דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


יין כשר- האם הוא פחות איכותי מיין שאינו כשר? 

מאת    [ 23/10/2008 ]

מילים במאמר: 1005   [ נצפה 5468 פעמים ]

 

 מאת: ישראל פרקר - השער לעולם יינות ישראל  www.wines-israel.co.il

יין מייצרים בארץ ישראל כבר אלפי שנים. נח התחיל לגדל את גפניו כשירד מהתיבה לאחר תום המבול הגדול. בחפירות ארכיאולוגיות נמצאו כלי ייצור וכלים לאחסנת יינות, המעידים על תעשיה מפותחת של יין  בתקופה קדומה  מצפון הגליל העליון ועד  לאזור הנגב.

צריכת היין קטנה מאוד בארץ ישראל רק בתקופות בהן שלטו באזור המוסלמים, שדתם אינה מתירה שתיית אלכוהול.  עם הקמת האימפריה העותומנית הופסק כליל ייצור היין לתקופה ארוכה. רק באמצע המאה ה19 התחיל שוב ייצור היין בארץ ישראל  והוקמו יקבים בבעלות יהודית.

היקב הראשון שנפתח בעת החדשה, שעליו ניתן לקרוא בכתובים, הוקם בשנת 1848 ע"י הרב יצחק שור בירושלים. בשנת 1870 הקים הרב אברום טפרברג את יקבי אפרת בעיר העתיקה בירושלים. יקב זה עבר בתקופה מאוחרת יותר למוצא.

ב1883 החלו בחציבת המרתף ליקב במקווה ישראל. מספר שנים לאחר מכן החלו לייצר ביקב את היינות הראשונים.

זמן קצר לאחר מכן הקים הברון רוטשילד  את יקבי כרמל מזרחי בראשון לציון ובזיכרון יעקב.

יקבי כרמל  מזרחי הקימו חברה שעסקה בייצוא יינות. היה זה הייצוא הראשון של יינות בעת החדשה.

רוב היין שיוצר מאמצע המאה ה19  ועד לשנות ה70 של המאה הקודמת, היה יין כשר.  ברובו זה היה יין מתוק שנועד  בעיקר לקידוש.  היין יוצא לקהילות היהודים ברחבי העולם שצרכו רק יין כשר.  היה בזה יתרון לתעשיית היין הישראלית על פני יצרני יינות אחרים בעולם שאינם מייצרים יינות כשרים.

 בשנים האחרונות (יש הטוענים מאז שהצטרפו יקבי רמת הגולן ב-1980 לשורת היקבים הוותיקים והגבירו את התחרות ליצירת יינות טובים יותר) חלה עליה מואצת בכמות היין המיוצר בארץ שהלך והשתבח במשך השנים. מספר היינות הבלתי כשרים עלה. אחוז צריכת היין האדום המתוק מסך צריכת היין קטן  מאוד ועלתה צריכת היינות היבשים והחצי יבשים, אדומים ולבנים. גם הצריכה לנפש בשנה  עלתה מ3 ליטר ל 8 ליטר.

יקבים המעונינים להרחיב את הפצת יינותיהם  למסעדות גדולות ,בתי מלון ואולמות אירועים בארץ  מקפידים לייצר יינות כשרים, שהם היינות הנצרכים במקומות המקפידים לשמור על כשרות. גם קל יותר לשווק יינות כשרים , הנצרכים ע"י יהודים בעיקר, מאשר להתחרות עם יינות בלתי כשרים שמספרם בעולם הוא עצום.

מהו בעצם יין כשר? מה הופך יין לכשר? האם יין כשר הוא בהכרח ההפך מיין טוב?  האם  חל שינוי באיכותו של היין בתהליך הייצור הכשר?

יין  כשר הוא יין שהוכן בהתאם לחוקי היהדות וההלכה. חוקי היהדות, מפרטים בקפידה כל שלב ושלב בייצור  היין: החל מהטיפול בגפנים בכרם,  בבציר, בענבים, ועד לייצור עצמו של היין ביקב.

אין להשתמש בפרי הגפן בשלושת השנים הראשונות לגידולה. גפן זו נקראת עורלה. כדי שלא יגדלו ענבים בשלוש השנים הראשונות נהוג להסיר מהגפנים את הניצנים או את אשכולות הענבים הקטנים מיד בתחילת צמיחתם.  פעולה זו אגב מחזקת את שתיל הגפן - ערובה לתנובה משובחת יותר בעתיד .  ישנם גם יקבים שאינם כשרים המטפלים כך בגפניהם.

אין  לערב ולשתול פירות או ירקות  בין שורות הגפנים. איסור זה  נקבע  כדי שלא ינקו  הצמחים האחרים מהקרקע את המינרלים והכימיקלים הדרושים להתפתחות הטובה של הגפן.

בכל שנה שביעית, שנת שמיטה, יש לתת מנוחה לגפנים ולא לאפשר לאשכולות הענבים לצמוח.

במשך שנים רבות נהגו בעלי היקבים להפריש  10 אחוז של תרומות ומעשרות מהיין  לזכר המס שהיו מעלים לכוהנים בבית המקדש. כיום מסתפקים, באישור הרבנות, בשפיכת אחוז אחד מהיין בטקס סימלי שנערך ביקב.

מרגע שהענבים מגיעים ליקב  מותר רק ליהודים שומרי מצוות לגעת בענבים, ביין ובציוד הכנתו.  אם יהודי חילוני או גוי נוגע באמצעי הייצור או אחסון היין , הופך היין להיות יין שאינו כשר.

כאשר מבקרים ביקבים המייצרים יינות כשרים , מלווה אדם דתי את המבקרים ודואג לכך שלא יגעו בכל דבר הקשור ליין. גם להוצאת יין מתוך החביות לצורכי טעימה דואג המלווה, שומר המסורת.

כל החומרים בהם משתמשים בתהליך ייצור היין כמו שמרים, כימיקלים שונים, חומרי ספיחת משקעים וכו' , חייבים להיות כשרים.

יין כשר, מתחלק לשלוש קבוצות:

 1. כשר - יוצר על פי חוקי הכשרות ומאושר לשתיה ע"י יהודים שומרי מצוות.

2  . כשר למהדרין - יוצר על פי חוקים מקפידים יותר מחוקי הכשרות הרגילים, ובהשגחת בד"צ.

3. כשר לפסח - בנוסף לחוקי הכשרות הרגילים, היין לא בא במשך כל תהליך הייצור במגע עם חמץ, וניתן לשתות אותו בפסח.

מושג חשוב בהלכה הוא  יין  "נסך".  זהו יין שגוי נגע בו, בתהליך הייצור או  לאחר פתיחת הבקבוק.  לפי המקורות, אסור ליהודי לשתות  יין בחברת גוי , או לשתות יין שנמזג לכוס ע"י גוי, מאחר ויין מקרב לבבות, מערער את יכולת השיפוט, ועשוי לפגוע בחוקי המוסר ולהביא להתבוללות ולנשואי תערובת. לכן נכתבו  מגבלות חמורות על דרך ייצור ושתיית היין בכדי להביא לשמירה על טוהר היין והמשתמשים בו.

כדי להקל על סוגיה קשה זו מותר ליהודי שומר מצוות לשתות יין מבושל גם אם גוי מזג אותו.

ביין מבושל לא השתמשו  בטקסי הבאת קורבנות בתקופה הקדומה, ולכן גם לגוי מותר להגישו ליהודי שומר מצוות לשתיה.

קיימות דעות שונות לגבי בישול היין . מקובל תהליך של העברת היין למספר שניות בטמפרטורות גבוהות  בין 75 ל90 מעלות, פעולה המפסטרת אותו.  המחמירים טוענים שלא מספיקה ההעברה המהירה של היין בחום כדי שיהיה מבושל.

יש הטוענים שהבישול מייצב את צבע היין ואת הטאנין, ואולי אף משפר את הארומה.

מומחים אחרים אומרים שניחוחות היין וטעמיו מתקלקלים והבישול, ולו גם לשניות ספורות, פוגע בסוגי חיידקים שונים  החשובים לתהליך יישון היין ושמירתו לאורך זמן.

 לתשומת ליבם של חובבי היין כדאי לציין  שאין כל סיבה שיין כשר שלא בושל  בטמפרטורה גבוהה יהיה שונה באיכותו מיין שאינו כשר.

איכות היין נקבעת ע"י טיב הענבים ותהליך ייצור היין  ללא כל כשר לעובדת היותו כשר.

ברור שכל החוקים  שפורטו למעלה  מקשים על ייצור יין כשר , לכן לא מעטים היקבים שויתרו על חותמת הכשרות של יינותיהם.

ביקבים רבים בחו"ל שפתחו קווי ייצור של יין כשר ניתן בדרך כלל למצוא יין מזן אחד או שנים של ענבים בלבד, מפני שהם מקצים ליינות הכשרים ציוד  תסיסה ואחסון בכמות מוגבלת בלבד.

לעובדה זו יתרון ליינות הכשרים הישראלים שמספר סוגיהם  רב וחלקם אף מיוצר מעירוב של מספר סוגי ענבים. 

כדאי גם לציין בהקשר זה שגם לכוס הקידוש יש תפקיד חשוב מאוד . הכוס חייבת להכיל 112-140 מ"ל של יין.

אסור ליהודי שומר מצוות לשתות ישר מהבקבוק , דבר ההופך מיידית את היין ללא כשר.

בין היקבים  המייצרים יינות כשרים בארץ נמצאים כרמל מזרחי, ברקן, רמת הגולן, דלתון, טפרברג, רקנאטי,תבור, קסטל, צרעה, עמק האלה, המסרק, תקוע, גוש עציון, נחל עמוד, מוני ועוד ועוד.

מספר יקבים מבשלים חלק קטן מיינותיהם המיועדים לציבור החרדי.

אינג' ישראל פרקר

ישראל פרקר הוא מהנדס העוסק באלקטרוניקה בחברת אלימק שבראשל"צ.
מדי ערב ובסופי שבוע הוא עובר לעסוק בתחביבו - מפעל חייו, עולם יינות ישראל. הוא מסתובב בין היקבים, משתתף בארועי טעימה, מראיין יצרני יין וחובבי יין וטועם יינות. כל החומר הרב הקשור ליין הישראלי מרוכז באתר השער לעולם יינות ישראל, אותו יזם והקים ישראל.
חברים, חובבי יין, נעים בין יותר מ200 יקבי ישראל ומלקטים חומר מעניין המפורסם לאחר מכן באתר השער לעולם יינות ישראל, השופע בכתבות וחדשות יינות ישראל והיקבים.
www.wines-israel.co.il
054-5595747- בשעות הערב בלבד



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב