חורף בראי של הרפואה הסינית
דף הבית  >>  >>  הרשם  |  התחבר
מאמרים

חורף בראי של הרפואה הסינית 

מאת    [ 07/08/2009 ]
מילים במאמר: 890   [ נצפה 2235 פעמים ]

 
 
גליון חורף ינואר 2009
רפואה סינית עתיקה היום

הרפואה הסינית העתיקה נולדה כרפואה מונעת. מתוך התבוננות בטבע והבנת החוקים הבסיסיים החלים על כל היצורים החיים, ידעו החכמים הסינים להתאים את אורח חייהם לטבע הסובב אותם ולעונות השנה. גם היום בעידן בו אורח החיים המודרני מרחיק אותנו מהטבע על ידי הארכת שעות האור ביממה והתאמת מזג האוויר לנוחיותנו, ניטיב לעשות אם ננסה גם אנו להיות מודעים יותר לסביבתנו ולהתאים את עצמנו אליה ולא רק אותה אלינו.

בעיון ב"ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב", ספר המתוארך כבן מספר אלפי שנים, מתוארת תקופת החורף כזמן בו כל הדברים בטבע נוטים להתכנס, להתחבא ולנוח. זהו זמן של אגירה ושימור (ראו לדוגמא בעלי חיים שונים ושנת החורף שלהם) לצורך חידוש כוחות הגוף לקראת האביב הקרב ובא.
בהסתכלות על מופע השמש בתקופה זו של השנה, נראה כי שעות האור מתקצרות והלילה מתארך, דבר המתאים לתקופה בה הגוף מתכנס ואוגר בכדי לשמור ולמנוע בזבוז וכילוי של האנרגיה שבגוף.
בהתאם, שינה טובה תעזור לגוף לעבור את תהליך החורף בצורה מאוזנת שהרי בזמן השינה, הגוף עובר תהליכי ניקוי, אגירה וחידוש לקראת היום הבא. על כן מומלץ ללכת לישון מוקדם ולקום עם הזריחה, לשמור על חום הגוף ולהימנע מהזעה, המאפשרת ביזבוז של אנרגיית הגוף בתקופה זו וחדירה של קור אל פנים הגוף, דבר המהווה בסיס להצטננות וחולי.
כיום, הן בהבנה המערבית והן בהסתכלות הסינית אנו מודעים עד כמה שינה טובה מסייעת לגופנו לווסת את חום הגוף וכמובן עד כמה לא בריא ובודאי שלא נעים להסתובב עם בגדים לחים בחוץ כשקר ורטוב.

עוד כמה טיפים קטנים שיוכלו לסייע לכולנו להמשיך ולעבור את החורף בצורה נעימה ובריאה יותר

חימום הרגליים:

בימי החורף הקרים, כפות הרגליים עשויות להיות קרות מאוד. כמה טיפות של שמן ציפורן על הגרביים או בתוך הנעל, יחממו מאוד את הגוף.

חימום המיטה: (לא רק לרווקים)

ניתן להכניס ק"ג חיטה לתוך שקית בד, כדוגמת ציפית קטנה ולתפור את הפתח. את השקית מחממים במיקרוגל לכ-3 דקות ומכניסים למיטה. החום יישמר בכרית למספר שעות.

ומה אם כל זה לא עזר ובכל זאת חליתי?

ראשית, חשוב להדגיש שלא כל הצטננות היא משהו רע אשר חייבים להילחם בו בכל האמצעים. למעשה זה אפילו חיוני לתרגל פעמיים או שלוש בשנה את המערכת החיסונית שלנו בהתמודדות עם העולם החיצון. עם זאת, חשוב להיות ערניים ובמקרה של מחלה הנמשכת מעל למספר ימים או מחלה החוזרת על עצמה בתדירות גבוהה, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי מתאים. אנו ב- SynMedClinic, מרפאה לרפואה סינית עתיקה, עומדים לרשותכם בכל נושא רפואי זה או אחר ונשמח לייעץ.
בכל זאת יש כמה דרכים טבעיות לסייע לגוף בהתמודדות עם תופעות שונות המלוות רבים מאתנו כל חורף.

עם הופעת סימנים ראשונים של הצטננות או שפעת ניתן להכין קנקן תה מפרחי סמבוק, עלי נענע ואכיליאה, אותם ניתן להשיג בחנויות טבע. מוסיפים כפית מכל אחד מהצמחים לכ- 3-4 כוסות מים רותחים, ממתינים כ- 2-3 דקות ומסננים. ניתן להמתיק עם מעט דבש ולשתות במהלך היום.

לשיעול יבש ניתן לחתוך בצל לחתיכות קטנות לתוך קערת זכוכית/חרסינה, להוסיף שתי כפות דבש, לכסות ולהניח בשמש לשעתיים. לשתות כל שעה כפית מהסירופ הטעים המתקבל.

לשיעול לח לחלוט בכוס מים רותחים מרווה, קורנית (טימין), אניס וקמומיל ולשתות לרוויה. עדיף שלא להמתיק.


תזונת חורף

התנועה הטבעית של החורף כלפי פנים מטרתה שמירה על החום החיוני לפעילות הגוף. כשקר לנו בחורף אנו מתכווצים ומתכרבלים לתנוחת עובר על מנת לשמור על חום הגוף. עולם הצומח גם כן מתכווץ והאנרגיה מתרכזת מתחת לפני האדמה בשורשים שהם קשים, מרוכזים ומלאי אנרגיה, כמו בולי עץ המבעירים את האש הפנימית שלנו. מזונות קשים, מרוכזים, יבשים ומלוחים ושיטות בישול ארוכות המכניסות חום למזון כדוגמת אפיה, נזידים, כבישה במלח וטיגון יספקו לגופנו את החום הדרוש בתקופה זו של השנה.
בחורף נאכל יותר מזונות מלוחים, בשר, ירקות שורש, קטניות כהות ,פירות יער כהים מיובשים וערמונים קלויים. האצה המועדפת היא אצת קומבו ושמן הבישול המועדף הוא שמן סומסום בכבישה קרה.

בישול כוסמת
כוסמת הינה צמח ממשפחת הארכבותיים שמקורו במדינות קרות. הכוסמת מתאימה מאוד לאכילה בעונת החורף, יוצרת אפקט מחמם בגוף, מעודדת זרימת דם לידיים ולרגליים ולכן עוזרת להתמודד עם קור באזורים אלו. הכוסמת מכילה חומר בשם רוטין המחזק את דפנות כלי הדם.
מצרכים
1 כוס כוסמת קלויה (כהה)
1 כוס מים רותחים
קורט מלח
אופן ההכנה
מחממים כוסמת קלויה בסיר יבש על אש גבוהה עד שהיא חמה מאוד (אם קנינו כוסמת ירוקה, יש לקלות אותה לפני כן באותו הסיר עד להשחמה)
כאשר הכוסמת חמה מאוד יוצקים לסיר כוס מים רותחים. מוסיפים קורט מלח, מנמיכים מיד את האש מכסים עם מכסה ומבשלים על אש קטנה עד להיספגות כל הנוזלים. הכוסמת צריכה לצאת אורירית אך לא קשה.
תוספות
1. לטגן בנפרד בצל, כרישה, בצל ירוק ושום בשמן סומסום ולערבב לתוך הכוסמת המוכנה.
2. לצרף לכוסמת פרט לבצל המטוגן איטריות קצרות מקמח מלא.
3. ניתן להוסיף למרק ירקות שכבר הוכן מראש.
4. לערבב עם דגנים מבושלים אחרים כדוגמת אורז או גריסים
5. להשתמש בכוסמת כמו בקוסקוס כבסיס לתבשיל ירקות חורפי עשיר אשר יוצקים מעל הכוסמת.
קציצות כוסמת
מצרכים
כוס כוסמת קלויה
2 כוסות מים
קורט מלח ים
31 כוס זרעים קלויים במחבת יבשה (זרעי דלעת, חמניה, שומשום שחור ופשתן, כמות שווה מכל זרע)
1-2 כפות קמח כוסמין
2 ענפים של בצל ירוק
ירקות עליים ירוקים - פטרוזיליה, שמיר, כוסברה
שמן שומשום בהיר לטיגון
אופן ההכנה
לבשל את הכוסמת עם שתי כוסות מים ועם קורט מלח.
לאחר שהכוסמת מתקררת מעט, נוסיף את הזרעים הקלויים, העלים הירוקים, הבצל הירוק, הקמח ולערבב.
ניצור קציצות קטנות ונטגן קלות במעט שמן עד שישחימו. ניתן גם לאפות בתנור על 180 מעלות.


בברכת חורף חמים,
צוות SynMedClinic
מרפאה לרפואה סינית עתיקה

אין הכתוב לעיל מהווה המלצה רפואית כל שהיא או תחליף ליעוץ רפואי מתאים
synmedclinic
מרפאה לרפואה סינית עתיקה
09-7430045
בהנהלת רועי סופר

ראש מגמת מסלולים ונקודות ומגמת מגע
התוכנית ללימודי רפואה סינית עתיקה
האונ' העברית, הפקולטה לחקלאות,
המד' ללימודי חוץ, רחובות.
clinic@synmedclinic.co.il
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

שליחת המאמר שלח לחבר  הדפסת המאמר הדפסת המאמר  קישור ישיר למאמר קישור ישיר למאמר  דווח מאמר בעייתי דווח על מאמר בעייתי  כתוב לכותב המאמר פניה לכותב המאמר  פרסום המאמר פרסום המאמר 

©2017
כל הזכויות שמורות

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
רשימת כותבים
כותבים מומחים
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים
פרסם אצלנו
לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
לבעלי אתרים:



מדיה חברתית:
חלון מאמרים לאתרך
תנאי שימוש במאמרים
ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS


מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב