דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


למה חשוב לישון טוב כדי ללמוד טוב? 

מאת    [ 28/09/2016 ]

מילים במאמר: 436   [ נצפה 3098 פעמים ]

לא מעט תלמידים וסטודנטים חרוצים נוהגים בתקופות מבחנים ללמוד באופן אינטנסיבי ו"אל תוך הלילה", כדי להספיק כמה שיותר. אך האם למידה כזו באמת מועילה לנו? מסתבר שממש לא. אמנם, השקעה רבה בלימודים (ובחיים בכלל) חשובה ומשתלמת באופן כללי – אבל רק כל עוד היא לא פוגעת בשעות השינה שלנו, ובאיכותה. לשינה "טובה" חשיבות רבה ליכולת שלנו ללמוד, על אחת כמה וכמה בתקופות עמוסות כמו תקופות מבחנים והגשת עבודות.

מדוע? קודם כל, תלמיד עייף (כתוצאה ממחסור בשעות שינה) מסוגל לקלוט הרבה פחות מידע, ומתקשה יותר להבין רעיונות מורכבים, כך שלמידה במצב כזה הרבה פחות אפקטיבית עבורו, מאשר למידה בעירנות מלאה. יותר מזה, מספר חוקרי מח מובילים טוענים שלא מעט תלמידים וסטודנטים החווים לקויות למידה או הפרעות קשב למינהן – הם פשוט תלמידים שלא ישנים מספיק! כאשר אותם תלמידים מתחילים לישון באופן מסודר, חלק גדול מהקשיים שלהם פשוט נעלמים מעצמם כבמטה קסם!

בנוסף, חשוב להבין שלשינה יש תפקיד מרכזי גם בתוך תהליך הלמידה עצמו. כאשר אנו ישנים המח מבצע מעיין מעבר נוסף על החומר, ממיין ומקטלג אותו בין זכרונותינו לטווח הארוך, כדי שנוכל לשלוף את המידע הרלוונטי בעת הצורך (נאמר, במבחן). למעשה, זו המשמעות האמיתית של למידה – היכולת להשתמש במידע מסוגים שונים, גם לאחר זמן רב. אין זה מקרי שכאשר עלינו לקבל החלטה חשובה, אנו נוהגים "לישון על זה", כלומר לתת למח לעבד את המידע באופן מעמיק יותר. ללא שינה מספיקה ועיבוד נוסף של מה שספגנו במהלך היום – המידע פשוט הולך לאיבוד ונשכח.

כמה ואיך לישון לאחר למידה? חשוב ששנת הלילה תהיה רציפה, תחול בשעות קבועות פחות או יותר, ותארך בין 7 ל-9 שעות. שינה קצרה במהלך היום יכולה אף היא לתרום, אך רק במידה שהיא לא פוגעת בשנת הלילה, החשובה יותר. בנוסף, מידע שברצוננו לזכור בעל פה – כדאי לשנן ממש לפני שהולכים לישון. כך גדל הסיכוי שהוא יופיע בחלומותינו (לאו דווקא בחלומות שנזכור בבוקר), וכך יעבור עיבוד נוסף, ואכן יחקק בזכרוננו.

המלצות אלו מתאימות לתלמידי יסודי ותיכון, וכמובן לסטודנטים בכל תחום ובכל שלב בקריירה האקדמית. אך הן רלוונטיות במיוחד לתלמידי פסיכומטרי, משתי סיבות עיקריות: ראשית, היקף החומר הכלול במבחן הפסיכומטרי הוא גדול ומכיל נושאים רבים ומגוונים, בעוד הקורס קצר באופן יחסי (כחודשיים בלבד, לעומת שלוש שנים בממוצע לתואר אקדמי). שנית, מבנה המבחן מאתגר במיוחד: מעל 170 שאלות, במסגרת זמן של פחות מדקה לשאלה בממוצע. לכן, חשובה במיוחד יכולתנו לשנן חומר ולזכור אותו בעל פה, וגם לשמור על ריכוז מירבי לאורך זמן – יכולות ששינה איכותית משפרת משמעותית.

אז אם אתם מתכננים לקחת קורס פסיכומטרי, וודאי תשמחו לשמוע שכדאי לכם ללמוד קצת פחות ולישון קצת יותר... לילה טוב ובהצלחה!

 

 

 

 

 

 

 

זיו חגי, מחלקת מחקר ופיתוח בחברת High Q




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב