דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


אצת כלורלה - תוסף מזון או מזון על ? 

מאת    [ 22/10/2009 ]

מילים במאמר: 4927   [ נצפה 45652 פעמים ]

מהי כלורלה ?

 

כלורלה היא אצת-מיקרו חד-תאית בעל מבנה תא אאוקריוטי הגדלה במים מתוקים. היא נתגלתה בשנת 1890 על ידי המיקרוביולוג ההולנדי בייג'רניק (Beijernick). השם כלורלה נובע מהמילה היוונית "כלורוס" (chloros) שמשמעותה "ירקרק-צהבהב" ומהתוספת הלטינית "אלה" (ella) שמשמעותה "קטן". גודלו של תא כלורלה הוא רק 2-8 מיקרון (מיליונית המטר) ולכן לא ניתן לראות אותו בעין בלתי-מזוינת, אולם מדובר למעשה באורגניזם צמחי שלם. כמו כל התאים האאוקריוטים, תא הכלורלה מכיל גרעין מוגדר, אורגנלות נוספות, כגון מיטוכונדריה וכלורופלסטים, הוא מוקף על ידי דופן תא קשיחה. תאים מסוג זה מרכיבים את תצורות החיים העיליות כמו בני-האדם ומרבית הצמחים הגדלים בכדור-הארץ. כיוון שבמקרה של כלורלה תא זה צריך לספק את צרכיו של אורגניזם צמחי שלם, הוא עשיר בחומרי-תזונה רבים ומגוונים ועל כן נחשב למזון-על (superfood) עבור בני אדם ובעלי חיים אחרים.1,2

ההשערה הרווחת היא כי כלורלה היא הצמח החד-תאי הראשון בעולם בעל גרעין מוגדר ודופן תא, ובשל כך היא ככל הנראה החוליה הראשונה בשרשרת המזון. על בסיס השערה זו, ניתן להסיק כי כל תצורות החיים האחרות המוכרות לנו היום לא היו יכולות להתפתח ללא הכלורלה.1

שני המינים הנפוצים ביותר של כלורלה הם: Chlorlla pyrenoidosa ו- Chlorella vulgaris. ההבדלים בין שני מינים אלה מעטים, ושניהם נחקרו רבות. על כן ההתייחסות במאמר היא לשני המינים גם יחד.

חשוב להבדיל בין כלורלה לבין תוספי מזון אחרים המשווקים כ"אצות כחולות-ירוקות", דוגמת הספירולינה (Spirulina) ואצת הבר הכחולה-ירוקה (AFA - Aphanizomenon flos-aquae). אלו מוגדרים מבחינה ביולוגית למעשה כבקטריות (cyanobacterium), כיוון שהם יצור חד-תאי בעל מבנה תא פרוקריוטי, כלומר שאין לו גרעין מוגדר ואורגנלות אחרות המאפיינות תאים אאוקריוטיים.3

 

גידול והפקה של מוצרי כלורלה

 

הכלורלה זקוקה לכמות רבה של אור השמש על מנת לגדול ולהתרבות. בתנאי מחייה טובים, קצב ההתרבות שלה מהיר ביותר, ותא אחד של כלורלה יכול להתחלק לארבעה תאים בפחות מ-24 שעות.2

למרות שהיא גדלה באופן טבעי במים מתוקים, הכלורלה המשווקת לשימוש כתוסף מזון מגודלת באופן מבוקר בבריכות גדולות של מים עשירי מינרלים תחת חשיפה ישירה לקרני השמש. תהליך הגידול מתבצע תוך שמירה ובקרה על תנאים סניטאריים והיגיינה גבוהה וזאת כדי להבטיח שהכלורלה תהיה נקייה מזיהומים כלשהם.2

על מנת שבני אדם יוכלו לעכל את חומרי התזונה הרבים המצויים בכלורלה, פותח בשנת 1977 הליך מיוחד שבאמצעותו שוברים את דופן התא של האצה באופן מכאני אשר אינו מערב חום או שימוש באנזימים וכימיקלים. הליך ייחודי זה, אשר זכה לכינוי DYNO-Mill, אינו פוגם באיכות תכולת התא ומאפשר עיכול יעיל של מעל ל-85% מחומרי התזונה הרבים שבו. לאחר שבירת דופן התא טוחנים את האצות לאבקה, ובאמצעות מכשור מתקדם לוחצים את האבקה ליצירת טבליות.2

סטנדרט ייצור גבוה מבטיח כי הטבליות אינן מכילות שום חומר נוסף פרט לאבקת הכלורלה הטבעית.

 

 

שימושים תזונתיים ורפואיים עיקריים

 

כמקור עשיר ברכיבי תזונה רבים ומגוונים, אצת הכלורלה שימשה במזרח הרחוק כמרכיב תזונתי חשוב במשך שנים רבות. בשנים האחרונות, לאחר חשיפתה גם במערב, הופכת הכלורלה במהרה לאחד מתוספי המזון המוערכים ביותר בצפון אמריקה ובאירופה.

הכלורלה היא אחד הצמחים הנחקרים ביותר על ידי המדע המודרני. מאות המחקרים מ- 60 השנה האחרונות חשפו שורה של תכונות ושימושים רפואיים של אצה פלאית זו ושל מרכיביה השונים.

שימושיה השונים של הכלורלה כפי שנמצא במחקרים הם:

 


    • חיזוק, המרצה והסדרה של מערכת החיסון.
    • מניעת התפתחות זיהומים.
    • זירוז החלמתם של פצעים וכיבים.
    • הגנה מפני רעלנים וזירוז סילוקם מהגוף.
    • הגנה מפני נזקי קרינה.
    • הסדרת תהליכי העיכול ופעולת המעיים.
    • זירוז והמרצה של תהליכי גדילה תקינים ושיקום רקמות פגועות.
    • האטת קצב ההזדקנות ומניעת מחלות ניווניות.
    • פעילות נוגדת-גידולים, כולל גידולים סרטניים.
    • שיפור במצב וסיוע בהחלמה ממחלות כרוניות שונות כגון: פיברומיאלגיה, יתר לחץ דם, שבץ מוחי, סוכרת, עודף כולסטרול בדם, קוליטיס כיבית, אנמיה, עצירות כרונית.
    • תמיכה תזונתית לאוכלוסיות רבות ביניהן: צמחונים, ספורטאים, ילדים עם הפרעות התפתחות ו/או קשב וריכוז, מבוגרים וזקנים הסובלים ממחלות ניווניות, והסובלים מחסרים תזונתיים באופן כללי.

 

רכיבי התזונה המצויים בכלורלה

 

כאמור מכילה אצת הכלורלה מגוון רחב של רכיבי תזונה המשמשים את בני-האדם, חלקם אף חיוניים, כלומר הגוף אינו מסוגל לייצר אותם בעצמו. למעשה, בהשוואה למזונות צמחיים אחרים, הכלורלה היא אחד ממקורות המזון בעלי המגוון הרחב ביותר של רכיבי תזונה, וכן אחד ממקורות המזון המרוכזים ביותר על פני כדור-הארץ. ריכוז המרכיבים התזונתיים בכלורלה מאוזן באופן טבעי ומגיע בתצורתו הטבעית השלמה, וזאת בהשוואה לכלל תוספי התזונה המצויים כיום בבתי הטבע וחנויות הבריאות, אשר פותחו באופן מלאכותי ממרכיבים מבודדים ממקור טבעי או סינטטי.

 

חלבון

 

ריכוז החלבון בכלורלה מגיע לכ-60% והוא מכיל 19 חומצות אמינו, כולל את כל חומצות האמינו החיוניות. לא רק שריכזו של חלבון זה הוא גבוה יותר כמעט פי שלושה מריכוז החלבון בבשר מבעלי חיים כגון, עוף ובקר, אלא שנמצא כי זמינותו הביולוגית לגוף האדם גבוהה יותר מחלבון המגיע מן החי. הסיבה העיקרית לכך היא שמרבית החלבון באצת הכלורלה מצוי למעשה בתצורה של חומצות אמינו מבודדות, וזאת בהשוואה לתצורה המורכבת של חלבון המגיע מן החי, אותו הגוף צריך לפרק לפני שיוכל להשתמש בחומצות האמינו השונות המרכיבות אותו.4

 

חומצות שומן

 

ריכוז חומצות השומן בכלורלה הוא כ-11% והוא מכיל בין היתר גם חומצות שומן חיוניות (EFA) שונות. כ-20% מחומצות השומן באצת הכלורלה הן מסוג אומגה-3 (alpha-linolenic acids). בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים רבים המתייחסים לחשיבות הרבה שיש בצריכה של חומצות שומן מסוג אומגה-3 בתזונה היומיומית לתמיכה בתהליכים ותפקודים תקינים של הגוף, המוח והעצבים ולמניעה של מחלות נפוצות שונות כגון עודף כולסטרול וטרשת עורקים.5

 

חומצות גרעין

 

ריכוז חומצות הגרעין בכלורלה עולה על 3% מסך משקלה הכולל. היא מכילה 3% RNA וכן 0.3% DNA. זהו אחד הריכוז הגבוה ביותר של חומצות גרעין מבין תצורות החיים המוכרות לנו כיום.4 לצורך השוואה, בדגי סרדינים, שנחשבו עד לאחרונה כאחד מהמקורות המרוכזים ביותר של חומצות גרעין בטבע, ריכוזן אינו עולה על 0.6% מסך משקלם הכולל.1 ריכוז חומצות הגרעין בסרדינים גבוה עד פי 10 מזה שבשמרי בירה.4

כיוון שאצת הכלורלה הינה תא אאוקריוטי אשר מכיל גרעין תא מוגדר, היא מכילה כמות גבוהה יותר של חומצות גרעין מאשר הבקטריות המכונות "אצות כחולות-ירוקות" אשר להן מבנה תא פרוקריוטי אשר אינו מכיל גרעין.5

חומצות הגרעין (RNA/DNA) הן אבני הבניין המרכיבות את רצף ה- DNA ואחראיות למעשה על תהליכי גדילה, התחדשות ושיקום של תאים. מלאי חומצות הגרעין בגופנו הולך ופוחת עם השנים, ככל שאנו מתבגרים. ירידה בכמות חומצות הגרעין מובילה להאצת תהליכי ההזדקנות ולהחלשות של מערכת ההגנה החיסונית. היעדר פעילות גופנית, מתח נפשי, זיהום אוויר ומים ותזונה לקויה מובילים להפחתה מוגברת במלאי חומצות הגרעין בגוף.5

צריכה של חומצות גרעין עשויה לסייע בחיזוק מערכת החיסון בעיקר על ידי שיפור הפעילות של לימפוציטים מסוג T ו-B וכן של מאקרופאגים, ועל ידי כך לסייע במאבק כנגד פולשים מיקרואורגניזמים והתנוונות של תאים, כולל הופעתם של גידולים סרטניים.5

 

ויטמינים

 

תכולת הויטמינים באצת הכלורלה מגוונת ומרוכזת, והיא מכילה ויטמינים מסיסי שומן כגון, ויטמין E, K, ו-A וכן אלפא וביטא קרוטן (פרו-ויטמין A). בנוסף היא מכילה ויטמינים מסיסי מים רבים כגון: ויטמין C, ויטמין B1, B2, B3, B5, B6, חומצה פולית וכן ויטמין B12. לנתונים מדוייקים של ריכוז הויטמינים באצה ראה אנליזה המצורפת למאמר זה.

 

ויטמין B12

 

ויטמין זה הוא ככל הנראה המורכב ביותר מבחינת מבנהו הכימי מכל הויטמינים המוכרים לנו. במקרים רבים הוא מגיע בתצורה כימית אשר אינה זמינה מבחינה ביולוגית לגוף האדם. ויטמין B12 מצוי בריכוז גבוה יחסית בכבד בקר, וכן בשרירים, ומצוי בריכוז נמוך יותר בחלב ומוצריו. בהקשר זה חשוב להדגיש את החשיבות של צריכת ויטמין B12 בתזונה במיוחד בקרב צמחונים, וזאת כיוון שהימצאותו של ויטמין זה במזון מן הצומח נדירה וקיימת נטייה בקרב הצמחונים לפתח חסרים של ויטמין זה. אצת הכלורלה מכילה ריכוז גבוה באופן יחסי של ויטמין B12. ריכוז ויטמין זה באצה גבוה יותר מזה שבכבד בקר.1 גרם אחד של כלורלה מספק כ- 6.3 מק"ג של ויטמין B-12, הרבה יותר מהמינון היומי המומלץ על פי מדד ה-RDA (2.4 מק"ג). מנה יומית של כלורלה העומדת על כ-3 גרם, מספקת 787% מהתצרוכת היומית המומלצת של ויטמין B12.

חשוב להדגיש כי אצת הכלורלה נמצאה כמכילה את הויטמין B12 בתצורתו הפעילה, אשר הינה זמינה לגוף מבחינה ביולוגית (true vitamin B12 - cobamide).6 זאת בניגוד לבקטריות/אצות כחולות ירוקות האחרות אשר נמצא כי מרבית מתכולת הויטמין B12  שהן מכילות היא בתצורתו הלא-פעילה (Psuedovitamin B12)  ועל כן הוא אינו זמין לגוף מבחינה ביולוגית.3,7 המסקנה העולה מתוצאות המחקרים שנערכו בנושא היא כי מבין שלושת האצות שצוינו, כלורלה היא היחידה היכולה לשמש כתוסף תזונה המספק ויטמין B12 זמין במינון המומלץ עבור צמחונים.

 

מינרלים

 

תכולת המינרלים בכלורלה גם היא מגוונת ומרוכזת, וכוללת את מרבית המינרלים החשובים כגון, סידן, מגנזיום, אשלגן, נחושת, ברזל, אבץ ומנגן. במרבית המקרים האצה אינה מכילה יוד, או שתכולתו בה מזערית. תכולת הברזל באצה גבוהה ועומדת על 3.3 מ"ג לכל גרם של אצת כלורלה. מנה יומית של 3 גרם כלורלה מספקת כ-10 מ"ג ברזל, שמהווים 125% מהתצרוכת היומית המומלצת לגבר, וכ- 55% מזו המומלצת לאישה על פי המלצת ה-RDA. בשל כך, מסייעת אצת הכלורלה למנוע אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל, ובשילוב עם מרכיבי תזונה נוספים המצויים בה, מסייעת גם בטיפול באנמיה ובמצבים קליניים המאופיינים בחוסר דם על פי הרפואה הסינית המסורתית.8

 

כלורופיל

 

אצת הכלורלה מכילה את ריכוז הכלורופיל הגבוה ביותר מבין כל הצמחים והאצות הידועים. ריכוז הכלורופיל בכלורלה הוא כ-3% והוא גבוה פי שניים לפחות מריכוזו בבקטריה/אצה ספירולינה, ולפחות פי חמישה מאשר בעשבי החיטה והשעורה.5 כלורופיל משמש בצמח בתהליך הפוטוסינתזה, והוא דומה מאד במבנהו להמוגלובין. תכונותיו ופעולותיו נחקרו זה מכבר, והן ידועות היטב. הכלורופיל משמש בתהליכים שונים הקשורים בטיהור הגוף מרעלים, בעצירת התפתחות זיהומים בקטריאליים ופטרייתיים, מסייע במניעת ריחות רעים מהגוף, מפחית תהליכים דלקתיים שונים, ומסייע בבנייה והתחדשות של תאי דם אדומים ורקמות שונות, נוגד השפעות שליליות של קרינה, מקדם את שגשוג פלורת המעי, משפר את תפקודי הכבד ומפעיל אנזימים המייצרים ויטמינים מסיסי שומן שונים (E, A ו-K).5

 

פקטור הגדילה C.G.F (Chlorella growth factor)

 

זהו קומפלקס ייחודי המצוי בגרעין שבאצת הכלורלה ומורכב בעיקרו מפפטידים, חלבונים, חומצות אמינו, חומצות גרעין, פוליסכרידים, ומרכיבים נוספים. קומפלקס זה התגלה בראשית שנות ה-50' על ידי ד"ר פוג'ימאקי (Fujimaki) מהמרכז למחקר מדעי של הציבור בטוקיו.1 הוא מתקבל לאחר הליך מיצוי של האצה במים חמים הכולל טכניקות מיצוי מיוחדות כגון צנטריפוגה, ואקום, וייבוש בהקפאה. אצת כלורלה בתצורתה הטבעית, כלומר הלא מיובשת, מכילה כ-5% CGF.2,4

מחקרים בבעלי חיים הראו כי הוספה של התמצית למזונם של ארנבים, עכברים, חולדות ועופות הובילו לעלייה בקצב הגדילה שלהן בשיעור שנע בין 10-47% בהשוואה לחיות אחרות. כמו כן נמצא כי החיות שצרכו את התמצית היו פחות חשופות למחלות שונות וכי לא נצפו תופעות לוואי בלתי רצויות. עוד נמצא כי לאחר שהגיעו לבגרות מינית, שיעור ההריונות והלידות בקרבן היה גבוה יותר מאשר חיות אחרות.1 בשל ההשפעה שנצפתה בניסויים, כונתה התמצית בשם CGF. לאור התוצאות המרשימות שהתקבלו במחקרים אלו ניתן אישור מהרשויות היפניות לבצע מחקרים בבני אדם בכלורלה ובתמציות המתקבלות ממנה, ועליהם נדון בהמשך.

 

נוגדי-חמצון

 

כלורלה נמצאה כמכילה מספר מרכיבים הידועים כבעלי פעילות נוגדת-חמצון משמעותית, וביניהם ויטמין A, ביטא-קרוטן וויטמין E. בנוסף, היא נחשבת כמקור עשיר במיוחד בלוטאין (lutein), נוגד-חמצון רב-עוצמה הידוע כמיטיב במיוחד עם העיניים. צריכתו נמצאה כמסייעת בהפחתה משמעותית של הסיכון להתפתחות קטרקט בגיל מבוגר.9

 

תוצאות המחקר המדעי בכלורלה

 

כאמור, קיימים מחקרים מדעיים רבים שנערכו בכדי לבחון את תכונותיה והשפעותיה הרפואיות של אצת הכלורלה. במאמר זה נסקור את החשובים שבהם ונרכז אותם על פי תחומי המחקר השונים.

 

הגנה מפני רעלנים וזירוז סילוקם מהגוף

 

אחד הנושאים הנמצאים בכותרות בעת האחרונה הוא החשיבות של שמירה על איכות הסביבה מפני זיהום האוויר והמים וזאת כתוצאה מהפעילות של מפעלי תעשיה שונים במדינות המתועשות ברחבי העולם. מחקרים רבים מצביעים על כך כי כיום אנו חשופים לכמות עצומה של מגוון רעלנים ומתכות כבדות. אנו חשופים לחומרים רעילים אלו מהאוויר אותו אנו נושמים, מהמים אותם אנו שותים, ומהמזון אותו אנו אוכלים. ההנחה הרווחת כיום היא כי קשה מאד להימנע מחשיפה לחומרים אלו. על כן הדרך היחידה להתגונן מפני הצטברותם בגוף ולמנוע את הנזקים שהם עלולים לגרום היא על ידי נקיטת אמצעים תזונתיים אשר באמצעותם ניתן יהיה לעכב או לבלום את ספיגתם של הרעלנים השונים וכן לקדם ולזרז את סילוקם מן הגוף.10

מחקרים רבים מעידים על כך כי לצריכה של כלורלה יכולת לסייע בהתגוננות מפני הצטברות רעלנים שונים, חומרי הדברה ומתכות כבדות ולמנוע את הנזקים שעלולים להיגרם בעקבות החשיפה אליהם. נמצא כי רכיבים סיביים שונים בדופן התא של כלורלה הם בעלי יכולת להיצמד לרעלנים ומתכות כבדות, ובכך למנוע את ספיגתם ולאחר מכן לסלקם מהגוף.

 

דיוקסין (Dioxin) הוא שם שניתן לקבוצה של מזהמים סביבתיים המשתחררים בתהליך השריפה שמתבצעת במפעלי תעשייה שונים וכן בתהליך השריפה במזבלות. חומרים אלו נמצאו כגורמים למספר רב של השפעות שליליות, כולל השפעה קרצינוגנית, השפעה רעלנית על מערכת הרבייה, ועיכוב פעילות מערכת החיסון. חומרים אלו יציבים ביותר מבחינה כימית ועל כן מתפרקים בקצב איטי למדי. כמו כן הם מסיסים בשמן והדרך העיקרית להיחשף אליהם היא באמצעות המזון.

 

באירופה ובאמריקה הצפונית, בשר, ביצים ומוצרי חלב הם המקורות העיקריים לדיוקסין בעוד שביפן גורם החשיפה העיקרי אליהם הוא מאכלי-ים.11 בסדרה של מחקרים נמצא כי כלורלה גרמה להמרצת תהליך סילוק דיוקסין מהגוף של חולדות באמצעות הצואה12,13, ותוצאות דומות נצפו גם בעכברים.10 עוד נמצא כי כלורלה הייתה יעילה במניעת הצטברות דיוקסין בכבד באמצעות בלימת הספיגה והספיגה מחדש של דיוקסין ממערכת העיכול.10 התוצאות ממחקרים אלו מעידות על כך כי כלורלה פועלת גם בכדי למנוע את הספיגה של דיוקסין וכן מקדמת ומזרזת את סילוקו מהגוף.

בעיה נוספת הקשורה לדיוקסין היא הממצאים כי נשים בהריון שנחשפות לחומרים רעילים אלו מעבירות אותם באמצעות השליה אל העובר. זאת ועוד, דיקוסין נמצא גם בחלב האם של נשים מיניקות, בריכוז של עד פי 50 יותר מאשר ריכוזו בפורמולות הנקה שונות, וכי ריכוז זה גבוה פי 20 מהמינון היומי הנסבל על פי המלצת הארגון העולמי לבריאות (WHO).11 קיים צורך הכרחי למנוע את הנזקים שעלולים להיגרם מחשיפה מוקדמת זו של עוברים ותינוקות לחומרים רעילים מאין אלו, לא רק מכיוון שישנה חשיבות רבה ליניקת חלב-אם על פני פורמולות הנקה, אלא גם מפני שמחקרים מרמזים על כך שהעלייה הדרסטית במספר הילדים בעלי הפרעות ADHD וקשיי למידה עלולה להיות קשורה לחשיפה מוקדמת לדיוקסין.11 במחקר בבני-אדם אשר בדק את ההשפעה של כלורלה בהקשר זה נמצא כי חלב-האם בקרב נשים מיניקות אשר צרכו כלורלה במינון של 6 גרם ליום, החל מהשבוע ה- 12-16 של ההריון ועד ליום הלידה, הכיל 30% פחות דיוקסין מאשר קבוצת הביקורת.11 מחקר נוסף בעניין זה מצא כי לא רק שתוספת של כלורלה הפחיתה את רמות הדיוקסין בחלב-האם אלא שהיא גם הגדילה את ריכוז הנוגדנים מסוג IgA בחלב-האם. הימצאות נוגדנים אלו בחלב-אם ידועה כמפחיתה את סיכון התינוק ללקות בזיהומים.14

 

מחקרים נוספים הראו כי לכלורלה יכולת להגן מפני נזקים העלולים להיגרם מחשיפה למתכות כבדות. כלורופלסטים בדופן התא של האצה הם ככל הנראה האחראים ליכולת הגבוהה של האצה להיצמד ולנטרל מתכות כבדות.15 מחקר בעכברים הראה כי כלורלה שיקמה את העיכוב שנגרם למערכת החיסון בעקבות חשיפה לעופרת.15 בשנת 1975 קבוצה של חוקרים יפנים מצאה כי כלורלה הגבירה באמצעות השתן והצואה את קצב הסילוק של המתכת הרעילה, קדמיום, מבני-אדם שסבלו מהרעלה שנגרמה כתוצאה מחשיפה למתכת זו.16

 

מחקר משנת 1984 מצא כי כלורלה הגבירה לפחות פי שניים את קצב פינויו של חומר הדברה בשם כלורדקון (chlordecone) מגופן של חולדות. במחקר נמצאו שני מנגנונים להשפעה זו של כלורלה, פעילותו של מרכיב המצוי באצה בשם ספורופולנין (sporopollenin) וכן הפעילות של דופן התא של האצה.17

 

הגנה מפני קרינה

 

בתחילת שנות ה- 50' של המאה הקודמת פורסם מאמר במגזין Experientia בו דווח על שרקנים אשר קיבלתו תזונה עשירה בכלורופיל והראו עמידות מוגברת מפני קרני-X קטלניות.1

 

זירוז תהליכי גדילה והתפתחות תקינים בפעוטות וילדים

 

בשנת 1961, פירסם ד"ר יאמאגישי (Yamagishi) מאמר המתאר ניסוי שערך בפעוטות וילדים. הוא מצא כי הוספה של כלורלה לתזונה הובילה לשיפור תהליך הגדילה, בין היתר של שרירי הידיים והגב. כמו כן נמצא כי חלה ירידה בשכיחות של התקררויות ומחלות של מערכת הנשימה בקרב הילדים שצרכו את האצה.1

 

מחקר נוסף שהתפרסם בתחילת שנות ה-80' על ידי טוקויאסו (Tokuyasu) מצא כי ילדים שקיבלו תוספת של כלורלה ו- CGF לתזונה, ואשר היו פחות מפותחים בתחילת הניסוי מהילדים בקבוצת הביקורת, התפתחו בקצב מהיר יותר ובסיומו של הניסוי היו יותר מפותחים מאשר הילדים בקבוצת הביקורת.18

 

חשוב להדגיש כי כלורלה ו- CGF אינם ידועים כגורמים להשמנה בילדים ומבוגרים וכמו כן אינם גורמים לגדילה שאינה תקינה. הם מסייעים להאצת תהליכי גדילה תקינים ובמיוחד כאשר חל פיגור בקצב ההתפתחות הנורמאלי.4 בנוסף, מרכיבים שונים בכלורלה נמצאו דווקא כבעלי יכולת לעכב את קצב הגידול של גידולים ותאים סרטניים ועל כך נדון בהמשך.

 

חיזוק מערכת החיסון

 

בנוסף לחומרים בעלי יכולת היצמדות לרעלנים ומתכות כבדות, מכילה דופן התא של אצת הכלורלה גם חומרים פוליסכרידים בעלי מבנה מורכב. במספר מחקרים נמצא כי חומרים אלו ממריצים את ייצור האינטרפרון וכן את פעילות מערכת החיסון כנגד גידולים.5 ניסוי קליני בבני-אדם, שכלל 117 משתתפים, הראה כי תמצית של כלורלה המריצה את תגובת הנוגדנים בעקבות מתן חיסון כנגד שפעת בקרב המשתתפים שגילם היה מעל 55 שנים.19

 

מניעת התפתחות זיהומים

 

ממצאים ממספר מחקרים מעידים על יכולתה של אצת הכלורלה למנוע התפתחות זיהומים בקטריאליים באמצעות הגברת העמידות החיסונית אליהם. באחד המחקרים נמצאה תמצית מימית של כלורלה כמקדמת את העמידות החיסונית של עכברים מפני זיהום הנגרם על ידי החיידק Listeria monocytogenes. נמצא כי התמצית ממריצה את פעילות תאי מערכת החיסון המכונים natural killers לאחר 48 ו-72 שעות מהיווצרות הזיהום.20 התוצאות ממחקר זה וממחקרים קודמים מעידות על כך כי השפעה זו של התמצית קשורה ככל הנראה להגברת הייצור של אינטרפרון וכן להפעלה של מאקרופאגים אשר בעקבותיה הוגברה הפקתו של הציטוקין IL-12.20,21 במחקר אחר שבדק את ההשפעה של תמצית כלורלה בעכברים שנחשפו לזיהום הנגרם על ידי החיידק Escherichia coli נמצא כי בקרב העכברים שקיבלו את התמצית מספר החיידקים ירד לכשליש לאחר שלוש שעות מהחשיפה לזיהום. זאת בהשוואה לעלייה של פי 14 בכמות החיידקים בעכברים מקבוצת הביקורת כחמש שעות לאחר החשיפה לזיהום.22

בנוסף להשפעה של הכלורלה על עמידות מערכת החיסון כנגד זיהומים, האצה מכילה גם חומר, בשם כלורלין (chlorellin), שנתגלה בשנת 1944 כבעל פעילות אנטיביוטית.23

 

פעילות נוגדת גידולים וסרטן

 

סדרה של מחקרים נערכו לגבי הפעילות של כלורלה ומרכיבים שבודדו ממנה על גידולים. נמצא כי תמציות מימיות שונות של האצה מסדירות את התגובות החיסוניות כנגד גידולים. אחד המרכיבים שבודד מהתמצית ושנמצא כבעל פעילות נוגדת-גידולים הוא גליקופרוטאין בשם ARS-2.24 גליקופרוטאינים מהווים מרכיב עיקרי בדופן התא החיצונית. כמו כן הם מהווים אבני בניין ליצירת נוגדנים מסוגים שונים. בכלורלה הם מצויים גם כחלק מפקטור הגדילה CGF.

ניסוי קליני בבני-אדם שסבלו מגידול ממאיר במוח מצא כי הוספה של 20 גרם אבקת כלורלה ו- 150 מ"ג תמצית נוזלית של כלורלה ביום הובילה לתוצאות טובות מן הצפוי בקרב המשתתפים הצעירים ו/או אלו שהגידול אצלם היה קטן יותר.2

 

ממצא חשוב נוסף בהקשר לפעילות הכלורלה כנגד גידולים הוא שהיא עשויה גם לסייע במניעת תופעות לוואי כתוצאה מטיפולים כימותרפיים בחולי סרטן וזאת מבלי לפגוע בפעילות נוגדת-הגידול של החומרים הכימותרפיותיים.25 אם נוסיף לכך את השפעתה החיובית על תמונת הדם, הן מבחינת כדוריות הדם האדומות והן הלבנות, אזי שכלורלה עשויה לשמש כתוסף מזון מצוין עבור חולי סרטן במקביל לטיפולים כימותרפיים.

 

פעילות נוגדת-אלרגיה

 

תמצית מימית של כלורלה אשר ניתנה לעכברים, עיכבה את ייצור הנוגדנים מסוג IgE אשר נוצרו כנגד קזאין של חלב. התמצית הביאה להגברת הפעילות של ציטוקינים מסוג Th1 השייכים לזרוע התאית של מערכת החיסון ובכך השיבה את האיזון במערכת החיסון בין פעילות הזרוע ההומורלית והזרוע התאית. משמעות הדבר כי התמצית עשויה להיות יעילה במניעת מחלות על רקע אלרגי כתוצאה מחוסר איזון ופעילות מוגברת של הזרוע ההומורלית (Th2) של מערכת החיסון.26 חוסר איזון זה הינו אופייני לסובלים ממחלות אלרגיות שונות.27

 

מחקר קנדי שהתפרסם בשנת 2005 מצא כי מקטע מתמצית של כלורלה פעל כנגד אאוזינופילים המעורבים בפעילות אלרגית במערכת הנשימה של עכברים. בתנאי מעבדה נמצא כי מקטע זה עיכב את ייצור הציטוקינים על ידי תאי מאסט. ציטוקינים אלו מיוצרים בעקבות פעילות של נוגדנים מסוג IgE. הממצאים ממחקר זה מרמזים על כך כי תמצית כלורלה ו/או המקטע שהופק ממנה עשויים להועיל בטיפול בדלקות על רקע אלרגי.28

 

השפעה היפוגליקמית

 

עוד בשנת 1971 הוצגה השפעתה ההיפוגליקמית של אצת הכלורלה במודל של סוכרת בחולדות (נגרמה באמצעות הזרקת Alloxan).29 במטרה לחקור את מנגנון הפעולה של כלורלה בהקשר זה התבצעו מספר מחקרים נוספים בשנים האחרונות. מחקר שנערך בטייוואן ופורסם בשנת 2003 מצא כי מתן של אבקת כלורלה לחולדות סכרתיות (נגרמה באמצעות הזרקת STZ) במשך 11 שבועות, הביא לירידה ברמות hemoglovin A1c באופן משמעותי מבחינה סטטיסטית, אולם לא חל כל שינוי בריכוז הגלוקוז בדם.30 במחקר זה נמצא גם כי הפעילות נוגדת-החמצון של האצה עשויה למנוע הסתבכויות של סוכרת כגון קטרקט. במחקר עדכני שפורסם בשנת 2006 מצאו החוקרים הסבר להשפעה ההיפוגליקמית של אצת הכלורלה בחולדות. במחקר נמצא כי האצה הגבירה את קליטת הגלוקוז בכבד בקרב החולדות הסוכרתיות וזאת בהשוואה לחולדות שטופלו במים בלבד ושימשו כביקורת.29

 

השפעה היפוכולסטרולמית

 

ההשפעה ההיפוכולסטרולמית של כלורלה נבחנה במגוון מינים של האצה וביניהם גם Chlorella vulgaris ו- Chlorella pyrenoidosa.31 מחקר יפני שפורסם בשנת 2001 מצא כי אבקה של האצה הפחיתה את רמות הכולסטרול בדם ובכבד של חולדות.32 מחקר עדכני של אותה קבוצת מחקר שפורסם בשנת 2007 מצא כי מנגנון הפעולה של האצה הוא באמצעות השפעה על האנזים CYP7A1 אשר הינו האחראי העיקרי לסינתזה של חומצות מרה מכולסטרול.31

 

סיוע בטיפול ביתר לחץ דם

 

מחקר יפני שהתפרסם בשנת 2006 מצא כי תוספת לתזונה של כלורלה מנעה את העלייה בלחץ הדם והפחיתה את השכיחות של שבץ מוחי בקרב חולדות בעלות פגם גנטי הגורם להם לפתח לחץ דם גבוה וללקות בשבץ מוחי. כמו כן נמצא כי אורח החיים הממוצע של החולדות שקיבלו את תוספת הכלורלה היה גבוה מאשר אלו בקבוצת הביקורת.33

 

בשנת 2001 התפרסם ניסוי קליני בבני-אדם, שנערך בארה"ב  ואשר כלל 24 משתתפים אשר סבלו מלחץ דם גבוה ורובם טופלו בתרופות. במהלך הניסוי המשתתפים הפסיקו את הטיפול התרופתי והחלו לצרוך 10 גרם ליום של כלורלה וכן 100 מ"ג של תמצית נוזלית של האצה. הנתון המעניין הראשון שנרשם הוא שלאחר חודש לא חלה החמרה ברמת לחץ הדם למרות הפסקת הטיפול התרופתי. הנתון השני הוא שלאחר חודשיים של טיפול 38% מהמשתתפים הציגו שיפור מסוים ברמת לחץ הדם וכי בקרב 29% מהם לחץ הדם נשאר יציב. המסקנה היא כי העובדה ששני-שליש מהמטופלים הציגו יציבות או שיפור קל במצב לחץ הדם חודשיים לאחר הפסקת הטיפול התרופתי מעידה על כך כי הוספת הכלורלה לתזונה הועילה או לפחות שמרה את רמת לחץ הדם תחת שליטה.34

 

הקלה במקרים של פיברומיאלגיה

 

מסיכום התוצאות של שני ניסויים קליניים בבני-אדם אשר סבלו מפיברומיאלגיה, ואשר אחד מהם נערך בתנאי סמיון-כפול וכלל קבוצת ביקורת שקיבלה פלסבו, עולה כי הוספת כלורלה במינון של 10 גרם ליום ובנוסף 100 מ"ג של תמצית נוזלית של האצה סייעה להקלה בכאבים ובסימפטומים נוספים בקרב מרבית המשתתפים במחקרים.34

 

טיפול בכיבים עיכוליים

 

מחקר שהתפרסם בשנת 1997 מצא כי אבקה של כלורלה מנעה את היווצרותם של כיבים עיכוליים כתוצאה מסטרס במודלים שונים בבעלי חיים.35 בניסוי קליני שנערך בבני-אדם ואשר כלל שמונה משתתפים אשר סבלו מדלקת מעי כיבית ברמה קלה עד בינונית נמצא כי כל השמונה, אשר זכו לתוספת של 10 גרם כלורלה ליום וכן 100 מ"ג תמצית נוזלית של האצה, חוו הקלה אובייקטיבית בסימפטומים ובנוסף דיווחו על שיפור סובייקטיבי במצבם. תוצאות המחקר היו משמעותיות מבחינה סטטיסטית והמסקנה היא כי כלורלה יעילה ביותר לטיפול בדלקת מעי כיבית.34

 

שיפור תהליכי עיכול

 

אצת הכלורלה מכילה מספר מרכיבים אשר מסייעים לתפקוד מערכת העיכול. התכולה של אנזימים עיכוליים כגון, chlorophyllase  ו- pepsin, סיבים תזונתיים וריכוז הכלורופיל הגבוה תורמים לסילוק ריחות לא נעימים מהפה וכן העולים מן הצואה. הסיבים המרכיבים את דופן תא הכלורלה משמשים כסיבים תזונתיים וממריצים את פריסטלטיקת המעיים. על ידי כך מסייעת הכלורלה בהקלה על עצירות כרונית.4

קיים תיעוד בספרות המחקרית על כך שהוספה של כלורלה לתרבית של החיידק הידידותי מסוג Lactobacillus הובילה להכפלת קצב ההתרבות שלו פי ארבע מהקצב הרגיל. מכאן ניתן להסיק כי כלורלה תורמת לשגשוג החיידקים הפרו-ביוטיים במעי ועל ידי כך מסייעת למנוע התפתחות יתרה של פתוגנים נפוצים כגון הפטרייה/שמר קנדידה אלביקנס (Candida albicans).4

 

שיפור הסיבולת במאמץ פיזי

 

ממחקר שנערך בקוראיה והתפרסם בשנת 2006 עולה כי תוספת של כלורלה לתזונה של עכברים שיפרה את ביצועי השחייה שלהם בהשוואה לעכברים מקבוצת הביקורת. החוקרים הסיקו כי הוספת כלורלה לתזונה עשויה לשפר את הסיבולת במאמץ פיזי.36

סיכום      

 

אצת הכלורלה מהווה תוסף מזון טבעי, מרוכז ובעל הרכב מאוזן המכיל קשת רחבה של חומרי תזונה, חלקם חיוניים לתפקוד תקין ולקידום הבריאות. כמו כן, שימוש בכלורלה עשוי לסייע בטיפול במגוון רחב של בעיות רפואיות הנפוצות כל כך בעידן המודרני. בנוסף, היכולת של אצת הכלורלה לנטרל רעלנים ומתכות כבדות וכן לזרז את סילוקם מהגוף, הופכת אותה להרבה יותר מתוסף מזון, והיא בהחלט מצדיקה את ההגדרה שדבקה בה במערב, כמזון על של ממש. ההקבלה שעשה הולמס בספרו בין התפתחות אצת הכלורלה במעיינות הטבעיים של מים מתוקים עוד עם התהוותם הראשונית של תצורות החיים האאוקריוטיות בכדור הארץ, ובין התפתחותו של עובר ברחם אמו,8 מתארת באופן מושלם את הייחודיות שבאצה זו ומציגה זווית נוספת ומעניינת להבנה של מגוון התכונות וההשפעות שיש לאצה פלאית זו על בני-האדם ושאר בעלי החיים בעולמנו כיום.

 

 

 

References

 

1.             Lee WH, Rosenbaum M. Chlorella. McGraw-Hill, 1987.

2.             Merchant R, Andre C. Dietary supplementation with Chlorella pyrenoidosa produces positive results in humans with cancer or suffering from certain common chronic illnesses. JANA 2001;4(2):31-8.

3.             Miyamoto E, Tanioka Y, Nakao T, Barla F, Inui H, Fujita T, Watanabe F, Nakano Y. Purification and characterization of a corrinoid-compound in an edible cyanobacterium Aphanizomenon flos-aquae as a nutritional supplementary food. J Agric Food Chem. 2006 Dec;54(25):9604-7.

4.             Ley BM. Chlorella. Detroit Lakes, MN, U.S.A: BL Publications, 2003.

5.             Pitchford P. Healing with whole foods. Berkeley, California, U.S.A: North Atlantic Books, 2002.

6.             Kittaka-Katsura H, Fujita T, Watanabe F, Nakano Y. Purification and characterization of a corrinoid compound from Chlorella tablets as an algal health food. J Agric Food Chem. 2002 Aug;50(17):4994-7.

7.             Watanabe F, Takenaka S, Kittaka-Katsura H, Ebara S, Miyamoto E. Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2002 Oct;48(5):325-31.

8.             Holmes P. The energetics of Western herbs. Cotati, CA, U.S.A: Snow Lotus Press, Inc., 2007.

9.             Christen WG, Liu S, Glynn RJ, Gaziano JM, Buring JE. Dietary carotenoids, vitamins C and e, and risk of cataract in women: A prospective study. Arch Ophthalmol. 2008 Jan;126(1):102-9.

10.           Takekoshi H, Suzuki G, Chubachi H, Nakano M. Effect of Chlorella pyrenoidosa on fecal excretion and liver accumulation of polychlorinated dibenzo-p-dioxin in mice. Chemosphere. 2005 Apr;59(2):297-304.

11.           Nakano S, Noguchi T, Takekoshi H, Suzuki G, Nakano M. Maternal-fetal distribution and transfer of dioxins in pregnant women in Japan, and attempts to reduce maternal transfer with Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplements. Chemosphere. 2005 Dec;61(9):1244-55.

12.           Morita K, Matsueda T, Iida T, Hasegawa T. Chlorella accelerates dioxin excretion in rats. J Nutr. 1999 Sep;129(9):1731-6.

13.           Morita K, Ogata M, Hasegawa T. Chlorophyll derived from Chlorella inhibits dioxin absorption from the gastrointestinal tract and accelerates dioxin excretion in rats. Environ Health Perspect. 2001;109(3):289-94.

14.           Nakano S, Takekoshi H, Nakano M. Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin a concentrations in breast milk. J Med Food. 2007 Mar;10(1):134-42.

15.           Queiroz ML, Rodrigues AP, Bincoletto C, Figueiredo CA, Malacrida S.Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes. Int Immunopharmacol. 2003 Jun;3(6):889-900.

16.           Hagino N, Ichimura S. Effect of chlorella on fecal and urinary cadmium excretion in "Itai-itai" disease. Nippon Eiseigaku Zasshi. 1975 Apr;30(1):77.

17.           Pore RS. Detoxification of chlordecone poisoned rats with chlorella and chlorella derived sporopollenin. Drug Chem Toxicol. 1984;7(1):57-71.

18.           Tokuyasu M. Examples of diets for infants' and childrens' nutritional guidance, and their effects of adding chlorella and C.G.F. to food schedule. Jpn. J. Ntr. 1983;41(5):275-83.

19.           Halperin SA, Smith B, Nolan C, Shay J, Kralovec J. Safety and immunoenhancing effect of a Chlorella-derived dietary supplement in healty adults undergoing influenza vaccination: Randomized, double-blind, placebo-controlled trial. CMAJ 2003 Jul;169(2):111-7.

20.           Queiroz ML, Bincoletto C, Valadares MC, Dantas DCM, Santos LMB. Effects of Chlorella vulgaris extract on cytokines production in Listeria monocytogenes infected mice. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2002 Aug;24(3):483-96.

21.           Hasegawa T, Kimura Y, Hiromatsu K, Kobayashi N, Yamada A, Makino M, Okuda M, Sano T, Nomoto K, Yoshikai Y. Effect of hot water extract of Chlorella vulgaris on cytokine expression patterns in mice with murine acquired immunodeficiency syndrome after infection with Listeria monocytogenes. Immunopharmacology 1997 Jan;35(3):273-82.

22.           Tanaka K, Koga T, Konishi F, Nakamura M, Mitsuyama M, Himeno K, Nomoto K. Augmentation of host defense by a unicellular green alga, Chlorella vulgaris, to Escherichia coli infection. Infect Immun. 1986 Aug;53(2):267-71.

23.           Pratt R et al. Chlorellin, an antibiotic substance from Chlorella. Science 1944;99:351-2.

24.           Hasegawa T, Matsuguchi T, Noda K, Tanaka K, Kumamoto S, Yukihiro S, Yoshikai Y. Toll-like rceptor 2 is at least partly involved in the antitumor activity of glycoprotein from Chlorella vulgaris. Int Immunopharmacol. 2002;2(4):579-89.

25.           Konishi F, Mitsuyama M, Okuda M, Tanaka K, Hasegawa T, Nomoto K. Protective effect of an acidic glycoprotein obtained from culture of Chlorella vulgaris against myelosuppression by 5-fluorouracil. Cancer Immunol Immunother. 1996 Jun;42(5):268-74.

26.           Hasegawa T, Ito K, Ueno S, Kumamoto S, Ando Y, Yamada A, Nomoto K, Yasunobu Y. Oral administration of hot water extracts of Chlorella vulgaris reduces IgE production against milk casein in mice. Int J Immunopharmacol. 1999 May;21(5):311-23.

27.           Abramovits W. Atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol 2005;53:S86-93.

28.           Kralovrc JA, Power MR, Liu F, Maydanski E, Ewart HS, Watson LV, Barrow CJ, Lin TJ. An aqueous Chlorella extract inhibits IL-5 production by mast cells in vitro and reduces ovalbumin-induced eosinophil infiltration in the airway in mice in vivo. Int Immunopharmacol. 2005 Apr;5(4):689-98.

29.           Cherng JY, Shih MF. Improving glycogenesis in Streptozocin (STZ) diabetic mice after administration of green algae Chlorella. Life Sci. 2006 Feb;78(11):1181-6.

30.           Shibata S, Natori Y, Nishihara T, Tomisaka K, Matsumoto K, Sansawa H, Nguyen VC. Antioxidant and anti-cataract effects of Chlorella on rats with streptozotocin-induced diabetes. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2003 Oct;49(5):334-9.

31.           Shibata S, Hayakawa K, Egashira Y, Sanada H. Hypocholesterolemic mechanism of Chlorella: Chlorella and its indigestible fraction enhance hepatic cholesterol catabolism through up-regulation of cholesterol 7alpha-hydroxylase in rats. Biosci Biotechnol Biochem. 2007 Apr;71(4):916-25.

32.           Shibata S, Oda K, Onodera-Masuoka N, Matsubara S, Kikuchi-Hayakawa H, Ishikawa F, Iwabuchi A, Sansawa H. Hypocholesterolemic effect of indigestible fraction of Chlorella regularis in cholesterol-fed rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2001 Dec;47(6):373-7.

33.           Sansawa H, Takahashi M, Tsuchikura S, Endo H. Effect of chlorella and its fractions on blood pressure, cerebral stroke lesions, and life-span in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2006 Dec;52(6):457-66.

34.           Merchant RE, Andre CA. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Altern Ther Health Med. 2001 May-Jun;7(3):79-91.

35.           Tanaka K, Yamada A, Noda K, Shoyama Y, Kubo C, Nomoto K. Oral administration of a unicellular green algae, Chlorella vulgaris, prevents stress-induced ulcer. Planta Med. 1997 Oct;63(5):465-6.

36.           An HJ, Choi HM, Park HS, Han JG, Lee EH, Park YS, Um JY, Hong SH, Kim HM. Oral Administration of Hot Water Extracts of Chlorella Vulgaris Increases Physical Stamina in Mice. Ann Nutr Metab. 2006; 50(4): 380-6. 

 

 

איתי רפאל אורון
הרבליסט קליני ומומחה לרפואת צמחים
http://www.shalemherbs.com




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב