הידעתם כי כולסטרול לא מאוזן עלול לגרום למחלות רבות ?
כולסטרול הוא בעצם תרכובת אורגנית שנמצאת בקרום התא של כל התאים בגופינו ושל כל בעלי החיים בכלל. והוא מועבר דרך הדם. לכולסטרול ישנה חשיבות רבה בתהליכיים ביוכימיים בגוף.
קיימים שני סוגי כולסטרול: הראשון הוא כולסטרול אנדוגני והוא מיוצר ע"י הגוף עצמו כלומר בתאי הכבד שלנו והוא מהווה כ 70% מכמות הכולסטרול בגוף.
הכולסטרול השני הוא כולסטרול אקסוגני שמקורו בתזונה בה אנו אוכלים שמהווה כ – 30% מכמות הכולסטרול בגוף ומקורה במזונות מן החי.
מצב של כולסטרול גבוה בדם נקרא "היפרכולסטרולמיה" והוא אחד הגורמים שממנו מתפתחת ונגרמת טרשת העורקים. הוא בעצם של עודף שומנים בדם .הכולסטרול אינו מתמוסס במים ,ולכן הוא לא יכול לנוע במולקולות בודדות. ויכול לנוע רק כחלק מקומפלקס שומני גדול ,קומפלקסים אלה מכונים ליפופרוטאינים, והם מוקפים במעטפת שבנויה מליבה, וליבה זו מכילה חומצות שומניות הנקראות טריאצולגלוצרולים. מתוך אותם הסוגים השונים של הליפופרוטאינים לשניים יש תפקיד מאוד מכריע בהתפתחות מחלות של כלי הדם והלב. הם נקראים ה lDl- וה- HDL . הLDL בעצם מוביל את הכולסטרול מהכבד לשאר חלקי התאים בגוף . ואילו ה – HDL הפוך מהתאים חזרה לכבד. הLDL- נקרא הכולסטרול הרע ואילו ה -HDL נקרא הכולסטרול הטוב.
וככול שהיחס ביניהם גבוה יותר בדם, כך יגבר הסיכון לחלות במחלות לב ,ובמחלות כלי הדם. כגון: טרשת העורקים, סוכרת, לחץ דם.
הרי אין טוב בלי רע שכן הרמה הגבוהה נקבעת בהתאם לרמת הגוף לעומת הרמה המומלצת.
ניתן להימנע מכולסטרול גבוה ע"י שינוי אורח חיים בריא, והוא ספורט, שינוי הרגלי אכילה ותפריט נכון ומאוזן, רצוי לאכול הרבה ירקות, דגים, להימנע מסוכרים למיניהם וממשקאות ממותקים. להימנע משומן טרנס ושומן רווי. אכילת מוצרים רבים מן הצומח לדוגמא: קטניות, כוסמת, בורגול ואפונה. ולא מוצרים שהם עתירי שומן כגון: בשר אדום, ואבירים פנימיים. מומלץ לאכול עוף, והודו שהם דלי שומן. מוצרי חלב עד 5% ,ועדיף בישול או אידוי. כמו כן תוספי מזון כמו הליקוריץ למשל ימנע מהשומן לשקוע בעורקים ולסתום אותם ע"י כך הדם יזרום בחופשיות והמנע התקפי לב ,ושבץ מוחי.