עברתם תאונת דרכים, ולא רק זה גם נפגעתם או פגעתם באדם אחר, מה עושים? למי פונים? מי יפצה אותנו על הכאב, הזמן, ימי עבודה, וההוצאות הרפואיות. מה קורה שהאשם בתאונה הוא אתם?
אקדים ואומר כי המאמר עוסק בנפגעי תאונות דרכים ולא תאונות פח, ונזקים ברכוש.
תאונות הדרכים בארץ גובות מחירים כבדים בגוף ובנפש, אך יש לדאוג גם לניפגעים ששרדו את האירוע. אז מתחיל מאבק בין הנפגע לגופים שונים שאינם ממהרים לשלם, בעיקר על השאלה אם לפצות וגודל הפיצוי.
ראשית אני רוצה להסיר דאגה מלבכם, אין משמעות לאשם בזמן התאונה ואין לזה קשר לפיצוי המגיע לכם במידה ונפגעתם בתאונה על פי חוק, חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל"ה ? 1975.
סעיף 2 (א) לחוק קובע : " המשתמש ברכב מנועי (להלן - הנוהג) חייב לפצות את הנפגע על נזק גוף שנגרם לו בתאונת דרכים שבה מעורב הרכב. "
אז מה היא תאונת דרכים? החוק והפסיקה הרחיבו מאוד את ההגדרה לתאונת דרכים. לא רק מקרים בהם שני כלי רכב פוגעים אחד בשני, פגיעה בהולך רגל, תקלות טכניות כמו בלמים פגומים או תקר, ירידה ועליה לרכב, אפילו פגיע בבעלי חיים.
מכאן, כל נפגע בתאונת דרכים שנגרם לו נזק גוף, זכאי לפיצוי כולל הנהג, וגם במידה והאשמה לתאונה היא עליו.
לרוב, במקרים רגילים בהם נגרמה תאונה, יש לכל בעל רכב ביטוח חובה, ממנו ניתן יוכלו לתבוע פיצויים בגין נזקי גוף.
למרות זאת ישנם חריגים והרבה, למשל שלנהג הפוגע אין ביטוח, או רישיון, או שהתאונה נגרמה במתכוון, מקרה בו הרכב שימש לביצוע עבירה, או שימוש ללא היתר.
במקרים כאלו בהם אין כיסוי ביטוחי, מצא המחוקק פתרון בדמות קרנית ? שהיא קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. קרן זו הוקמה על מנת לפצות נפגעי תאונות דרכים שאינם יכולים לתבוע את חברת הביטוח, מכל מיני סיבות, למשל בתאונות "פגע וברח", אז פרטי הביטוח אינם ידועים.
חריג לכך הוא הנהג שגרם לתאונה, שלא יוכל לתבוע את קרנית ולקבל פיצויים בגין ניזקי גוף מהטעם שהאשמה לכך שאין כיסוי ביטוחי היא אשמתו הבלעדית של הנהג.
במדיה ונפגעתם בתאונת דרכים ונגרם לכם נזק גוף, מומלץ להיוועץ עם עורך דין נזיקי, אשר יגן על הזכויות שלם, וייצג אתכם אל מול הגוף המתאים למקרה. הגופים השונים אינם ממהרים לפצות ולא פעם מדובר בהליך משפטי ארוך שנועד להתיש את הנפגע, רק כדי להגיע להסדר שמתאים לאותם גופים.
בהצלחה.
ברוט שחר עורך דין ומגשר | 077-5344033 | brotlaw.com