עשבים תבלינים, מרפא ואוכל
דף הבית  >>  >>  הרשם  |  התחבר
מאמרים

עשבים תבלינים, מרפא ואוכל 

מאת    [ 31/01/2007 ]
מילים במאמר: 585   [ נצפה 5735 פעמים ]

 
 
השימוש בעשבים למרפא ולתבלין הוא עתיק יומין. הם מאפשרים לנו לגוון את המאכלים שלנו, מוסיפים טעם וריח מיוחדים, מפתחים וממריצים תיאבון, עוזרים לתהליך העיכול ואם כל זאת אינו מספיק הם גם מעשירים את תזונתנו בויטמינים, מינרלים, שמנים אתריים, כלורופיל ואנזימים.
אין ספק שארוחה בתוספת עשבי תיבול היא טעימה ומעניינת יותר.
בכדי לשמור על כל התכונות הללו יש להקפיד להשתמש בעשבים טריים בלבד (גם כאשר משתמשים בתבלין בצורתו היבשה, אם לא יהיה טרי הוא יחסר ארומה וטעם). רצוי מאד לקצוץ אותם ממש לפני השימוש. את העשבים הטריים יש להוסיף ממש בתום הבישול, כדי שלא יהרסו מהחום, את היבשים יש להוסיף כ-10 דקות לפני תום הבישול, כדי שישחררו את הארומה שלהם בזמן ולא ייבלעו בתוך התבשיל. ניתן לפזרם מעל המנה המוכנה, או לערבבם לאחר סיום הכנת המנה.
עשבים שאינם לשימוש מיידי יש לשמור במקרר בתוך שקית פלסטיק סגורה היטב (כדי שלא יירקבו), או לשים אותם בצנצנת כשהגבעולים במים.
עשבים מיובשים יש לשמור בצנצנות סגורות היטב. במקרים רבים טעמם אינו חזק כמו של הטריים (כמו בזיליקום), לעומת אחרים שדווקא הופכים מרוכזים יותר כשהם מתייבשים (כמו אורגנו).
מטרת השימוש בעשבים בבישול היא להדגיש את הטעם של התבשיל , לכן צריך למצוא את הכמות המתאימה לשימוש. אם מוסיפים יותר/ פחות מדיי זה עלול להשפיע לכיוונים שונים. התנסו!
ניתן להשתמש בעשבים לתיבול תבשילי תפוחי אדמה, דגנים, קטניות, בשר וכו', בסלטים טריים ומבושלים, בממרחים (כמו בטחינה למשל, נסו במקום הפטרוזיליה הקלאסית להשתמש בכוסברה או במיקס של עשבי העונה כמו רוקט, בזיליקום, אורגנו, זעתר, לימונית, עירית, עשב שום וכו'), ברטבים (רוטב פסטו קלאסי לספגטי מוכן מהרבה בזיליקום, שום, שמן זית ומעט מלח ופלפל. אפשר להוסיף קצת בלסמי ומעט סוכר חום), במרקים קרים על בסיס יוגורט ועוד.
כל אחד יכול לגדל עשבי תבלין ומרפא, אין צורך בגינה גדולה או בשטח מתאים. יש לי חברה שמגדלת בעציצים על המרפסת בתל- אביב בזיליקום, אורגנו, לימונית, פטרוזיליה, זוטה ועוד צמחים. במזג אוויר שלנו אפשר לגדל עשבים במשך כל השנה.
עשבי התבלין והמרפא יכולים להיות מתנות מקוריות ושימושיות וקל להכין עציצים כאלה לבד.
מעבר לשימוש הקולינרי בעשבים יש להם גם תכונות המעודדות ריפוי והטבה במצב בריאותי, "תרופות" טבעיות ונגישות המצויות כמעט בכל מטבח. ניתן להשתמש בהם באוכל או כתה:
פטרוזיליה: עוזרת לתהליך העיכול, מחזקת את פעילות הכבד, המרה והכליות, משתנת (יש לשים לב בשימוש לנוטלים תרופות לדילול הדם), מרגיעה כאבי מחזור, בשימוש חיצוני מועילה לבעיות עור.
כוסברה: טובה לעיכול, עוזרת כנגד גזים טוב גם לנשים מיניקות שילדיהם סובלים מגזים (לשימוש באוכל או כתה).
בזיליקום: מעורר תיאבון, מרגיע התכווצויות קיבה וגסטריטיס, אנטי דכאוני, מחטא ומכייח.
שמיר: משתן, מרגיע ועוזר לבעיות עיכול.
אורגנו: מכייח, מועיל לבעיות נשימה ועיכול, מרגיע עצבים (במיוחד אם מוסיפים לאמבט).
מנטה: מקלה על התכווצויות, מקררת (טובה לשימוש בימי הקיץ החמים כמשקה מרענן), מקלה על שלשולים ובחילות.
רוזמרין: מעורר, מחזק את הקיבה ואת מערכת החיסון, טוב למיגרנות, מאזן לחץ דם (יש להיזהר בשימוש במצבי לחץ דם גבוה), טוב לשתות בבוקר בתה עם דבש להמרצה בחורף.
טימין- קורנית: מכייח, טוב לבעיות במערכת הנשימה, עוזר לכאבי ראש, מחזק קיבה ומעיים.

כשהעשבים גדלים אני קוטפת אותם לפני הפריחה וטוחנת אותם בבלנדר עם שמן זית, שום ומעט מלח עשבים. אפשר להשתמש בהם מייד כרוטב לפסטה, ירקות וכו' או לשמור במקרר כממרח ללחם או לשימוש עתידי בתור רוטב.
נסו את העלים של האניס והשומר, של השום והבצל הירוק, הלימונית ועוד. אפשר לשלב מספר עשבים ביחד וליצור שילובים מעניינים.
אפשר להכין מטבלים לירקות, קרקרים, פיתות ועוד על בסיס טחינה, שקדיה, אגוזים, מיונז, יוגורט, שמן זית ועוד.
למשל, מטבל ע"ב יוגורט עם פטרוזיליה, שמיר, טימין, מיורן, אורגנו, שום ומעט מלחפלפל. נפלא עם ארטישוק או מקלות גזר/ סלרי/ קישואים/ גמבה/ מלפפון או עם כרובית טרייה / מבושלת.
בתיאבון,
ורד לב- מטפלת בתזונה
6372906-04 / 527755-058

ורד לב היא נטורופתית N.D., מדריכת הנקה ואם ל-2.
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור ועורכת ביקורי בית לפי הצורך.
כמו כן נותנת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מנהלת פורומים בנושאים אלו: "נטורופתיה למשפחה" http://www.blabla4u.com/sites/blabla4u/ForumsII.asp?ForumID=13687 "הורים וילדים" http://www.beok.co.il/SelectedForum.aspx?ForumID=41 וכותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

שליחת המאמר שלח לחבר  הדפסת המאמר הדפסת המאמר  קישור ישיר למאמר קישור ישיר למאמר  דווח מאמר בעייתי דווח על מאמר בעייתי  כתוב לכותב המאמר פניה לכותב המאמר  פרסום המאמר פרסום המאמר 

©2016
כל הזכויות שמורות

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
רשימת כותבים
כותבים מומחים
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים
פרסם אצלנו
לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
לבעלי אתרים:



מדיה חברתית:
חלון מאמרים לאתרך
תנאי שימוש במאמרים
ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS
כתיבת מאמרים

מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב