דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


אוסטופורוזיס, סידן ומה שביניהם 

מאת    [ 24/04/2012 ]

מילים במאמר: 427   [ נצפה 3033 פעמים ]

אוסטאופורוזיס, או דלדול עצם, הינה מחלת עצם מטאבולית המאופיינת על ידי ירידה במסת העצם ומלווה בנזק לארכיטקטורה של העצם הפוגעת בחוסנה, מה שמעלה את הסיכון לשברים. לפי ארגון הבריאות העולמי, אוסטאופורוזיס צפויה לפגוע ב- 40 מיליון גברים וב- 200 מיליון נשים מסביב לעולם, מספרים שצפויים לעלות בהדרגה בעקבות עליית תוחלת החיים.

האסטרטגיות הנפוצות למניעת אוסטאופורוזיס בילדים כמו במבוגרים כוללות נטילת תוספי סידן וויטמין D, פעילות ספורטיבית אשר יוצרת עומס על העצם כגון הליכה וריצה, יחד עם הימנעות מעישון ושתיית אלכוהול. הכמות היומית המומלצת של לסידן באנשים בריאים בגילאי 18-50 נקבעה על 1,000 מ"ג ליום, ועבור נשים מעל גיל 50 וגברים מעל גיל 70 הערך עולה ל- 1,200 מ"ג ליום וזאת על מנת לשמור על עצם בריאה.

סידן הוא תוסף התזונה הנמכר ביותר מבין כל תוספי התזונה הקיימים היום בשוק. בארה"ב ערך השוק עמד על כ-3 מיליארד דולר בשנת 2007 והצפי שלו לגדילה עמד על 4% לשנה. בשוק קיימים עשרות סוגים שונים של תוספי סידן, אך שני המלחים הנפוצים ביותר הם סידן פחמתי (בלעז, קלציום קרבונט) וסידן ציטרט (בלעז, קלציום ציטרט). מבין השניים, סידן פחמתי הוא התוסף הנפוץ והזול ביותר בשוק.

בחישוב העלות לעומת התועלת של תוספי תזונה יש לקחת מספר פרמטרים של התוסף בחשבון וביניהם את אחוז הסידן מכלל התוסף, את אחוז הספיגה של המלח ואת מחיר התוסף. סידן פחמתי מכיל 40% סידן בעוד שסידן ציטרט מכיל רק 21% סידן, לעומת זאת הספיגה משני המלחים, כפי שהוכח במספר ניסויים קליניים בשנים האחרונות, כמעט זהה עם בין 2-5% יותר ספיגה ממלח ציטרט ולכן על מנת להגיע לאותה כמות הסידן מסידן ציטרט יש לנטול כמעט פי 2 יותר טבליות. עם נוסיף לכך את העובדה שתוספים המבוססים על סידן פחמתי זולים בהרבה ממלחים המבוססים על סידן ציטרט ניתן להסיק שעדיף לצרוך את הסידן הפחמתי ברוב המקרים.

אך יש לשים לב שאחד החסרונות הבולטים של הסידן הפחמתי הוא שעל מנת להיספג כראוי הוא צריך סביבה חומצית. באדם בריא זו אינה בעיה, אך בחולים הסובלים מחוסר חומציות בקיבה הדבר עלול להוביל לספיגה נמוכה, לעצירות ולפגיעה בעיכול. במקרים אילו ישנה עדיפות לנטול דווקא את הסידן ציטרט.

ספיגת הסידן בגוף משתנה בין אנשים באוכלוסייה, אך ההערכה היא שרק 30% מהסידן שנצרך, נספג לגוף ומגיע לעצם. ספיגת סידן יורדת עם הגיל, עם רמות נמוכות של ויטמין D, במקרים של היפוכלורידריה (תת חומציות בקיבה),עם  רמות אסטרוגן נמוכות ועם דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים. בנוסף הזמינות של הסידן גם תלויה במזון הנוסף איתו הסידן מעוכל ובפריסה היומית שלו. כיוון שספיגת סידן היא תלוית ריכוזים, עדיף לפזר את צריכת הסידן על פני כל היום ולא לנטול את כל כמות הסידן היומית בפעם אחת.

אורן מירון
מנהל צוות פיתוח מוצר בחברת אמורפיקל




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב