אלרגיות ופריחות בראי של הרפואה הסינית
דף הבית  >>  >>  הרשם  |  התחבר
מאמרים

אלרגיות ופריחות בראי של הרפואה הסינית 

מאת    [ 07/08/2009 ]
מילים במאמר: 745   [ נצפה 2157 פעמים ]

 
 
גליון אביב מרץ 2009
רפואה סינית עתיקה היום - האביב בגופנו

אם נתבונן על התהליכים הפוקדים את הטבע במהלך השנה, נוכל לראות כי בכל תקופה מתרחשים תהליכים שונים. תהליכים אלו פוקדים את גופנו בהתאמה.
תקופת האביב הפוקדת אותנו עתה, הינה תקופה של התחדשות, נביטה וצמיחה. זוהי תקופה של עוצמה שבה הדברים עולים מעלה, יוצאים החוצה ונגלים מחוץ לאדמה. כך גם חג הפסח החל במועד זה, מבטא תקופה חדשה בחייו של העם היהודי.
ע"פ הרפואה הסינית, תקופה זו מקושרת לאלמנט/יסוד הנקרא יסוד העץ. זהו יסוד אשר מתאר במהותו כוח של פריצה וגדילה עם יכולת התחדשות ולבלוב. יסוד המאופיין בהרבה תנועה כמתרחש בטבע בתקופה זו.
אחד האברים המקושרים ע"פ הרפואה הסינית ליסוד זה הינו איבר הכבד. איבר זה הנחשב ברפואה המערבית כאחד האברים החשובים וכבית החרושת ליצורם של רכיבים רבים, קשור גם לניקוי וחידוש הדם. תפקוד המבטא קשר מעניין בין יכולת ההתחדשות של יסוד העץ, לאיבר הכבד המערבי.
האביב זהו זמן נהדר לשימוש וניצול המאגרים והרעיונות אשר נצברו בחורף, זמן טוב להתחיל בשינוי רענן ומחדש. בתקופה זו ישנה חשיבות רבה לפעילות גופנית (תנועה אשר מניעה את אנרגיית הכבד), שהייה בטבע ואכילת מזון התורם לניקוי הכבד ולחידוש כוחותיו. כאשר גוף האדם מאוזן עם הסובב אותו, לרוב תקופה זו תעבור ללא הפרעות.
אולם, אי הבנה של השינויים הנדרשים בעונה זו, היצמדות לתזונה העשירה, המחממת והכבדה יחד עם חוסר התנועה של תקופת החורף יגרום לפער בין השינוי המתרחש בטבע למצבו הפנימי של האדם. דבר זה עלול ליצור חוסר איזון באנרגיית הכבד והאדם יחווה סימפטומים המערבים לרוב רקמות אשר הינן בעלות קשר לתנועה, ניקוי, התחדשות וצמיחה. על כן, נפוץ לראות באביב סימפטומים של אלרגיות שונות המערבות רקמות ריריות עם שערות קטנות המאופיינות בתנועה רבה, פריחות בעור כתוצאה מגדילה מהירה של תאי העור או תגובה חיסונית מהירה, דמע רב וגרד בעיניים (העיניים ע"פ הרפואה הסינית הינן הביטוי החיצוני של הכבד), סימפטומים של מערכת הנשימה הקשורה גם היא לתנועה ולפעמים אף התקפי כעס.
לכן, רצוי ומומלץ לסייע לגוף להפיק את המירב מעונה זו ולנצל את אנרגיית ההתחדשות והצמיחה הטמונה בה. אחת הדרכים היא התאמת התזונה למזג האוויר האביבי:
הגוון השולט במזון יהיה הירוק, המזון יהיה מבושל בקלילות ופחות זמן ככל שנתקדם לקראת הקיץ.
המזונות העיקריים יהיו נבטים (אשר עשירים בחומרים מזינים ומנקים), אפונה ירוקה יבשה, מאש (קטניה ירוקה קטנה), שעועית בתרמילים, ירקות גבעוליים, פטריות שיטאקי ולבקיאים שבינכם טמפה ואצת ווקמה. הדגנים המועדפים יהיו גריסים מלאים, שיפון, קוואקר וחיטה/כוסמין מונבטים.
בעונה זו צמחי הבר של ישראל מביאים גוון ירוק אל השדות. השימוש בצמחי בר בבישול הביתי מביאים לצלחתנו איכות פראית והכי אורגנית שיש. השימוש בצמחים אלו עולה בקנה אחד עם התזונה הסינית - הם בדיוק בעונה, ועוזרים לגוף להתמודד עם אותם מצבים שכיחים באביב (חסימה באנרגיית הכבד, אלרגיות, חסימות של ליחה וכד').
צמחים זמינים וידועים הם הסרפד והחוביזה, אותם ניתן להוסיף לתבשילי דגנים, ירקות ומרקים.

תבשיל גריסי פנינה עם קינואה
מתכון זה מתבסס על הגריסים אשר מתאימים לאביב בשל חומציותם והתנועה אותה הם יוצרים במערכת העיכול. בעלי עיכול רגיש צריכים להיזהר משום שאכילת גריסים עלולה ליצור תחושת נפיחות.

מצרכים
כוס גריסי פנינה (אפורים ואליפטיים)
כוס קינואה
2.5 כוסות מים
בצל קצוץ
ירקות חתוכים לגפרורים: גזר, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, גבעול סלרי, שעועית ירוקה או כל ירק קשה אחר.
חופן אצת היג'יקי (מושרה במים)
מלח, כמון
ג'ינג'ר טרי
כפית שמן זית בכבישה קרה.
ירקות עליים ירוקים - שמיר, כוסברה, פטרוזיליה, בזיליקום.
אופן ההכנה
צורבים את הבצל בתחתי הסיר היבש עם המלח.
מוסיפים את השמן, הגינג'ר, האצה והכמון ולערבב כדקה.
להוסיף את הירקות, ולהספיג בהם את טעמי התבלינים.
להוסיף את הגריסים והקינואה עם המים, להביא לרתיחה ולהמשיך לבשל עם מכסה על אש קטנה עד לספיגת הנוזלים והתרככות הגריסים.
לערבב לתוך התבשיל את העלים הירוקים ולהגיש.
ניתן להוסיף מעט מיץ לימון טרי.


ממרח פסטו כוסברה-פטרוזיליה

מצרכים
1 חבילה כוסברה
1 חבילה פטרוזיליה
3 כפות שמן זית / שמן סומסום
1/3 כפית מלח או כפית שטוחה ממרח אומבושי

אופן ההכנה
להשרות את צרורות הפטרוזיליה והכוסברה בקערת מים ולשטוף אותם היטב. לקצוץ את העלים והגבעולים במעבד מזון (ניתן לקטום 3-4 סנטימטר מבסיס הגבעול אם הגבעול סיבי מידי).
להוסיף את השמן והמלח ולערבל במעבד מזון מספר שניות נוסף.

תוספות
1 שן שום - ניתן להוסיף בשלב קיצוץ העלים.
1 כף גרעיני דלעת קלויים - ליצירת טעם עשיר ואגוזי.

הערות
ניתן באותו אופן להכין ממרח משילובי עלים נוספים כגון בזיליקום ורוקט.
לקבלת ממרח בעל צבע ירוק זרחני אפשר לפני הטחינה לחלוט את העלים במים רותחים למשך דקה עד שמקבלים גוון ירוק חזק ומייד אח"כ לטבול אותם במים קרים.
יש לשמור את הממרח בכלי זכוכית סגור במקרר.

שיהיה לכולנו אביב מרענן ומחדש,
צוות SynMedClinic
מרפאה לרפואה סינית עתיקה

אין הכתוב לעיל מהווה המלצה רפואית כל שהיא או תחליף ליעוץ רפואי מתאים

synmedclinic
מרפאה לרפואה סינית עתיקה
09-7430045
בהנהלת רועי סופר

ראש מגמת מסלולים ונקודות ומגמת מגע
התוכנית ללימודי רפואה סינית עתיקה
האונ' העברית, הפקולטה לחקלאות,
המד' ללימודי חוץ, רחובות.
clinic@synmedclinic.co.il
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

שליחת המאמר שלח לחבר  הדפסת המאמר הדפסת המאמר  קישור ישיר למאמר קישור ישיר למאמר  דווח מאמר בעייתי דווח על מאמר בעייתי  כתוב לכותב המאמר פניה לכותב המאמר  פרסום המאמר פרסום המאמר 

©2017
כל הזכויות שמורות

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
רשימת כותבים
כותבים מומחים
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים
פרסם אצלנו
לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
לבעלי אתרים:



מדיה חברתית:
חלון מאמרים לאתרך
תנאי שימוש במאמרים
ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS


מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב