גילו אצלכם צליאק? הנה מה שעליכם לעשות:
אני מקווה שהמדריך המקוצר לצליאקיסט המתחיל הזה שכתבתי יארגן לכם קצת את המחשבות, את המטבח ואת מערכת העיכול.
1. הרשמה לעמותת הצליאק בישראל ב: www.celiac.org.il
כדי להתמודד עם צליאק כמו שצריך, נדרשת היערכות מחדש בתחום המזון וגם בנושאים כלליים הקשורים לגמילה מגלוטן. מומלץ מאוד להירשם לעמותת הצליאק בישראל. העמותה תספק לכם מידע בכל הקשור לצליאק, באבחונו, בטיפול בו ובשמירה על דיאטה נטולת גלוטן.
2. פגישה עם תזונאית / דיאטנית
צליאקיסטים הצורכים מזון המכיל גלוטן חווים תגובה אוטואימונית.
מדובר בתגובה של מערכת החיסון נגד הגוף ולא נגד פולש זר. תגובה זו גורמת נזק לדופן המעי הדק ולבעיית ספיגה של חומרי מזון שונים. עם הזמן הספיגה המופחתת של מרכיבי מזון שונים עלולה לגרום למחסור בוויטמינים, דבר הפוגע בתפקודם של מערכות שונות בגוף ובאיברים חיוניים.
הטיפול במחלת הצליאק מחייב הקפדה על תזונה מתאימה, נטולת גלוטן.
3. קניות
צליאקיסטים צריכים להקפיד לבדוק כל מוצר ולקרוא את כל השורות הקטנות על גבי האריזה.
* יש להמנע ממאכלים שעליהם כתוב "עלול להכין גלוטן" או "עשוי להכיל עקבות של גלוטן"
* כאשר אין כל ציון אזהרה על האריזה - יש להתקשר ליצרן או ליבואן או להיכנס למדריך המזון באתר עמותת הצליאק, כדי לבדוק אם מדובר במזון "בטוח".
* אם כתוב על המוצר כי רמת הגלוטן אינה עולה על ppm 20 (20 חלקים למיליון) המאכל מותר לאכילה.
4. ארגון המטבח
לצליאקיסטים אסור להיחשף לגלוטן, גם לא לפירור של גלוטן - אפילו לא לשאריות של גלוטן שנותרו על הכף מתבשיל אחר.
במקפיא, כדאי שתהיה הפרדה. שלא יתערבבו בטעות סוגי הלחם או פירורי הלחם או כל המלאי שקניתם בפסח ושמרתם במקפיא.
בנוגע לטוסטר ומיקרוגל, הניקיון צריך להיות יסודי. עם הפרדה ברורה של תבניות.
יש להקפיד שכלי הבישול יהיו נקיים משאריות של מזון עם גלוטן.
לסיכום, עשו הפרדה בצורה הכי קלה ונוחה שבאפשרותכם. מדף ללא גלוטן, ארון ללא גלוטן או קופסאות נפרדות שבהן תאחסנו הכל.
5. בישולים
רצוי מאוד שתתחילו לבשל, אם לא עשיתם זאת עדיין. אמנם אפשר לקנות אוכל מוכן ויש מגוון גדול של קפואים, אבל קיימת כאן שאלת המחיר של המוצרים האלו שהוא גבוה ועד כמה הם טעימים (לא תמיד).
קיימות סדנאות רבות של בישול ללא גלוטן, ממכון אברהמסון ועד למבחר שפים שניתן למצוא באינטרנט.
6. מחוץ לבית
בחופשות, טיולים וכו' יש להיערך מראש ולפעמים לארוז כמויות גדולות של אוכל! אף על פי שיש מודעות גדולה במקומות רבים.
ברוב בתי המלון, כל מה שצריך לעשות הוא ליצור קשר מראש עם אחראי המטבח או עם השף והם ידאגו לצליאקיסט באופן אישי!
7. חג הפסח - הזדמנות לחידוש המלאי לכל השנה
בפסח יש מגוון של מאכלים ללא גלוטן. עלית, אוסם ועוד חברות מייצרות מוצרים שרמת הגלוטן אינה עולה על 20ppm.
עם זאת, יש לשים לב! קמח מצה (שאסור לאכלו) נמצא במאכלים רבים.
זו ההזדמנות לקנות תבלינים כשרים לפסח (בדרך כלל טהורים וללא תוספות)
פירות יבשים, קורנפלקס, עוגות וופלים בשפע...
8. הילדים שלנו
כאשר מבשרים לילד שיש לו צליאק חשוב לשים דגש על מה שמותר לו לאכול מעכשיו ולא על מה שאסור.
להרחיב את האפשרויות שלו. ליצור רושם שה"מותר" רב מן ה"אסור".
אחרי הכל, עם השקעה ביתית, בישול טוב ורכישת מוצרים שהוא אוהב, לא יחסר לו דבר.
כמה מרכיבים מומלצים לארוחת בוקר / ביניים
קורנפלקס (מתירס, אורז או קינואה), לחמניות גבינה, פנקייקס, מאפינס ועוגות מבננות / תמרים / גזר / טחינה / שוקולד / גבינה. סלט פירות עם קצפת, חלבה, פירות יבשים, קרקר או ביסקויט עם ממרח (חמאת בוטנים, שוקולד, שקדיה, ריבה)
אל דאגה, יש מבחר גדול. תתארגנו נכון ולילד שלכם לא יחסר דבר!
9. יידוע הסביבה
לילד יש צליאק ולסביבה אין. מה עושים?
לטעמי, העיקרון הוא לראות את התמונה פשוטה ובהירה.
ליידע. את הסבתות, סבים, דודים, חברים, בייביסיטר, מורה, גננת.
לדאוג שבכל מקום בו הוא נוהג לבקר באופן קבוע, שיהיה לו מה לאכול.
במסיבות יום הולדת שיש בגן או בביתו של ילד אחר, חשוב להצטייד במנה מקבילה ללא גלוטן: פיצה, בורקס, עוגה, ממתקים וכדומה.
10. מקורות מידע
באתר של אתרוג, ריכזתי עבורכם חלק מהאתרים והפורומים הישראליים שעשויים לעזור לכם,
הן בהתחלה והן בהמשך.
מטבע הדברים, קיימים עוד רבים אחרים.
שיהיה המון בהצלחה ובריאות!