כל מי שאי פעם ניסה לנהל אורח חיים בריא ודאי נתקל בסיטואציה הבאה:
הבטן מקרקרת, אכלת לפני שעתיים פרוסת לחם מחיטה מלאה עם גבינת עזים וכוס תה צמחים ללא המתקה, יש חשק הסיטרי למשהו מתוק או "קצת יותר רציני" שישקיט את הבטן והמחשבות, והדבר הבא שאפשר לאכול מסתכם בתפוח עץ שרק יעשה אותך בסופו של דבר יותר רעב?
אז הולכים למקרר, או לארון עם "הדברים הטובים", מסתכלים על מה שיש ואומרים לעצמנו, נו - שמרתי כבר יומיים על תזונה בריאה, עכשיו אני אוכל משהו טעים כמו איזו חתיכת עוגה, שוקולד או מעדן עתיר קלוריות!
ומשם - ברוב המקרים גם משתחרר לגמרי הרצון להקפיד על דיאטת בריאות, כי היא לרוב די לא טעימה?
כמה פעמים אפשר למרוח טחינה גולמית על הלחם? כמה פעמים אפשר לאכול ירקות מאודים? ומה לעזאזל אפשר לנשנש עם כוס התה של אחרי הצהרים?
צריכה שוטפת של פירות וירקות (בין 7-9 מנות ליום!) הנה הכרחית לשמירה על הבריאות התקינה, והמנעות ממחלות. כמו כן, מומלץ להמנע מכל המשקאות הממותקים, מכל אלו המכילים קפאין, מסוכר לבן, קמח לבן, מזון מטוגן ומוצרים המכילים שומני טראנס (כל השומנים המוקשים).
שמירה על דיאטה כזו לאורך זמן חיונית גם למי שמעונין לשמור על משקל תקין לטווח הרחוק.
זה נשמע לפעמים קשה ליישום, ודורש משמעת רבה, אך ללא ספק - אם היינו מכניסים קצת גיוון למאכלים - היה לנו יותר קל...
אז הנה - כמה מתכונים שיעזרו לאלו מכם שהחליטו לקחת אחריות על בריאותם, אבל עדיין לא מוכנים לוותר על הגיוון והטעם באוכל!
חשוב לציין - לכל השומר על דיאטת משקל אין לראות במתכונים אלו דיאטתיים, הם אכן בריאים ואינם מוסיפים "רעלים" לגוף (כמו שומני טראנס וסוכרים תעשייתיים) אך בצריכה שאינה "מאופקת" הם עשויים להפריע בהליך ירידה במשקל...
*** מרק אפונה (סמיך)
250 גרם עדשי אפונה יבשה
בטטה אחת
תפו"א אחד
גזר גדול אחד
קישוא אחד
בצל קטן
מלח, פלפל ופפריקה אדומה
בסיר מרק עם מים רותחים (חצי סיר) לבשל על אש גבוהה את העדשים עד שהם מתחילים להתרכך. לקלף ולחתוך את הירקות לקוביות ולהוסיף למרק.
להשאיר על אש בינונית כשעה. לתבל לפי הטעם, ולטחון הכל בעזרת טוחן מזון ידני (או מעבד מזון).
להגיש חם!
*** ממרח כבד קצוץ צמחי
קופסת אפונת גינה (לא משנה הגודל של האפונה)
100-150 גרם אגוזי מלך (קליפורניה)
3 ביצים קשות
3 בצלים גדולים
כף כמויונז (לא הכרחי)
לסנן את האפונה מהמים שבקופסא ולשפוך לקערה. להוסיף את הביצים, כמויונז והאגוזים.
במקביל - לטגן קלות בשמן זית את הבצלים, רק עד שהם מתרככים ויוצאים מהם נוזלים.
להוסיף את הבצלים לקערה ולטחון הכל היטב.
לתבל לפי הטעם, ולהכניס למקרר לכשעתיים לפני ההגשה.
להגיש קר.
*** עוגיות שומשום
250 גרם שומשום
ביצה אורגנית
3 כפות שמן
5 כפות סוכר אורגני בהיר
לערבב את הביצה הסוכר והשמן ועליהם להוסיף את השומשום. לערבב היטב. לחמם מראש את התנור לחום בינוני, ולשמן תבנית או דף אפיה. כל כף מהעיסה היא עוגיה. להכניס לתנור עד שהעוגיות משחימות קלות. להמתין 10 דקות לפני שמוציאים את העוגיות מהתבנית.
*** עוגיות גרנולה
כוס גרנולה צימוקים ושקדים
¾ כוס קמח מלא
¼ כפית מלח
½ כפית אבקת אפיה
1 ביצה אורגנית טרופה
100 גרם חמאה מומסת
½ כוס דבש או סוכר חום אורגני
¼ כוס צימוקים או תמרים קצוצים (אפשר גם בלי)
לחמם מראש את התנור ל- 180 מעלות. לערבב היטב את כל הרכיבים. לשמן תבנית (או דף אפיה) , לקחת כפית מהעיסה וליצור ממנה עוגיה. וכך הלאה... המתכון מספיק לכ- 30 עוגיות.
בתאבון!
הבטן מקרקרת, אכלת לפני שעתיים פרוסת לחם מחיטה מלאה עם גבינת עזים וכוס תה צמחים ללא המתקה, יש חשק הסיטרי למשהו מתוק או "קצת יותר רציני" שישקיט את הבטן והמחשבות, והדבר הבא שאפשר לאכול מסתכם בתפוח עץ שרק יעשה אותך בסופו של דבר יותר רעב?
אז הולכים למקרר, או לארון עם "הדברים הטובים", מסתכלים על מה שיש ואומרים לעצמנו, נו - שמרתי כבר יומיים על תזונה בריאה, עכשיו אני אוכל משהו טעים כמו איזו חתיכת עוגה, שוקולד או מעדן עתיר קלוריות!
ומשם - ברוב המקרים גם משתחרר לגמרי הרצון להקפיד על דיאטת בריאות, כי היא לרוב די לא טעימה?
כמה פעמים אפשר למרוח טחינה גולמית על הלחם? כמה פעמים אפשר לאכול ירקות מאודים? ומה לעזאזל אפשר לנשנש עם כוס התה של אחרי הצהרים?
צריכה שוטפת של פירות וירקות (בין 7-9 מנות ליום!) הנה הכרחית לשמירה על הבריאות התקינה, והמנעות ממחלות. כמו כן, מומלץ להמנע מכל המשקאות הממותקים, מכל אלו המכילים קפאין, מסוכר לבן, קמח לבן, מזון מטוגן ומוצרים המכילים שומני טראנס (כל השומנים המוקשים).
שמירה על דיאטה כזו לאורך זמן חיונית גם למי שמעונין לשמור על משקל תקין לטווח הרחוק.
זה נשמע לפעמים קשה ליישום, ודורש משמעת רבה, אך ללא ספק - אם היינו מכניסים קצת גיוון למאכלים - היה לנו יותר קל...
אז הנה - כמה מתכונים שיעזרו לאלו מכם שהחליטו לקחת אחריות על בריאותם, אבל עדיין לא מוכנים לוותר על הגיוון והטעם באוכל!
חשוב לציין - לכל השומר על דיאטת משקל אין לראות במתכונים אלו דיאטתיים, הם אכן בריאים ואינם מוסיפים "רעלים" לגוף (כמו שומני טראנס וסוכרים תעשייתיים) אך בצריכה שאינה "מאופקת" הם עשויים להפריע בהליך ירידה במשקל...
*** מרק אפונה (סמיך)
250 גרם עדשי אפונה יבשה
בטטה אחת
תפו"א אחד
גזר גדול אחד
קישוא אחד
בצל קטן
מלח, פלפל ופפריקה אדומה
בסיר מרק עם מים רותחים (חצי סיר) לבשל על אש גבוהה את העדשים עד שהם מתחילים להתרכך. לקלף ולחתוך את הירקות לקוביות ולהוסיף למרק.
להשאיר על אש בינונית כשעה. לתבל לפי הטעם, ולטחון הכל בעזרת טוחן מזון ידני (או מעבד מזון).
להגיש חם!
*** ממרח כבד קצוץ צמחי
קופסת אפונת גינה (לא משנה הגודל של האפונה)
100-150 גרם אגוזי מלך (קליפורניה)
3 ביצים קשות
3 בצלים גדולים
כף כמויונז (לא הכרחי)
לסנן את האפונה מהמים שבקופסא ולשפוך לקערה. להוסיף את הביצים, כמויונז והאגוזים.
במקביל - לטגן קלות בשמן זית את הבצלים, רק עד שהם מתרככים ויוצאים מהם נוזלים.
להוסיף את הבצלים לקערה ולטחון הכל היטב.
לתבל לפי הטעם, ולהכניס למקרר לכשעתיים לפני ההגשה.
להגיש קר.
*** עוגיות שומשום
250 גרם שומשום
ביצה אורגנית
3 כפות שמן
5 כפות סוכר אורגני בהיר
לערבב את הביצה הסוכר והשמן ועליהם להוסיף את השומשום. לערבב היטב. לחמם מראש את התנור לחום בינוני, ולשמן תבנית או דף אפיה. כל כף מהעיסה היא עוגיה. להכניס לתנור עד שהעוגיות משחימות קלות. להמתין 10 דקות לפני שמוציאים את העוגיות מהתבנית.
*** עוגיות גרנולה
כוס גרנולה צימוקים ושקדים
¾ כוס קמח מלא
¼ כפית מלח
½ כפית אבקת אפיה
1 ביצה אורגנית טרופה
100 גרם חמאה מומסת
½ כוס דבש או סוכר חום אורגני
¼ כוס צימוקים או תמרים קצוצים (אפשר גם בלי)
לחמם מראש את התנור ל- 180 מעלות. לערבב היטב את כל הרכיבים. לשמן תבנית (או דף אפיה) , לקחת כפית מהעיסה וליצור ממנה עוגיה. וכך הלאה... המתכון מספיק לכ- 30 עוגיות.
בתאבון!
עדי שביב,
מטפלת בכירה
מייסדת שותפה בגולדמיינד מדעי השפע בע"מ ומאמנת אישית.
בוגרת תואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת תל-אביב.
מטפלת בכירה
מייסדת שותפה בגולדמיינד מדעי השפע בע"מ ומאמנת אישית.
בוגרת תואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת תל-אביב.