דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


עבירות רכוש בצבא - מה אומר חוק השיפוט הצבאי 

מאת    [ 27/02/2014 ]

מילים במאמר: 544   [ נצפה 5366 פעמים ]

אחת החובות המוטלות על חיילי צה"ל היא שמירה על הרכוש הצבאי כאשר החובה הזו מושתת, על חוק השיפוט הצבאי. חיילים אשר פועלים בניגוד למחוקק הצבאי, מבצעים עבירה לכל עניין ודבר. עבירות רכוש בצבא מתייחסות לכל מעשה שבוצע ללא אישור צה"ל, שעיקרו, פגיעה ברכוש צבאי.

ישנם כמה סעיפים בחוק השיפוט הצבאי המתייחסים לעבירות רכוש הראשון שבהן, מתייחס להשמדת רכוש צבאי.

הסעיף בנוגע להשמדת רכוש כולל בתוכו את כל עבירות השחתת הרכוש הצבאי במזיד, מהקלות שבהן ועד לחמורות. תחת הסעיף נכללים מקרים כמו גרימת נזק לציוד, למבנים צבאים, לכלי תחבורה של הצבא וכדומה. חייל המשחית רכוש של צה"ל צפוי לעונש מאסר, התלוי בחומרת העבירה. במקרים החמורים, עונש המאסר יכול להגיע ל 15 שנה.

גם העברה של רכוש צבאי הינה עבירה על חוק השיפוט הצבאי, כאשר לא מדובר רק בהעברת רכוש מהבסיס ומחוצה לו אלא גם העברת רכוש ממקום למקום בתוך הבסיס, למטרת הסתרתו וללא אישור. מעשים שנחשבים כהעברת רכוש הם העברת ציוד צבאי מבסיס לבסיס, או מיחידה ליחידה והוצאת ציוד צבאי מהיחידה, ללא אישור. כמו כן, גם מקרים של "השלמת ציוד" לחייל פרטי, או ליחידה, ללא אישור מהגורמים הממונים על כך, נחשבת כעבירה.

השימוש ברכוש צבאי למטרות אישיות גם הוא אסור על פי החוק שנוגע לנושא עבירות רכוש וכל מעשה שכזה, נחשב כגניבת ציוד צבאי למטרות שימוש עצמי. הדין על שימוש בציוד צבאי למטרות אישיות הוא עד שנתיים מאסר.

שימוש שלא לצרכי צבא בציוד צבאי זו עבירה, שבסופו של דבר, יכולה להסתיים בדין משמעתי אולם לעומתה, הוצאת כלי נשק מהיחידה, למטרת שימוש עצמי או לטובת מכירה זו עבירה, שללא ספק, תוביל להגשת כתב אישום ולעמידה לפני בית דין צבאי.

העונש על עבירות של העברת רכוש תלוי בחומרת העבירה, כאשר מידת החומרה, נקבעת על פי שווי הרכוש שנלקח. כאשר שוויו של הרכוש שנלקח קטן כגובה המשכורת של החייל, סביר להניח, שלא יוגש כתב אישום כנגד החשוד בביצוע עבירה ובמידה וימצא אשם, יעמוד לדין משמעתי ביחידה, כאשר העונש הצפוי לו, הוא עד 21 ימי מחבוש.

לעומת זאת, כאשר שווי הציוד הגנוב גדול כגובה עשר משכורות, רוב הסיכויים, שיוגש כתב אישום והחשוד בעבירה יועמד לדין. העונש המקסימלי על ביצוע עבירה שכזו, היא 7 שנות מאסר בפועל.

החוק הצבאי מבדיל בין העברת ציוד צבאי לבין העברת נשק, כאשר נשק כולל בתוכו מגוון נרחב של אביזרי לחימה. במידה והועבר נשק מסוג כשלהו, או אפילו הועברו חלקיו, אזי העונש המרבי לעבירה, הוא 15 שנות מאסר.

כדי למנוע עבירות רכוש שנגרמות כתוצאה מרשלנות, הצבא הטיל על חייליו את החובה לשמור על רכושם. על החייל לא להיות פסיבי בכל הנוגע לרכושו קל וחומר, כשמדובר בכלי נשק, חובה עליו לשמור על הציוד הצבאי שברשותו ובסביבתו, מכל משמר.

לכן מצבים שבהם חייל שוכח רכוש צבאי, מקלקל אותו וגורם לו לנזק, כתוצאה מרשלנות, סופו לעמוד בדין משמעתי. במידה ומדובר ברשלנות שנוגעת לכלי נשק, כמו למשל, חייל ששוכח כלי נשק, או חייל שמשאיר כלי נשק במקום נגיש, בזמן שאינו שוהה בבסיס, החייל יזומן לחקירת מצ"ח אשר בסופה, הפרקליטות הצבאית עלולה להגיש נגדו כתב אישום והוא יעמוד בפני בית דין צבאי.

כל חייל המשרת בצה"ל, כמו גם קצין, או נגד, החשוד בעבירת רכוש כזו או אחרת, או חייל הנמצא תחת חקירת מצ"ח, יכולים להיוועץ ולקבל הגנה משפטית מעורך דין צבאי, או מעורך דין, שמוסמך לעבוד עם הצבא. עורך דין מסוג זה מכיר את רזי המשפט הצבאי, זכויות החייל ואת חוק השיפוט הצבאי וביכולתו, להקל על מידת הדין ועל חומרת הענישה.

מיזם גרופ פתרונות אינטרנט בע"מ




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב