נישואין אזרחיים בישראל
דף הבית  >>  >>  הרשם  |  התחבר
מאמרים

נישואין אזרחיים בישראל 

מאת    [ 09/07/2018 ]
מילים במאמר: 531   [ נצפה 284 פעמים ]

 
 

נישואים אזרחיים אפשריים כמעט בכל מדינה מערבית, אלא שבמדינת ישראל המצב מעט שונה. מי שטוען כי הבחירה באיזו דרך בני זוג יחליטו להינשא הינה זכות בסיסית הניתנת לנו מתוך היותה של מדינת ישראל מדינה דמוקרטית. מנגד, יש את הטיעון הדתי שטוען כי נישואין שלא על פי הדת היהודית עלולים לפגוע בעם היהודי, בטקס החתונה ובמוסד הנישואין. לכן, מי שיבחר להינשא בנישואין אזרחיים עלול לגלות כי הדרך אינה פשוטה אך עם זאת, אפשרית.

הדין לגבי נישואין בישראל

עוד לפני הקמת מדינת ישראל, בתקופת המנדט הבריטי שחל על ארץ ישראל קבע הדין הבריטי כי נישואים וגירושים בישראל יערכו על פי הדין האישי שחל על בני הזוג ויינשאו על פי דיני דתם האישית. לאחר הקמת המדינה הדין לא השתנה אלא התקבע בחקיקה המחייבת של הכנסת. חוק זה נקרא חוק שיפוט בתי דין רבניים תשי"ג-1953. עיקרי הדין קובעים כי בני  זוג יהודים במדינת ישראל יכולים להינשא ולהתגרש בהתאם להוראות הדין הדתי האישי שחל עליהם. יש לציין כי הצורך להינשא על פי הדין האישי-דתי חל גם על שאר אזרחי ישראל בני הדתות השונות. בני דתות אלו (מוסלמים, נוצרים, דרוזים ועוד). יכולים ואף מחוייבים להינשא רק על פי הדין הדתי אישי שחל עליהם. אך יש לשים לב כי בדין זה, נישואי תערובת לדוגמא, או נישואין חד מיניים אינם מוכרים מכיוון שהדין הדתי (לא היהודי וגם לא שום דין דתי אחר) לא מכיר בנישואין מסוג זה. 

לכן, נוצרו קשיים רבים, ובני זוג שרצו להתחתן ולא מצאו נקודות הזדהות עם ההליך הדתי העדיפו להתחתן בטקס נישואין שאינו דתי. כיום ישנן מספר דרכים לעשות זאת: להירשם בישראל במשרד הפנים בתור נשואים, להתחתן במדינה זרה או לחיות בישראל בתור ידועים בציבור.  

 אם כך, כיצד ניתן להתחתן בישראל בנישואין אזרחיים?

על אף שכיום במדינת ישראל ניתן להתחתן בנישואין אזרחיים, אין הדבר מוכר בחקיקה הפורמאלית. הדרך לעשות זאת הינה להתחתן במדינה זרה ואז להירשם במשרד הפנים הישראלי כנשואים. יש לומר שבנישואים אלו תקפים מבחינת הצורה- הדין הזר, ומבחינת המהות- המשפט העברי. אולם יש לציין, כי אם בני זוג אלו שהתחתנו במדינה זרה ירצו בהמשך להתגרש, יהיה עליהם לעשות זאת על פי הדין הדתי-אישי ולהגיש תביעה לבית הדין הרבני.

הסדרת מעמד לבני זוג נשואים

כאשר מדובר בבני זוג המבקשים להסדיר את מעמד תשבותם בישראל כאשר אחד מבני הזוג הינו תושב ישראלי והשני לא. עצם הנישואים במדינה הזרה אינה מקנה לבני הזוג השני זכות או תושבות בישראל. עליהם להתחיל תהליך מדורג מתוך חוק הכניסה לישראל, תשי"ב- 1952. חוק זה קובע כי משרד הפנים רשאי לתת אשרת כניסה של חמישה ימים ועד שלוש שנים לשהייה ארעית בישראל. כמו כן, משרד הפנים רשאי להעניק אשרת שהייה למי שנשוי לישראלי וזאת מכוח חוק האזרחות תשי"ב- 1952. את התהליך המדורג מתחילים בבקשה למשרד הפנים, הבקשה צריכה לכלול מספר מסמכים המעידים על קשר נישואין, תעודות לידה, דרכונים בתוקף, ועוד מסמכים רבים, ראיון אצל פקיד במשרד הפנים אשר יבחן את קשר נישואין. בהליך זה מצויים בני הזוג בהליך התאזרחות ולכן לא ינקטו תהלכי גירוש נגד בן הזוג שאינו תושב ישראלי, אלא אשרת השהייה שלו תתארך כל פעם עד שיקבל אזרחות ישראלית

מכאן ניתן להסיק כי גם נישואים אזרחיים אינם נותנים אוטומטית אזרחות לבן הזוג השני שאינו תושב ישראלי. בכל הנוגע למעמדו של בן הזוג השני, התהליך כאמור מורכב, מסועף, ומצריך בין היתר ליווי של עורך דין הבקיא בתחום דיני הגירה לישראל

 

פורטל האזרחות וההגירה לישראל- מבית עו"ד דוד אנג'ל-  adit696@gmail.com

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

שליחת המאמר שלח לחבר  הדפסת המאמר הדפסת המאמר  קישור ישיר למאמר קישור ישיר למאמר  דווח מאמר בעייתי דווח על מאמר בעייתי  כתוב לכותב המאמר פניה לכותב המאמר  פרסום המאמר פרסום המאמר 

©2017
כל הזכויות שמורות

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
רשימת כותבים
כותבים מומחים
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים
פרסם אצלנו
לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
לבעלי אתרים:



מדיה חברתית:
חלון מאמרים לאתרך
תנאי שימוש במאמרים
ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS


מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב