מיועד בעיקר לצבעים המופקים מתבלינים ולכל הצבעים האחרים. כמות ה"אלום" נקבעת על פי משקל האריג, שוקלים את האריג ומוסיפים את ה"אלום" שמשקלו רבע ממשקל האריג.
משרים את האריג בתוך תמיסת הקיבוע ומביעים לרתיחה כשכול העת מערבבים את האריג עם כף עץ ומורידים לאש קטנה, מבשלים במשך 20 דקות ומוציאים את האריג מהמקבע וסוחטים. במשך כל התהליך יש לבדוק את רמת המים, אם רמת המים יורדת יש להוציא את האריג מהמים, להוסיף מים להביא לרתיחה ולהחזיר את האריג למקבע. כעת האריג מוכן לצביעה.

צביעת האריג
לאחר שמוציאים את האריג מהמקבע , סוחטים, ומכניסים מיד לתמצית הצבע שהכנו מבעוד מועד. מביאים שוב לרתיחה ומורידים מהאש. משרים את האריג כ-20-30 דקות עם ערבוב מתמיד כל העת, כשנראה שהצבע הגיע ליעדו מוציאים מהתמצית, שוטפים במים קרים ותולים במקום מוצל.
לקבלת צבע חזק יותר, אפשר להשאיר את הסיר עם האריג על אש קטנה עד שעה ואז להוציא מהתמצית ולחזור על אותו תהליך.

מוסלין, כותנה, צמר ומשי הם בדים אידיאליים לצבעים טבעיים וככל שהאריג בהיר יותר כך יראה הצבע טוב יותר.

חשוב, מומלץ להשתמש בכפפות במשך תהליך הקיבוע ותהליך הצביעה היות וחלק מהצבעים יכתימו את ידיכם. כמו כן כדאי לכסות את שטח העבודה בפלסטיק או בכמה שכבות עיתונים כדי לא להכתים את המשטח.

הערות: רצוי לשטוף אריגים חדשים במים לפני תחילת התהליך על מנת להסיר את האשפרה (חומר המצפה את הבד בתהליך הייצור) מהבד ולהכינו לקליטת הצבע. כמו כן יש לכבס אריגים אחרי הצביעה בנפרד כדי שלא יכתימו בגדים אחרים בכביסה.

תבלינים ליצירת צבעים

כורכום - יוצר צבע צהוב עמוק
פפריקה - יוצר כתום
כמון - יוצר צהוב בהיר
אבקת חרדל - יוצר צהוב
זרעי שבת - יוצר בז' עד חום
אבקת צ'ילי - יוצר כתום כהה עד אדום
פפריקה - יוצר אדום

צמחים פירות וירקות ליצירת צבעים

גוונים של כתום

עלי דפנה
קליפות בצל
חזזית (סוג של צמח)
גזר

גוונים של ורוד

תות שדה
סלק טרי
דובדבנים
פטל
ורדים ולבנדר בתוספת מיץ לימון ונענה משמשים כצבע ולימונדה

גוונים של חום

קליפות עץ אלון
עלי סמק
אגוז
שקיות תה
קפה
בלוטים
שושנת העמקים

גוונים של סגול

כרוב אדום
לבנדר
ענבים
אוכמניות
שורשי עץ דובדבן
תות

גוונים של אדום

פרי הסמק
שורש הסלק
עלי כותרת מוורדים
קליפות בצל אדום

גוונים של שחור ואפור

שורשי האירוס
עלי סמק

גוונים של ירוק

עלי תרד
עשב/דשא
סרפד
פטרוזיליה

גווני צהוב

זעפרן
קליפות בצל
פריחות ציפורני חתול
עלי ערגה
סלרי (כרפס)
קליפת עץ סמק
פרחי שן ארי
פרחי נרקיס

לסיכום
תהליך הצביעה אינו מדע מדויק, ועל כן לוקחים בחשבון שכל פעם שמנסים לצבוע אריג או כל דבר אחר מקבלים תוצאות שונות אפילו אם משתמשים באותם כמויות ובאותם תנאים. כמו שאמרנו בתחילת הדרך, כל גורם בתהליך משפיע על איכות הצבע ועל הגוון שמקבלים. על מנת להוכיח זאת, נעשה ניסיון עם שני סירים המכילים את אותה תמצית צבע עשויה מכרוב אדום, לאחד הסירים מוסיפים מקבע חומץ ולסיר השני מוסיפים אלומיניום אצטטי , הצבע שנוצר בסיר עם האלומיניום הוא כחול והצבע שיווצר בסיר עם החומץ הוא ורוד עתיק!













שלמה קרודו בוגר האקדמיה לאומנות של שיקגו כותב על יצירה, אומנות שימושית, עשייה עצמית וחומרים.
http://www.michzur.co.il
http://www.tivon.co.il
e-mail: krudo50@gmail.com
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

שליחת המאמר שלח לחבר  הדפסת המאמר הדפסת המאמר  קישור ישיר למאמר קישור ישיר למאמר  דווח מאמר בעייתי דווח על מאמר בעייתי  כתוב לכותב המאמר פניה לכותב המאמר  פרסום המאמר פרסום המאמר 

©2017
כל הזכויות שמורות

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
רשימת כותבים
כותבים מומחים
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים
פרסם אצלנו
לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
לבעלי אתרים:



מדיה חברתית:
חלון מאמרים לאתרך
תנאי שימוש במאמרים
ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS


מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב