סוכר לבן זה פאסה
דף הבית  >>  >>  הרשם  |  התחבר
מאמרים

סוכר לבן זה פאסה 

מאת    [ 27/01/2007 ]
מילים במאמר: 864   [ נצפה 5367 פעמים ]

 
 
סוכר לבן זה פאסה, אז מה לשים בתה/קפה? יש סוכר חום כהה, סוכר דמררה, סוכר קנים, או אולי בכלל מולסה או דבש.
רב הבלבול במדף המתוקים, הבה ננסה לעשות קצת סדר.

נתחיל מהסוף- סוכר, בכל צורה שהיא, אינו דבר בריא!
המממ....... מעניין, אבל אני בכ"ז אוהבת סוכר ומתוק ומעוניינת להמשיך ולהשתמש בו.
טוב, אל תגידו שלא אמרתי לכם.

מקורו של הסוכר המוכר לנו הוא בקנה או בסלק סוכר.
במהלך ההיסטוריה אהב האדם לאכול דברים מתוקים, כמו פירות טריים ויבשים, דגנים בעלי מתיקות עדינה. עם התקדמות המהפכה התעשייתית הפך עיבוד קנה הסוכר לתהליך פשוט יחסית, מה שהפך את תעשיית הסוכר (קנה וסלק) לאחת התעשיות הגדולות והרווחיות בעולם.

הסוכר מופיע במגוון מזונות מוכנים: ממתקים, עוגות ומאפים, דגני בוקר, משקאות קלים, שוקולד, גלידות, קומפוטים, ריבות וחטיפים. כך שילד/ מבוגר אוכל בשנה הרבה יותר סוכר מאשר גופו באמת צריך והרבה יותר ממשקל גופו בסוכר.
מאחר ויש צורך בהרבה רכיבים תזונתיים- בעיקר ויטמין 1B- בכדי לעכל את הסוכר בגוף, צריכה עודפת של סוכר עלולה להוביל לחוסר איזון של רכיבי תזונה בגוף. חוסר איזון זה מוביל למחלות הקשורות לתזונה, כמו השמנה, סוכרת, בעיות עיכול ועד לרמת סיכון גבוהה למחלות לב וכלי דם, סרטן והתקפי לב. תתכן פגיעה במשק הסוכר בגוף שיכולה להוציאו מאיזון ולהוביל למצבי היפוגליקמיה ולבעיות קשות בשיניים, עקב השינוי בחומציות הפה המאפשרת לבקטריות לאכול את ציפוי השיניים.

ישנם סוגים שונים של סוכר וממתיקים נוספים, אסקור אותם בקצרה-

סוכר לבן- זהו הסוכר הפשוט והמוכר ביותר. הוא מורכב מ-2 מולקולות של גלוקוז ושל פרוקטוז (סוכר הפירות). סוכר זה, כאמור, הוא נטול כל ערך תזונתי מלבד הפחמימות הפשוטות שבו. הוא חסר סיבים, ויטמינים ומינרלים, מה שאומר שהוא יהיה מעמסה לגוף בתהליך העיכול שלו. הגוף יצטרך "להמציא" ויטמיני B עבור עיכולו, בעיקר 1B. מאחר ואלו אינם נאגרים בגוף, הם יילקחו ממזונות אחרים ויפגעו בתהליכים אחרים הדורשים את הויטמינים הללו.

סוכר פירות/ סוכר ענבים- זהו הפרוקטוז המופק מפירות. הוא מתוק פחות מהסוכר הלבן ולעתים משתמשים בו למאפים. בעבר המליצו להמתיק את מזון התינוקות עם סוכר ענבים, זאת מאחר ומתיקותו עדינה. מאד לא מומלץ להמתיק מזון לתינוקות. אפילו אם המתיקות עדינה.

סוכר חום- זהו סוכר שעבר תהליך אחד פחות בשרשרת העיבוד, מה שהשאיר אותו עם מעט ויטמינים ומינרלים. מאחר וזהו מוצר מעובד ומופרד הוא אינו ומלץ גם כן, אך הוא הרע במיעוטו. הוא בא ביחד עם הויטמינים הדרושים לעיכולו וכך אינו שודד מהגוף את הויטמינים הללו, או אולי נכון יותר יהיה לומר, שודד פחות.

סוכר חום כהה- ברוב המקרים זהו סוכר רגיל שהוסיפו לו צבע מאכל קרמל, או במקרה הטוב מעט מולסה. לא מומלץ לשימוש.

סוכר חום מסוג "דמררה"- סוכר בעל גרגירים זהובים. מכיל גם הוא קצת יותר ויטמינים ומינרלים מאשר הסוכר הלבן הפשוט.

סוכר קנים- סוכר בעל גבישים קטנים ודקיקים. זהו הסוכר הכי פחות מעובד והכי מומלץ לשימוש (אם כבר). מכיל יותר ויטמינים ומינרלים, מאחר והוא מוכן מסירופ סוכר קנים.

מולסה- זהו סירופ חום כהה המכיל את מה שמו?צא החוצה כשמעבדים את הסוכר. המולסה מכילה סידן, ברזל וויטמיני B (בעיקר 3B ). יש הבדלים קלים בין מולסה מסלק סוכר ומולסה מקנה סוכר.
ניתן להשתמש במולסה להמתקת עוגות ומאפים, גרנולה ודגני בוקר, למריחה על לחם ובתבשילים למיניהם.

דבש- מעבר לתכולת הפחמימות הגבוהה שבדבש הוא מכיל גם הרבה רכיבים תזונתיים, כמו חלבונים, חומצות שומן, ויטמינים, מינרלים וגם אנזימים, הורמונים, פולן.
כל אלו שמים את הדבש במקום גבוה ביותר ברשימת המזונות עתירי האנרגיה.
ישנם סוגים רבים של דבש כשההבדלים יכולים להיות קשורים לפרחים שמהם נאסף הצוף (פרחי הבר, הדרים, אקליפטוס, אבוקדו ועוד), או להתהליכי העיבוד של הדבש.
דבש טבעי הוא דבש שלא עבר חימום ומרקמו ישתנה בהתאם לטמפרטורה- הוא נוטה להתקשות בקור ולהיות נוזלי יותר בחום.
דבש שעבר חימום יהיה כמעט תמיד במצב נוזלי. החימום יכול להרוס ויטמינים ורכיבי תזונה אחרים.
אסור לתת דבש לילדים מתחת לגיל שנה, מחשש לזיהום הבוטולינום שיכול לגרום לפגיעה קשה במערכת העצבים ולשיתוק.

דבש/סירופ חרובים- זהו סירופ המוכן ממיצוי של החרובים, מתוק פחות מדבש או מסוכר. הוא עשיר בברזל וסידן. אפשר למצוא אותו בחנויות טבע. משמש לאפייה, בישול או להמתקת משקאות.

סילאן- זהו סירופ מתמרים, המכיל את כל מה שיש בתמרים סידן, ברזל, ויטמין A, ויטמיני B ו-C.
חשוב לשים לב לתכולת הרכיבים, מאחר ויש סילאן שאינו טבעי המכיל תוספות סוכר וחומרים נוספים.
סילאן טבעי מתמרים בלבד יש להשיג בחנויות טבע, או בסביבות פסח בחנויות הרגילות.

סירופ מייפל- זהו סירופ המוכן מעץ המייפל. גם כאן חשוב לוודא שהמקור הוא טבעי ולא סירופ "בטעם" מייפל עם המון סוכר וחומרים משמרים. ההבדל יורגש במחיר.
סירופ מייפל אמיתי מכיל מינרלים רבים וניתן להשתמש בו באפייה ובישול.

לתת דגנים ( malt )- זהו סירופ צמיגי המוכן מהתססה של דגנים שונים (חיטה, שעורה, אורז) ויכול לשמש להמתקת מאפים ותבשילים. מכיל סידן ורמות גבוהות יחסית של ברזל וויטמיני B.

סטיביה- זהו צמח בעל מתיקות טבעית מכינים ממנו ממתיק למשקאות חמים ומאפים. היתרון בו הוא שהוא טבעי לחלוטין במתיקותו וחסר ערכים קלוריים, מה שמאפשר לאנשים עם משק סוכר לא מאוזן להשתמש בו.
ניתן לגדל את הצמח לבד ולהשתמש בחליטה שלו, או למצות אותו. יש לקנות כממתיק בחנויות טבע ובשווקים.

ממתיקים מלאכותיים- חומרים תעשייתיים המיועדים לתת מתיקות למזונות ולמשקאות ללא ערכים קלוריים. אינם מומלצים לשימוש באופן רגיל, אלא אם כן יש צורך בריאותי (וגם אז כדאי יותר להתרגל ללא המתקה...).

לסיכום, אחזור למסקנה הסופית שהתחלתי איתה- סוכר, בכל צורה שהיא, אינו דבר בריא!
עדיף לא לצרוך סוכר בכלל, או רק במינונים קטנים. להתרגל לשתות את התה והקפה ללא סוכר, לאכול פירות טריים ומיובשים ולא הרבה דברי מתיקה ומאפים.
ורד לב היא נטורופתית N.D., יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ואם ל-3.
עוסקת בייעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה, בשילוב עבודת מודעות ועוד. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור.
מקיימת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מרצה בנושאי נטורופתיה, תזונה והנקה בקורסים והכשרות מקצועיות של תחומי ההיריון והלידה, במכללות לרפואה משלימה ועוד.
מדריכה בליגת לה לצ'ה ישראל.
חברה ב"אגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית" וב"איגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות".
כותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.

במשך שנים מנהלת פורומים שונים בנושאי נטורופתיה, הריון ולידה, הנקה ותזונה וכעת:

"נטורופתיה למשפחה" ,
והקבוצה בפייסבוק: "המטבח הפתוח של ורד לב"

ליצירת קשר: 052-8527755 veredavid@gmail.com
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

שליחת המאמר שלח לחבר  הדפסת המאמר הדפסת המאמר  קישור ישיר למאמר קישור ישיר למאמר  דווח מאמר בעייתי דווח על מאמר בעייתי  כתוב לכותב המאמר פניה לכותב המאמר  פרסום המאמר פרסום המאמר 

©2016
כל הזכויות שמורות

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
רשימת כותבים
כותבים מומחים
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים
פרסם אצלנו
לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
לבעלי אתרים:



מדיה חברתית:
חלון מאמרים לאתרך
תנאי שימוש במאמרים
ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS
כתיבת מאמרים

מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב