דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


ניהול קונפליקטים-רקע היסטורי 

מאת    [ 21/10/2009 ]

מילים במאמר: 547   [ נצפה 3451 פעמים ]

א.        ניהול קונפליקטים- רקע היסטורי

 

"...ויצא איש הביניים ממחנות פלשתים, גלית שמו מגת, גבהו שש אמות וזרת ; וכובע נחושת על ראשו ושריון קשקשים הוא לבוש ומשקל השריון חמשת-אלפים שקלים נחושת ; ומצחת נחושת על רגליו וכידון נחושת בין כתפיו ; וחץ חניתו כמנור אורגים ולהבת חניתו שש-מאות שקלים ברזל ונושא הצינה הולך לפניו...."

"....וילבש שאול את דוד מדיו ונתן קובע נחושת על-ראשו וילבש אותו שריון ; ויחגור דוד את חרבו מעל מדיו ויואל ללכת כי לא ניסה...."

"...ויקח מקלו בידו ויבחר-לו חמישה חלוקי-אבנים מן הנחל וישם אותם בכלי-הרועים אשר לו ובילקוט, וקלעו בידו. ויגש אל הפלשתי..."

(שמואל א' פרק יז')

 

בראשית נלחם אדם ברעהו, קין הרג את הבל. אנשים נלחמו זה בזה באופן אישי בקבוצות, או ב"חמולות" קטנות. ככל שהתפתחה הציוויליזציה והארגון החברתי גדלה היכולת לגייס כמות רבה יותר של משתתפים לעימותים. כך נוצרו ה"צבאות" המאורגנים הראשונים תחילה של שבטים, אחר כך ערים ולבסוף מדינות וקבוצות דתיות. העימותים היו טוטאליים- הצד המובס הושמד כולו או שועבד. במקרים ספורים בהיסטוריה אנו נתקלים בדרך שונה לקביעת הצד המנצח. דוגמה טובה לכך היא צמצום העימות להתמודדות מזוינת בין שני נציגים בלבד. דוד וגולית היו כאלה וגם ביוון הקדומה היו מקרים בהם הקרב הוכרע בדרך זו.

 

הניצחון ניתן בעבר, לרוב, לצד המאורגן יותר שיכל לגייס את העצמה הרבה ביותר ולשלוט באופן מושכל על הפעלת הכוח. עוצמה כלכלית אפשרה קניית חיילים, ציודם ותפעולם. צבא השכירים של פיליפוס ואלכסנדר מוקדון יצר את האימפריה ההלניסטית. כך גם היה עם האימפריה הרומית שבאה אחריה. כוחות קטנים ומאומנים שנצלו טקטיקות יכלו לנצח בקרבות בודדים. גדעון במלחמתו במדיינים, יהודה המכבי בקרב אמאוס וחניבאל במסעו ההרואי. כולם נצחו בקרב אך הובסו לבסוף במלחמה מול כוח מאורגן ובעל עוצמה עדיפה.

 

בתקופות שבין מלחמות העולם, החלו מגמות של העצמת חשיבותה של ה"טכנולוגיה" על חשבון החי"ר הושם דגש רב על פיתוח חיל האוויר השריון והארטילריה. הביטוי הקיצוני ביותר לכך היה בתו"ל (תורת לחימה) של גרמניה הנאצית. האסטרטגיה הגרמנית סמכה על מלחמת בזק מבוססת שריון וכוחות אוויריים. אולם ההסתבכות בסטלינגרד ואחריה "הקרב על ברלין" חשף את החולשה שלהם בלחימה עירונית כך הוכח כי קיים מגוון רחב של משימות אופרטיביות וטקטיות  שעוצבות  ממונעות אינן יכולות לבצע ביעילות ללא שיתוף הדוק עם יחידות החי"ר, או ללא פעולה מכינה של אלו. הדבר אמור לגבי פריצה של מערכים מבוצרים או בקרבות הגנה. כמו כן הוכיחה לנו ההיסטוריה שישנם מתארים בהם אין כל יכולת לממש את "עוצמת הטכנולוגיה". כך היה בג'ונגלים של קוראה וויאטנם ונמשך היום בסמטאות שכם ובגדד.

גד מה-טוב
מנכ"ל
מה-טוב פתרונות המחשה בע"מ
http://www.mathov.co.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב