דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


ייצוג במעצרים - זכות בסיסית בישראל לכל עצור 

מאת    [ 02/02/2016 ]

מילים במאמר: 448   [ נצפה 2849 פעמים ]

על פי חוקי המדינה כל אדם שנעצר על ידי המשטרה, בין אם מדובר במישהו שנעצר על עבירת תנועה פשוטה או עבריין שביצע פשע חמור, מורשה להשתמש בעורך דין שייצג אותו בזמן המעצר. עורכי דין המציעים שירותי ייצוג במעצרים מתמודדים עם סוגיות של זכויות אזרח, זכויות עציר בהליכי חקירה או קיצור מועד המעצר מסיבות שונות. החוקים בישראל קובעים את האפשרויות שנמצאות בידי אנשי החוק לגבי עיכוב הייצוג או ביטולו, אך ברוב המקרים כל אזרח זכאי לייצוג זה.

מה חשוב לדעת על ייצוג במעצרים לפי החוק בישראל? אלו הן הזכויות והאפשרויות המוצעות כיום על פי חוק.

זכות להתייעצות עם עורך הדין

כל אדם שנעצר על ידי המשטרה זכאי להיפגש עם עורך הדין שלו ולזכות בייצוג על פי חוק. החוק מגדיר תנאים מיוחדים לביטול האפשרות הזו או לדחייתה.  בכל מקרה שבו המשטרה איננה מבקשת לעכב את המעורבות של עורך הדין בטיפול במעצר, העצור יכול לפנות אל עורך דינו ולבקש עזרה משפטית.

החוק מגדיר את זכויות העצור עוד מרגע המעצר, אז על השוטר להבהיר לו במילים מפורשות מדוע הוא עצור ולהדגיש בפניו את זכותו הבסיסית לייצוג על ידי עורך דין. אם זאת, חשוב לציין שהמשטרה יכולה לבטל את ההבהרה והאבחנה הזו במקרים בהם מדובר בחשוד שאינו עצור באופן רשמי או באדם המעוכב במשטרה לחקירה. החוק דורש מהמשטרה לקבל אישור לכך מבית המשפט.

ישנם מקרים בהם המשטרה מגבילה את אפשרויות הייצוג במהלך המעצר. כך למשל כאשר העצור נמצא בחקירה והמפגש עם עורך הדין יכול לפגוע במהלך החקירה. במקרה כזה אסיר שיפנה לעורך דין מומחה בתחום של ייצוג מעצרים יוכל לקבוע איתו פגישה רק לאחר החקירה, לרוב 24 שעות לאחריה ולעיתים גם 48 שעות, בהתאם לחומרת המקרה. כשמדובר בעבירת בטחון יכול בית המשפט לאשר למשטרה לדחות את הזכות לייצוג עד 10 ימים לאחר המעצר ואפילו 21 יום באישור בית המשפט המחוזי.

ייצוג במעצרים מטעם הסנגוריה הציבורית

חשוב לדעת שיש מקרים שבהם עצורים אינם יכולים להיעזר בעורך דין מטעמם ולשלם את שכר הטרחה שלו. במקרה כזה נכנסת לתמונה הסנגוריה הציבורית שממלאת את הדרישה לייצוג משפטי בזמן המעצר ולעיתים גם אחריו. מי שאין לו עורך דין סנגור ונמצא בתהליך של מעצר יכול לפנות אל הסנגוריה ולקבל סיוע משפטי. החוק מגדיר אילו אנשים זכאים לייצוג במעצרים.

בין היתר יכול עציר שאין לו אמצעים כלכליים למימון סיוע משפטי לבקש סיוע משפטי, כך גם קטין עצור או נאשם שאין לו את האפשרות לשכור את שירותיו של עורך דין. בנוסף, סיוע משפטי בכל הקשור לייצוג במעצרים מוצע גם לבעלי מוגבלויות, כולל מוגבלויות נפשיות ולנאשמים שהוגשו נגדם בקשה למעצר עד תום ההליכים המשפטיים. כמו כן, החוק קובע כי בית המשפט יכול להחליט על מינוי סנגור ציבורי המתמחה בתחום של ייצור במעצרים עבור עצורים שלא פנו מסיבות שונות, אז זקוקים לתמיכה המשפטית.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב