דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


התפתחות תינוקות - מערכת הצלבה וקו אמצע הגוף 

מאת    [ 31/01/2008 ]

מילים במאמר: 919   [ נצפה 5681 פעמים ]

מערכת הצלבה היא היכולת להפעיל את שתי ההמיספרות של המוח בצורה תקינה באותו הזמן. בעיה במערכת זו עלולה ליצור קשיי קשב וריכוז, מופנמות-יתר או לחילופין נטיה היפראקטיבית, עקב יצירת מתח בגוף. בגילאים צעירים, כאשר מערכת ההצלבה אינה תקינה, היא פוגעת בשפה ובתקשורת. קושי זה עלול לגרום לעצבנות או הסתגרות, התנהלות מוטורית מסורבלת, קושי במשחקי כדור וכו'.

מערכת ההצלבה מתפתחת סביב גיל 3 חודשים, כאשר התינוק רוכש את היכולת לעבור עם ידיו את קו אמצע הגוף עם ידיו או עם רגליו, ולבצע רוטציה במותניים (הפרדה של חגורת הכתפיים וחגורת האגן ע"י סיבוב הגוף באזור המותן). מאפיינים אלו של מערכת ההצלבה (מעבר קו אמצע ורוטציות) מאפשרים לתינוק להגיע להתהפכות (בסביבות גיל 5 ח'). בהמשך מאפשרת מערכת ההצלבה את הזחילה התקינה באמצעות הפעלה של האלכסונים (יד ורגל נגדית).

תרגילים להיכרות עם קו אמצע הגוף

תרגיל תחושה - קו אמצע קדמי ואחורי : בשכיבה של התינוק על הגב, נעבור על קו אמצע הגוף שלו, מהבטן התחתונה ועד לעצמות הבריח, באמצעות צביטות קטנות ונעימות. הכוונה היא לעורר תחושה, לא להכאיב. אפשר לעבור על קו האמצע הקדמי והאחורי במקביל, כשהתינוק שוכב על אחד הצדדים: נעבור במקביל על קו האמצע הקדמי והאחורי, עם שתי הידיים שלנו. בצד האחורי של הגוף נעבור לאורך הגב, החל מהגב התחתון ועד לחוליות הצוואר.

תרגיל תנועה (1) : בשכיבה של התינוק על הצד, נעודד אותו לטפוח על הרצפה באמצעות היד הרחוקה מהרצפה. לדוגמה, בשכיבה של התינוק על צד ימין, יד שמאל טופחת על חבילת מגבונים, על הרצפה, הודפת כדור מצלצל, מלטפת את הפנים של אמא ששוכבת ממול וכו'. תרגיל כזה מעודד את היד העליונה להתקרב לכוון אמצע הגוף.

תרגיל תנועה (2) : בשכיבה של התינוק על הגב, או תוך כדי ישיבה בהטיה לאחור (טרמפוליה, סלקל וכו') נושיט לו חפץ די גדול, שיאלץ לאחוז בשתי ידיים על מנת שלא ישמט. אפשר להשתמש בכדור גדול, בקבוק שתיה גדול עם מקלות צבעוניים בתוכו וכו'. כמו כן נוכל לאחוז בשתי ידיו של התינוק ולאחוז באמצעותן בכדור תחושה קטן. באותה הזדמנות נוכל לגלגל מעט את הכדור בידיו של התינוק, להעלאת מודעות כפות הידיים.

תרגילים למעבר קו אמצע

את התרגילים ניתן לבצע בשכיבה של התינוק על הגב, או בישיבה עליכם, עם הפנים קדימה (ונטית הגב לאחור, כדי להמנע ממנח של ישיבה).

חיבוקים מהירים: נאחוז בשתי ידיו של התינוק ונעבור עם שתיהן את קו אמצע הגוף בתנועה של חיבוק. שימו לב שפעם יד שמאל מעל ימין ופעם להיפך. נפתח את הידיים בפשיטה אל הרצפה ונסגור אותן בתנועה של חיבוק. נבצע את התנועה בצורה מהירה שתקשה על הפעלת השריר להתנגדות. בכל מקרה, התנגדות שריר לתנועת החיבוק ניתן לנטרל ע"י ניעור מהיר של היד, לפני התנועה או במהלכה.

חפץ מוצג מעבר לקו אמצע : נגיש לתינוק צעצוע שבו הוא מעוניין, מעבר לקו אמצע הגוף אך לא רחוק מדי, כדי לעודד אותו לעבור עם היד את קו האמצע ולהגיע לחפץ. בתרגיל הזה יש צורך למנוע מהיד השניה (הקרובה יותר) מלאחוז את החפץ. את זה אפשר לעשות ע"י ניעור מהיר שלה, טפיחות שלה על הגוף או החזקה שלה בחפץ כלשהו כדי שתהיה "תפוסה".

מעבר קו אמצע תוך אחיזה בחפץ : כמו בתרגיל הקודם, רק כאן אנו מקדימים אחיזה של התינוק בחפץ בו הוא מעוניין. כאשר הוא אוחז בחוזקה בחפץ, ננוע עם החפץ לאט, אל מעבר לקו אמצע הגוף. היד תנוע אחריו...

מדבקות בהצלבה : מעל גיל 7 ח' - להדביק מדבקות גדולות על כתף אחת של התינוק. בכדי להוציא את המדבקה התינוק ינסה קודם להשתמש ביד עליה המדבקה מודבקת (כמעט בלתי אפשרי). אח"כ יאלץ התינוק להשתמש ביד הנגדית כדי להוציא את המדבקה. במהלך הגישה לכתף הנגדית התינוק עובר עם ידו את קו האמצע.

תרגילים למודעות אלכסונים / יד ורגל נגדית

תרגיל תחושה - מסג' אלכסונים : נעלה את מודעות התינוק לאלכסונים ע"י מגעים מקבילים לאורך אלכסוני הגוף, מבפנים החוצה: בנקודת המוצא שתי כפות הידיים שלנו על בטן התינוק. יד ימין עוברת לצד ימין (שלנו) של הבטן התחתונה ויד שמאל עוברת לצד שמאל של בית החזה. אח"כ יד ימין עוברת למפרק הירך ויד שמאל למפרק הכתף. יד ימין עוברת לירך ויד שמאל לזרוע. יד ימין על הברך ויד שמאל על המרפק, יד ימין על השוק ויד שמאל על האמה, יד ימין על מפרק הקרסול ויד שמאל על מפרק שורש כף היד. יד ימין על כף הרגל של התינוק ויד שמאל על כף ידו. כנ"ל נבצע באלכסון הנגדי.

תרגיל תנועה - יד ורגל נגדית : בשכיבה של התינוק על הגב, נקרב יד ורגל נגדית שלו אל מול קו אמצע הגוף. נביא לתנועה של פתיחה וסגירה: יד ורגל מתקרבות ונוגעות אחת בשניה ואז נפתחות וחוזרות לריצפה, וחוזר חלילה. כנ"ל נבצע באלכסון הנגדי. אפשר לנצל את תנוחת הערסול שיוצר החיבור בין יד ורגל נגדית, ולגלגל את התינוק מצד לצד.

תרגילים לרוטציות במותן
ברוטציה מבצע הגוף הפרדה בין פלג הגוף העליון והתחתון ע"י סיבוב (טוויסט) במותן. ברוטציה נכונה כל עמוד השדרה אמור להשתתף במאמץ להפנות את הראש אחורה, כאשר הוא פונה בהדרגה, החל מהמותן ועד לחוליות הצוואר, לכוון הנגדי. רוטציה אפשר לראות אצל נהגים שמביטים לאחור כדי לסוע ברוורס, או אצל תינוקות שמסיבים מבט לאחור, אך לא משנים את מיקומם.

בשכיבה של התינוק על הגב : נכופף את ברך שמאל שלו ונטה אותה ימינה, אל מעבר לקו אמצע הגוף. בשלב זה נוודא שפלג הגוף העליון עדיין פונה לשמיים ואינו מצטרף כמקשה אחת לאגן הפונה ימינה. נעודד את תנועת הרוטציה (סחיטה) במותן ע"י טפיחות קלות על בית החזה, שיאפשרו שחרור של המותן וכך תתקיים הפרדה יפה בין פלג הגוף העליון לתחתון. הפרדה זו הנה הבסיס להעברות משקל של הרגליים שנדרשות להתהפכות וניתן לראות תרגול שלה במאמר התהפכות -> התהפכות מהגב אל הבטן.

לתינוקות יושבים בלבד : כשהתינוק יושב, נציג לו חפצים מכוון הגב, כדי לעודד את הרוטציה בגב לצורך ההסתובבות. יש לשים דגש על העבודה על שני הצדדים. להרבה מהתינוקות יש העדפה צידית בתנועת הרוטציה. במקרים כאלו, יש לחזק את הצד השני ולתרגל בעיקר את הסיבוב לכוונו.
ענבל שמיר, בעלת B.A בפסיכולוגיה, מאבחנת ומטפלת בקושי/עיכוב התפתחותי לתינוקות ופעוטות, מוסמכת לאבחון וטיפול בשיטת ורדי. בעלת קליניקה לטיפולים פרטניים וסדנאות להורים ותינוקות. משמשת אחראית מקצועית (Supervisor) בשיטה, מעבירה השתלמויות והרצאות ומגישה ייעוץ שוטף באינטרנט, בנושא התפתחות תינוקות. בעלת אתר אינטרנט להתפתחות תינוקות ובו מידע רב על התפתחות מוטורית של תינוקות ופעוטות.



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב