דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


כולסטרול 

מאת    [ 23/04/2009 ]

מילים במאמר: 755   [ נצפה 5063 פעמים ]

 

10 מיתוסים על כולסטרול שהגיע הזמן להפץ


    • 1. שומן מן הצומח בריא לכולסטרול

לא תמיד נכון. קיימים בצומח שתי דוגמאות לשומנים שמעלים את רמות הכולסטרול. שומן דקלים ושומן קוקוס. אלה שומנים יוצאי דופן בצומח, שומנים רווים (כמו שומן מן החי) שמעלים את רמות הכולסטרול ואת הסיכון למחלת לב. בתעשייה משתמשים הרבה בשומן דקלים ומהסיבה הזאת חשוב להסתכל בטבלת הערכים התזונתיים כמה שומן רווי מכיל המוצר למרות שברכיבים כתוב שומן צמחי.


    • 2. כולסטרול כללי גבוה דורש טיפול מיידי

לא תמיד נכון. כולסטרול כללי מורכב מ-LDL-CH (כולסטרול רע) ו-HDL-CH (כולסטרול טוב). לפעמים, בעיקר מסיבות גנטיות, הכולסטרול הטוב יכול להיות גבוה מאוד (גורם חיובי) עם רמות תקינות של כולסטרול רע. התוצאה תהיה כולסטרול כללי גבוה, אך זה לא מעיד על בעיה שמצריכה טיפול. לכן אם נמצא כולסטרול כללי גבוה, יש לבצע  בדיקת LDL-CH לוודא שהוא הגורם המעלה את הכולסטרול הכללי.


    • 3. בצעתי פעילות גופנית אך ה-HDL-CH (כולסטרול טוב) לא עלה, לכן אין טעם במאמץ

לא נכון. קודם כל פעילות גופנית משפרת פרמטרים בריאותיים אחרים החשובים לבריאות הלב. בנוסף HDL-CH  מתחלק לשלושה סוגים, HDL-1, HDL-2 ו-HDL-3. HDL-2 הוא זה שמגן בפני מחלות לב. מחקרים הראו מקרים בהם נחקרים שביצעו פעילות לאורך זמן, העלו את רמות ה-HDL-2 תוך כדי ירידה ב-HDL-1, כך שהיו מוגנים יותר בפני מחלת לב, מבלי שניתן להבין זאת על פי ערכי ה-HDL-CH הכללי. (בדיקות חלוקת ה-HDL ל-1.2,3 נעשות רק במסגרת מחקרית).


    • 4. כדי להוריד רמות טריגליצרידים גבוהים בדם יש להוריד את כל הפחמימות בתזונה

לא נכון. ברור שאם נוריד את כל הפחמימות בתזונה נוריד את רמות הטריגליצרידים, אך לא ניתן לבצע דיאטה כזאת לאורך זמן והתוצאה תהיה עייפות, תפקוד לא תקין של מערכות שונות בגוף ובסופו של דבר מחלות. ניתן להוריד טריגליצרידים על ידי שילוב של הקטנת הצריכה של סוכרים פשוטים, הקטנה חלקית של צריכת פחמימות מורכבות אצל אלה שצורכים כמויות גדולות של פחמימות, הורדת המשקל אצל אלה בעלי עודף משקל, כל אלה בשילוב עם פעילות גופנית סדירה.


    • 5. כולסטרול במזון מעלה את רמות הכולסטרול בדם

באופן כללי לא נכון. נכון רק באכילת כולסטרול מופרזת מאוד. שני שליש מהכולסטרול שבגוף מיוצר על ידי הכבד בעיקר ורקמות אחרות, שליש מגיע מהמזון. אם נעלה בכמה עשרות מג' את צריכת הכולסטרול מה מזון, הכבד יפחית את הייצור הפנימי ויאזן את המצב, גם ההפך נכון, אם נפחית את צריכת הכולסטרול מהמזון לרמות אפסיות, הכבד יגביר את הייצור הפנימי והכולסטרול בדם לא ירד. רק צריכה מופרזת של כולסטרול מהמזון (עליה של כמה מאות מג' כולסטרול מהמזון ביום) תעלנה את רמות הכולסטרול בדם.


    • 6. אסור לאכול ביצים כאשר הכולסטרול גבוה

לא נכון. צריכה של 3-4 ביצים בשבוע (מפוזרים על פני השבוע) לא יגרמו ברוב המקרים לעליה ברמות הכולסטרול בדם.


    • 7. תזונה לא עוזרת להוריד את רמות הכולסטרול בצורה משמעותית

לא נכון. תזונה מכוונת להורדת רמת הכולסטרול, עשויה להוריד את הכולסטרול בין 15% ל-28% ולמנוע את הצורך בטיפול תרופתי או לפחות להביא לשימוש במינון נמוך של תרופות. מדובר בתזונה עשירה בשומנים שתורמים להורדת רמת הכולסטרול (בלתי רויים) וסיבים תזונתיים ובתזונה דלה בשומנים שמעלים את רמת הכולסטרול (שומן רווי וטרנס).

בארץ ניתן לדעת כמה שומן רווי קיים מתוך טבלת הערכים התזונתיים שעל גבי המוצר והאם המוצר מכיל שומן טרנס מתוך תוכן הרכיבים של המוצר בו יצוין "שומן מוקשה בחלקו או שומן מוקשה חלקית". 


    • 8. אני לוקח סטטינים (תרופה להורדת הכולסטרול) לכן אין טעם בטיפול תזונתי

לא נכון. תזונה להורדת רמות הכולסטרול עושה זאת ללא קשר להשפעה של הסטטינים, זאת אומרת ההשפעה היא נפרדת ויחד עם התרופה ניתן להגיע למקסימום הורדה ברמות הכולסטרול. בנוסף תזונה משפיעה לא רק על הורדת רמת הכולסטרול אלא גם על שיפורים נוספים חשובים לבריאות הלב כמו הורדת רמת לחץ הדם, השפעה על גורמים דלקתיים וקרישתיים.


    • 9. שמן דגים (אומגה 3) מוריד את רמת הכולסטרול

לא נכון. שמן דגים מוריד את רמת הטריגליצרידים (שומנים בדם) ועשוי לעלות את רמת ה-LDL-CH. עם זאת העליה ב-LDL-CH היא כנראה עלייה לא מזיקה המורכבת מרכיב פחות מזיק תוך כדי ירידה ברכיב  LDL-CH קטן בצפוף שהוא הרכיב המסוכן.


    • 10. מומלץ לאכול דגים כל יום ואפילו פעמים ביום להורדת הטריגליצרידים (שומנים בדם)

לא נכון. הסיבה היא הזיהום שאנחנו בני האדם גורמים לים. בכל יום נשפכות לים טונות של מתכות כבדות כמו כספית הרעילות לבני האדם, דגי הים אוכלים את המתכות הללו ולכן אסור לנו לאכול הרבה דגים. ההמלצה היא לצרוך דגים ים צפוניים פעמיים בשבוע. כדי להקטין  את הסיכון לרעילות ממתכות כבדות ,רצוי לאכול דגים קטנים ולגוון את סוג הדג הנצרך.  

ד''ר נסטור ליפובצקי. דיאטן קליני ומומחה לרפואה מונעת. מפתח "דוקטור נסטור" שיטה מדעית מתקדמת להרזיה, ספורט ובריאות

ד''ר נסטור ליפובצקי, דיאטן קליני בכיר, בעל תואר שלישי במדעי הרפואה, ומפתח שיטת דוקטור נסטור, שיטה מדעית מתקדמת לדיאטה, תזונה נכונה, ספורט ובריאות.

"אני מאמין שאם אני הצלחתי לשנות את צורת המחשבה, התנהגות והרגלי האכילה (הרגלים תזונתיים), ולתקן את גופי על ידי הורדת אחוזי שומן ובניית שריר, כל אחד אחר שרוצה לקחת אחריות על גופו - מסוגל לכך. "




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב