דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


המס על הויטמינצ'יק - על כוונת משרד האוצר להטיל מס קניה על משקאות ממותקים 

מאת    [ 28/07/2021 ]

מילים במאמר: 819   [ נצפה 919 פעמים ]

בימים אלה, פרסם משרד האוצר את התכנית הכלכלית לשנים 2021-2022.

מלבד הכוונה לחייב במס קניה כלים חד פעמיים, קיימת בפרסום הצעה נוספת, להטיל מס קניה על משקאות ממותקים ומשקאות עם תחליפי סוכר, ועל תרכיזים (1).


    • ·      מה כוללת ההצעה?

תחת הכותרת "קידום אורח חיים בריא", מוצע לחייב במס קניה קצוב משקאות ממותקים, על פי החלוקה הבאה:

משקאות ממותקים בהם שיעור הסוכר המוסף גבוה מ-5 גרם ל-100 מ"ל משקה- מס קניה קצוב של 1.3 ש"ח לליטר. משקאות בהם שיעור הסוכר נמוך מ-5 גר'- 0.7 ש"ח לליטר.

תרכיזים להכנת משקה בהם שיעור הסוכר גבוה מ-5 גר'- 7.8 ש"ח לליטר, נמוך מ-5 גר'- 4.2 ש"ח לליטר.

 


    • ·      מה עומד מאחורי ההצעה?

בדברי ההסבר להצעה, נכתב כי בשנים האחרונות, קיימת מגמת השמנה מדאיגה בקרב אזרחי ישראל, העשויה לגרום למחלות קשות. עוד נכתב, כי צריכה מוגברת של סוכר, בעיקר במשקאות ממותקים, מגבירה את התופעה, וכ-43% מן הילדים בישראל, שותים משקאות ממותקים מדי יום.

בהצעה צוין עוד, כי מדינות שונות בעולם, כגון פינלנד, דנמרק, מכסיקו, הונגריה, צרפת ועוד, בחרו להטיל מסים על משקאות ממותקים, והדבר הביא לירידה בצריכתם בקרב הציבור.

יש לציין, כי בשנים האחרונות, החל משרד הבריאות במגמה של חובת סימון מוצרים שהם בעלי תכולת סוכר גבוהה, ובין היתר הוציא את: תקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (סימון תזונתי), תשע"ח-2017, (סימון מזון המכיל ממתיק מסוגים מסוימים), תשע"ט-2018.

 


    • ·      על אילו משקאות ממותקים יחול המס החדש?

ההצעה אינה מתייחסת במפורש להגדרת המשקאות שעליהם יחול המס, ומציינת באופן כללי: "משקאות אשר הקריטריונים שלהם יגובשו ע"י משרדי הבריאות והאוצר עד העלאת ההצעה לממשלה ויצורפו להחלטה זו".

בזהירות המתבקשת, ניתן להניח, כי הצעה זו עשויה לחול ככל הנראה על טובין שיסווגו בפרט המכס-

22.02- מים, לרבות מים מינרליים ומי סודה, המכילים תוספת של סוכר או של חומר ממתיק אחר או מתובלים.

20.09- מיצי פירות (לרבות תירוש ענבים) ומיצי ירקות, בלתי מותססים ושאינם מכילים תוסף כוהל, אם מכילים תוספת של סוכר או של חומר ממתיק אחר, או לא.

יש לציין, כי בצו קיימים מוצרים נוספים בעלי תוספת סוכר, שלכאורה, עשויים לגרום לנזקים דומים, אבל לא מוטל עליהם מס קניה, וביניהם- ממתקים, שוקולדים בפרט 18.06, עוגות בפרט 19.05, וכיו"ב.

 


    • ·      האם מותר לחייב משקאות במס קניה?

חוק מס קניה, טובין ושירותים, תשי"ב-1952, סעיף 3(א), קובע:

"שר האוצר רשאי לקבוע בצו טובין טעוני מס שלא מן הסוגים המפורטים בתוספת, וכן לקבוע את שיעורי המס המוטלים עליהם באחוזים ממחירם הסיטוני או – לגבי דלק, טבק ומוצריהם – ממחירם הסיטוני או ממחירם לצרכן, או בסכום קצוב שיוטל עליהם בדרך שנקבעה בצו, או גם באחוזים וגם בסכום קצוב."

כלומר, על טובין המפורטים בתוספת לחוק מס קניה, חל איסור להטיל מס קניה.

בין הטובין המפורטים בתוספת, ניתן למצוא את- צרכי מאכל, למעט משקאות, מגדנות, קפה נמס ודומיהם, אגוזי מאכל, ממרחי בשר, תמציות ושמני תמציות, פירות משומרים, יבשים, מרודדים ודחוסים וכן למעט ממתקים ומרקחות מהסוגים הלא עממיים ששר האוצר קבע אותם בצו;

"מגדנות", הכוונה לממתקים, מעדנים מתוקים.

כלומר, על "צרכי מאכל" אסור להטיל מס קניה, למעט כאלה שאינם חיוניים.

לפני כ-65 שנה, הוציא שר האוצר דאז את צו מס קניה (אכרזה על מגדנות ומשקאות בלתי חיוניים), תשט"ז–1956 (קובץ התקנות 604, עמ' 783). מקריאת צו זה, נראה כי המדינה כבר אז, הכינה את התשתית לחייב במס קניה משקאות ממותקים, שכן הצו קבע שמוצרים שעליהם מותר להטיל מס קניה, הם:

משקאות שאינם משקאות משכרים, לרבות בירה בלט, מיצי פירות, תרכיזים סירופים וכל מוצר ממותק אחר המשמש להכנת משקאות מוכרזים בזה כמגדנות ומשקאות בלתי חיוניים.

 


    • ·      האם המס ישיג את מטרתו?

אחת התכליות המרכזיות העומדת בבסיס הטלת מס קניה, היא להפחית צריכה של מוצרים בעלי השפעה מזיקה, ולהסיט את השימוש למוצרים אחרים, ידידותיים יותר.

קיימים מוצרים בהם מס הקניה לא השיג את מטרתו, ובראשם: כלי רכב מנועיים הנוסעים בכבישים. על אף שמוטל עליהם מס גבוה של 83% (לפני הפחתות בגין אביזרי בטיחות, מדד זיהום אוויר, מנוע חשמלי/היברידי לעומת בנזין או דיזל), הצריכה שלהם לא נמצאת בירידה.

בסקירה קודמת, הערכתי, בזהירות, כי מס קניה על כלים חד פעמיים לא ישיג את מטרתו, שכן מדובר במוצרים זולים מלכתחילה, ובהיעדר חלופה ממשית.

כאן, ארשה לעצמי להעריך, בזהירות המתבקשת, כי המס על משקאות ממותקים, ישיג את מטרתו.  לדעתי, בעוד שהטענה כי שימוש בכלים חד פעמיים גורם לנזק לסביבה, עדיין לא הופנמה לחלוטין בציבור, הטענה כי משקאות ממותקים גורמים להשמנה ולמחלות, הופנמה הרבה יותר. בנוסף, מדובר במס גבוה באופן יחסי: אם נניח כי מחיר לצרכן של בקבוק ויטמינצ'יק הוא כ- 10 ש"ח לליטר, ועל כן "המחיר הסיטוני" שעליו מוטל מס הקניה, הוא כ- 7 ש"ח לליטר, הרי שאם המס המוצע עליהם הוא כ-4-8 ש"ח לליטר- יוצא שמדובר במס בשיעור העולה על 50% ולעתים אפילו 100%. בנוסף, במשקאות ממותקים קיימת חלופה: שתיית מים, או מיצי פירות טבעיים בהם אין סוכר מוסף.

 

(1)טיוטת הצעות החלטה לממשלה בדבר חלק מההתאמות הפיסקאליות שיעלו לדיון במסגרת הדיונים על התכנית הכלכלית לשנים 2021 ו-2022;

עו"ד עומר וגנר, מתמחה בדיני מכס, יבוא יצוא וסחר בינלאומי




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב