דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


תוקף משפטי של גמר חשבון 

מאת    [ 05/03/2012 ]

מילים במאמר: 397   [ נצפה 2472 פעמים ]

במקרים מסוימים מעסיקים רבים מתנים את תשלום הפיצויים, חופשות, הבראה, קופת הפיצויים הנמצאת בקופת הפנסיה, ואת  שאר הזכויות המגיעות לעובד עם סיום יחסי עובד-מעביד בחתימת העובד על כתב ויתור, בו מציין העובד כי קיבל את כל הכספים המגיעים לו מהמעסיק וכי לא יהיו לו כל טענות או תביעות כנגדו ובכך מבקש המעסיק למנוע תביעות עתידיות של עובדיו ולסיים את יחסי העבודה ברוח טובה. 

במקרים לא מעטים, רק לאחר שהעובד חתם על כתב הוויתור, הוא מתייעץ עם אנשי מקצוע או עם חברים המבינים בתחום, ומגלה כי מגיעים לו כספים נוספים וכך העובד מגיע למסקנה שהמעסיק רימה אותו. ישנם מקרים בהם המעסיק כופה על העובד לחתום או מתנה את שחרור הכספים בחתימת העובד על המסמך.ראוי לציין כי, אם המעסיק לא משלם פיצויי פיטורין או שכר עבודה בזמן הנקוב בחוק, למרות שהעובד לא חתם על כתב הויתור, ניתן לדרוש בבית הדין לעבודה הלנת פיצויי פיטורין והלנת שכר.

עובדים רבים, אינם מעוניינים להילחם במעסיק, ואינם מעוניינים להילחם על זכויותיהם בבית הדין לעבודה ועל כן מסתפקים במה שהמעסיק נותן להם. וברוב המקרים מדובר בסכום פחות משמעותית מהסכום המגיע להם.

ראוי לציין, כי לעובדים ישנן זכויות (קוגנטיות) שלא ניתן כלל להתנות עליהן, וגם אם העובד לא חותם על כתב ויתור, המעסיק מחויב להעביר לו את כספי הפיצויים, הודעה מוקדמת ושאר זכויותיו, מעבר לכך, במידה והעובד חתם על כתב הוויתור, יתכנו מצבים שהוא יוכל לתבוע את המעסיק  בבית הדין לעבודה בגין השלמת תשלומים המגיעים לו לפי חוק. על מנת שהעובד לא יגיש תביעה נגד המעסיק, ראוי שכתב הויתור יכיל את מרב הפרטים ואת הזכויות המגיעות לעובד, חשוב לציין מהם כל הסכומים המגיעים לעובד, על איזה סכום העובד מוכן לוותר, כך שבמידה ותוגש תביעה לבית הדין המסמך יהיה ברור ויתן מענה לכל השאלות והמחלוקות שעלולות להיווצר לאחר חתימת כתב הויתור. חשוב שההליך של סיום העבודה יתנהל בצורה הוגנת תוך שקיפות מוחלטת של המעסיק כלפי העובד, כי אם לא, העובד עלול לתבוע את השבת זכויותיו.

בפסיקת בית הדין הארצי לעבודה בעניין אלדד קנטי נגד דיגיטל אקויפמנט בע"מ(דב"ע 10/98) נקבע כי, המדיניות הכללית של בית הדין לעבודה ליתן תוקף לכתב הויתור, תהיה רק בנסיבות חריגות ולאחר בדיקה קפדנית של תוקפם וכי לא יינתן תוקף לכתב הויתור במקרים הבאים:

 א. כתב הויתור אינו ברור וחד משמעי.

ב. כתב הויתור לא הובהר לעובד או שהעובד לא הבין אותו.

ג. העובד לא קיבל חשבון ובו מפורטים הסכומים שישולמו לו עם חתימה על כתב הויתור.

ד. יש פגם בכתב הויתור.

ה. לאחר חתימת כתב הויתור מתעוררים חילוקי דעות שלא היו ידועים לעובד בעת חתימת המסמך.

 

 

עורך הדין עופר בן אבי עבד כחוקר נוער וחוקר פשיעה חמורה בימ"ר (יחידה מרכזית) מרכז, והוא בעל ותק של 15 שנה בשירות המשטרה. עופר בעל B.A רב תחומי מהאוניברסיטה העברית, ותואר במשפטים מהקריה האקדמית קרית אונו.עו"ד עופר בן אבי ביצע את ההתמחות שלו אצל שופטת בבית המשפט לנוער בתל-אביב. המידע שלפניכם הינו כללי בלבד ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית ואין המחבר נושא באחריות כל שהיא כלפי הקוראים.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב